Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

LyraBea 00:18, 13 cze 2016

Efffa napisał(a)

Czemu mówisz, ze długie lata? Już zaczyna być ładnie.
Jaka jest wielkość Twojej działki?
Dobra , lecę szpiegować dalej Twój ogród ?

edit: doczytałam wątek Twój o Twojej przygnębieniu i bezsilności, ale wszystko będzie dobrze, na wszystko przyjdzie czas.Uśmiechnij sie

Ewelinko, ja tak mam co najmniej dwa razy w tygodniu, ale przestałam smęcić na wątku, bo to niczemu nie służy, więc piszę tylko w dobrych momentach i wtedy uśmiecham się
Część ogrodu, nad którym teraz biadolę ma jakieś 40x30m2. Część przy domu ogarnięta jako tako i w większości tymczasowo, byleby było zielono i przytulnie.
anbu napisał(a)

Już mi się podoba Bea

tulucy napisał(a)
Przyszłam się przywitać
Piękny masz teren do zagospodarowania i to najważniejsze, że nie musisz ściskać albo czegoś sobie odmawiać, bo za duże. A powoli wszystko się zrobi
Czytałam gdzieś, że poszukasz miejsca na róże - co poniektórzy mają z róż żywopłoty przed warzywnikami , ja też - z tych ze spożywczymi płatkami

A co do chwastów na świeżo wypielonym - chyba Nawigatorka w Typografii ogrodu kładła na takie przygotowane rabaty podsuszoną trawę skoszoną, nie wiem czy nie na kartonach - to się ładnie rozkłada potem, ale najważniejsze, że chwasty nie rosną.

Powodzenia i z podrowieniami od równie bolącego kręgosłupa

Dobry późny wieczór Lucy.
Już wcześniej po cichutku zajrzałam do Ciebie i będę zerkać dalej. Widzę, że też nie na żarty masz problemy z kręgosłupem i udajesz, że nic Ci nie jest, bo samo się nie zrobi a pasja jest silniejsza od racjonalnego przymusu zadbania o swój "krzyż". Tak właśnie się przymierzam do rabat. Pokostu trawy będzie sporo. Mój pięknie zmontowany kompostownik za diabły tego ne przyjmie a szkoda wyrzucać tyle dobra, więc pewnie będę wysypywać nim miejsca pod przyszłe rabaty. Kartony zbieram
Miejsce na róże myślę, że się mi w głowie urodzi w miarę zagospodarowywania przestrzeni.
Zana napisał(a)

Bea wiesz co Ci powiem? Normalnie na swój sposób zjawiskowo wygląda ta wysepka zieleni na tej gołej ziemi (już chyba daj spokój z tym równaniem, pięknie jest!) I te żółte kuleczki w półkolu. Ja nie wiem, ale siedzę i gapię się w to zdjęcie, tak bardzo mi się podoba

Aleś Anulko ładnie mi napisała....Spojrzałam jeszcze raz na zdjęcie Twoimi oczami i nawet udało mi się tę magię przez sekundę poczuć. A tak po prawdzie, smutna ta moja wyspa zieleni póki co, trochę przygnębiający widok. Rheingoldy faktycznie tchnęły kapkę ożywienia. Zagęści się, więcej zacznie się dziać, to i przestanie być smutno a będzie tak, jak Ty to już widzisz :* Taką mam nadzieję.
Zana 00:25, 13 cze 2016

Jaka smutna? Ta kępka zieleni wygląda właśnie mega radośnie. Jak oaza na pustyni!
Dominika11 08:30, 13 cze 2016

jejku niesamowita babka jesteś
fantastycznie to wyglada
ciekawa jestem końcowego efektu
Margo 09:23, 13 cze 2016

Beatko, ja mam ok 40 mb żywopłotu grabowego, i był to najtańszy fragment żywopłotu u mnie. Jesienią pojechałam do nadleśnictwa i za niewielkie pieniądze zakupiłam sadzonki grabów z gołym korzeniem. Trzeba oczywiście poczekać na efekt, bo miały ok 50-60 cm i jeszcze trzeba je było ściąć o połowę, żeby się zagęszczały. Ale wg mnie warto było . Uwielbiam graby
Psiamama 23:57, 13 cze 2016

Bea ja dziś w drodze do pracy łaziłam u Ciebie bo jeżdże do pracy miejskim środkiem ogłuszająco-trzęsącym czyli tramwajem i ten czas tak sobie umilam Ty jesteś ogrodnik pełną gęba a jak zobaczyłam Twoje rysunki to odpadłam. Pięknie działasz ale też masz lata doświadczenia. Ale powiem Ci jedno... ile ja bym dała żeby Cię w tym zaprzęgu zobaczyć w akcji
Iwk4 00:13, 14 cze 2016

LyraBea napisał(a)
Rheingoldy posadzone:

Rabata ma iść mniej więcej tak:

Bardzo ładna linia rabaty i dobry początek.
Tam jest słońce. Myślałaś już, co tam byś chciała mieć? Czy nadal jest to na zasadzie zdobycznych roślin?
Beatko, może masz jakieś inspiracje?
Chociaż podeślij kierunek, to łatwiej będzie planować nad rabatką
Iwk4 00:16, 14 cze 2016

Jeszcze o skoszonej trawie: zaczęłam nią ściółkować rabaty. Ładnie ściółka trzyma wilgoć i mniej zielska rośnie. I korzyść dla roślin
elmagra 08:03, 14 cze 2016

Iwk4 napisał(a)
Jeszcze o skoszonej trawie: zaczęłam nią ściółkować rabaty. Ładnie ściółka trzyma wilgoć i mniej zielska rośnie. I korzyść dla roślin

Ja też tak robię za radą tu z forum. Skoszona trawa idzie między tuje.
LyraBea 09:49, 14 cze 2016

Jestem cała szczęśliwa, bo wczoraj lalo przez większość dnia a nocą poprawiło. Do tego zapowiadają, że przez kolejne dni może jeszcze dolać i palącego słońca nie zapowiadają, za to temperatury wyższe. Dla mnie pogoda idealna a deszcz wymarzony. Momentalnie roślinność odżyła i świat pachnie świeżością a nie kurzem. A teren przeleciany paletami ładnie osiada i widać, gdzie będe musiała jeszcze kilka taczek machnąć. O to mi właśnie chodziło.
Niedługo wybieram się do Castoramy szukać materiału na wyrównywarkę do trawnika taką, żebym mogła jak grabie w rękę złapać. Grabie fajne, ale mają tylko 41cm szerokości a ja potrzebuję coś około 1m. Może uda mi się jakieś narzędzie zmontować. Zabawię się w pomysłowego Dobromira (jak zwykle)
anbu 09:51, 14 cze 2016

Zazdraszam deszczu u nas wczoraj wielka chmura przeszła obok :/
Bea zapodaj nowe foty