Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Mgduska 09:03, 03 kwi 2023

Te kółeczka Novalisowe coś malutkie - jaką tu masz skalę? One rosną wysoko, ale z czasem objętości też mają ok. 80 cm.
Kolorystycznie powinno być pięknie Tylko nie wiem, co to te małe różowe? No i gdzie w końcu zamierzasz wcisnąć Crocus?
Judith 09:35, 03 kwi 2023

Zapowiada się czadowa różana rabata! .
MartaCho 10:17, 03 kwi 2023

Będzie pięknie!
Rojodziejowa 10:28, 03 kwi 2023

Mgduska napisał(a)
Te kółeczka Novalisowe coś malutkie - jaką tu masz skalę? One rosną wysoko, ale z czasem objętości też mają ok. 80 cm.
Kolorystycznie powinno być pięknie Tylko nie wiem, co to te małe różowe? No i gdzie w końcu zamierzasz wcisnąć Crocus?

W katalogu mam wymiar 80/40, więc robię tak, bo wiem, że u niektórych rośnie większa, ale dowiem się jak będzie u mnie w dopiero w sezonie. Crocus chciałam właśnje wcisnąć między Novalis a Stipę, którą mogłabym trochę przesunąć bliżej ściany.
Ale mogę też Crocus wsadzić w donicę i zobaczyć, jak się rozwinie sytuacja i gdzie ją mogę wetknąć.

Różowe kółeczka to penstemon
Rojodziejowa 10:33, 03 kwi 2023

Judith wiążę z nią nie małe nadzieje!

MartaCho oby oby
Mgduska 11:03, 03 kwi 2023

Asia - wymiary Novalis pomnóż przez dwa - ona rośnie spokojnie do 160x80. No chyba, że uda Ci się ją utrzymać w ryzach? Ale dobrze powyżej metra u mnie miała bardzo szybko, od drugiego sezonu.
Ten kącik dla Crocus troszkę maławy. Nie wiem jak duże Ci urosną Jude (u mnie to wciąż krasnal, ale jeśli kratka to pół metra, to tam jest za ciasno. Szkoda by było, ona jest naprawdę piękna.
Rojodziejowa 11:56, 03 kwi 2023

Mgduska napisał(a)
Asia - wymiary Novalis pomnóż przez dwa - ona rośnie spokojnie do 160x80. No chyba, że uda Ci się ją utrzymać w ryzach? Ale dobrze powyżej metra u mnie miała bardzo szybko, od drugiego sezonu.
Ten kącik dla Crocus troszkę maławy. Nie wiem jak duże Ci urosną Jude (u mnie to wciąż krasnal, ale jeśli kratka to pół metra, to tam jest za ciasno. Szkoda by było, ona jest naprawdę piękna.

Czyli najlepiej dać ją do donicy na ten sezon i ewentualnie na jesień przemeblowanie.
No chyba że… zamiast albo w okolicy Perovskiej

Tak kratka to pół metra.
Rojodziejowa 12:12, 03 kwi 2023

Dam do donicy
April 13:11, 03 kwi 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

A nie mają latem za sucho w tych donicach? Bo biorąc pod uwagę glebę jaka masz metoda dobra, tylko zastanawia mnie ta dostępność wody, bo rosnąca w donicy nie pociągnie sobie z gruntu jak w donicy wyschnie...
No i u mnie dodatkowo sprawa ślimaków dochodzi. Gdybym na zimę nie oczyściła bulw to prawie na pewno nie miałabym wiosną ani jednej bo ślimaki znoszą w nich jajka i do wiosny zostałyby bulwy przez nie wyjedzone. Już miałam taką sytuacje jak jednej nie doczyściłam z jajek co do jednego. Dalii nie było, za to ślimar po zimie 20 centymetrowy.

Sylwia, nie mają za sucho w donicach bo ja je podlewamŚlimaki z innej perspektywy- nie zjedzą świeżych przyrostów dalii które bym posadziła do gruntu. Jajek nigdy nie widziałam. No i u mnie to jedyny sposób przechowywania zimą, który się sprawdził. Dopiero jak zostawiałam w donicach na zimę, udało mi się przezimować. Wcześniej albo marzły albo się wysuszały za mocno. Tak więc coś za coś. Jest ryzyko- jest zabawa
April 13:13, 03 kwi 2023

LIDKA napisał(a)

Pomysł April na daliowe donice fajny. Tylko ja mam w garażu zimą 15 st. To chyba za ciepło jest.

Ja mam chłodniej bo mam samodzielny garaż tylko ocieplony, bez ogrzewania. Zawsze 5-10 stopni cieplej niż na zewnątrz. W tęgie mrozy się martwię