Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 12:39, 19 lut 2024

Na zewnątrz pogoda deszczowa, więc robię na razie, to co mogę w domu.
Zaczynam zabawę z groszkami. Poprzednio chyba moczyłam, nie pamiętam dokładnie. Teraz część podkiełkowałam na wacikach. Te co już ruszyły włożyłam w ziemię i jak się wybiją z ziemi idą do szklarni. Część dam od razu do ziemi. Zobaczymy, jak wypadnie porównanie obu metod działania.

Przy okazji może się komuś przyda porównanie dwóch szklarenek/pojemników do produkcji rosad. Chyba już pisałam w tamtym roku o nich. Miałam Legutki odesłać, ale czas na odesłanie minął i postanowiłam go zostawić i sprawdzić czy przetrwa jedno, czy kilka użyć.

Nelson Garden (ceglasty) 111zł + przesyłka i Legutko (zielony) 43zł + przesyłka
Nelson: 32 komórki; Legutko: 20 komórek

Materiały: Widać to chyba już na fotce. Tworzywo w pierwszym jest zdecydowanie mocniejsze. Legutko robi to z plastiku, który kojarzy mi się z gorszej jakości doniczkami produkcyjnymi. Zresztą czarne elementy, które po złożeniu tworzą komórki na ziemię już były w niektórych miejscach naruszone, uniemożliwiając ich złożenie. Użyłam tam taśmy klejącej, żeby się trzymało "kupy". Jak już kupuję plastik, to wolę mieć coś już na tyle mocne, żeby po sezonie nie generować niepotrzebnych odpadów. Jakość Nelsona pozawala mi podejrzewać, że to pojemnik na długie lata.

Wielkość: Tutaj Nelson ma te komórki zdecydowanie mniejsze. Dla jednych będzie to zaletą, bo więcej sadzonek zajmie mniej miejsca. Z drugiej komórki Nelsona mogą wydawać się za małe.

Nawadnianie: Nelson ma system bardziej przemyślany. Jest tu tasiemka, przechodząca przez wszystkie doniczki, której końce leżą w tacce nabierają wody. Dodatkowo są otworki po bokach komórek. We Legutkowym zestawie po złożeniu komórek do sadzenia powstaje po prostu dziura, którą może podsiąkać od dołu woda.

Już parę groszków siedzi w ziemi.

Patrycja_KG_Lu 14:06, 19 lut 2024

Szykujesz też coś z rozsad przy użyciu tego metalowego urządzenia „soil blocking tool”? Cały czas się waham czy go kupić czy zaopatrzyć się w multiplaty. Na razie działam w tym co mam (doniczki pozostałe po kupionych roślinkach) albo recyklingowo (pojemniki po czymś spożywczym).
Rojodziejowa 15:16, 19 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Szykujesz też coś z rozsad przy użyciu tego metalowego urządzenia „soil blocking tool”? Cały czas się waham czy go kupić czy zaopatrzyć się w multiplaty. Na razie działam w tym co mam (doniczki pozostałe po kupionych roślinkach) albo recyklingowo (pojemniki po czymś spożywczym).

Tak, właśnie przed chwilą przyniosłam z garażu, ale tak jak już chyba pisałam wolę to mniejsze.

Tego dużego to, szczerze powiedziawszy jeszcze nie użyłam, bo doniczek miałam wystarczająco na moje wysiewy. W tym roku jak posieję choć połowę z tego, co kupiłam, to już będę musiała użyć większego. Ten mały mi pasuje, bo mogę po jednym nasionku dawać, a jak już coś wyrośnie, to pojedyncza kosteczka ląduje już w większej doniczce.
Patrycja_KG_Lu 16:35, 19 lut 2024

Dasz mi linka na priv do tego mniejszego?
olciamanolcia 08:28, 20 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Podoba mi się też, jak pokazuje cięcie Nie pitoli się z tym bardzo. Nie ma instrukcji w stylu 1,5cm za drugim oczkiem

To tak jak ja-tnę jak sekator przyłożę- i róże i horty i drzewa
Wysiewy groszkowe super
cholera teraz sobie przypomniałam że ostróżke kupiłam
Cierpliwości tyle nie mam co Wy-posadzę do gruntu
NowaKiKi 09:03, 21 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Lidziu, bardzo je lubię, ale tej zimy zwłaszcza te, wystawione na wiatry mi przemarzły. Kiedyś już tak niby było i się zebrały potem szybciutko, ale jak będzie teraz, to się okaże.
Ale jeśli chcesz je formować, to trzeba mieć świadomość, że potrzebne jest częste cięcie, bo bardzo szybko wypuszczają przyrosty.

moje mlodziutkie suchodrzewy chinskie przemarzły tak jak laurowisnia niestety
Rojodziejowa 09:23, 21 lut 2024

NowaKiKi napisał(a)

moje mlodziutkie suchodrzewy chinskie przemarzły tak jak laurowisnia niestety

Nie wywalaj ich przypadkiem. Ja myślę, że one się odrodzą.
Rojodziejowa 09:30, 21 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)

To tak jak ja-tnę jak sekator przyłożę- i róże i horty i drzewa
Wysiewy groszkowe super
cholera teraz sobie przypomniałam że ostróżke kupiłam
Cierpliwości tyle nie mam co Wy-posadzę do gruntu

Część nasion chyba też sypnę do gruntu.
Kordina 11:24, 21 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Nie wywalaj ich przypadkiem. Ja myślę, że one się odrodzą.

Też tak uważam, za miesiąc gdzieś przycięłabym i oczekiwała, ze wypuszczą młode z korzeni
DariaB 12:07, 21 lut 2024

Ja groszki wysiałam winter sowing, stoją na zewnątrz, jedną doniczkę wzięłam do domu i już wykiełkowały i się teraz z braćmi hartują na zewnątrz. Orlayi nasiona mi zostały to sypnęłam do gruntu, pożyjemy zobaczymy