Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

eVka 11:28, 22 sie 2018

Musz poszukać spróchniałego obornika, tylko gdzie szukać?
Toszka 12:27, 22 sie 2018

Małgosiu, to ty teraz szczęśliwa kobieta jesteś - tyle złota...fiu, fiu
malgol 13:00, 22 sie 2018

Toszko, normalnie nie wiem co wpierw czy na rabaty, czy do kompostu dodac żeby wzbogacić, czy wszystko przekopac na zapłociu żeby berberysy posadzić...już nie mogę się doczekać kiedy po nastepna porcje pojadę
aż szkoda używaćtak cieszą te pełne worki

a jak zdąbęde koński, nawet świeży to mogę teraz pod rodki wrzucić czy dopiero wiosną?
malgol 13:01, 22 sie 2018

effka napisał(a)
Musz poszukać spróchniałego obornika, tylko gdzie szukać?

Tam gdzie krówki widzisz się pasące
waldek727 13:16, 22 sie 2018

malgol napisał(a)
Uff, nie spodziewałam się aż tak fachowych porad jestem wdzięczna ogromnie aczkolwiek nadal troszkę zagubiona...
Zrozumialam, że mogę użyć soli potasowej I superfosfatu na trawnik w obecnym terminie.

Sól potasową jak najbardziej w ilości 1kg/100m2 trawnika. Superfosfatu wogóle. Dużą dawką fosforu zasila się glebę przedsiewnie. Dobrze ukorzenione rośliny do przemian metabolicznych potrzebują zaledwie 1% fosforu. Superfosfat to typowy nawóz wiosenny lub pod oziminy dedykowany rolnikom.
eVka 13:16, 22 sie 2018

malgol napisał(a)

Tam gdzie krówki widzisz się pasące

Wiesz co mam nawet koleżanke, która ma konie, ale ona ma świeży obornik, przekopostowanego nie ma, nie ma gdzie składować, więc pozbywa się na bieżąco. Chyba dam ogłoszenie na olx, że szukam
malgol 13:27, 22 sie 2018

waldek727 napisał(a)

Sól potasową jak najbardziej w ilości 1kg/100m2 trawnika. Superfosfatu wogóle. Dużą dawką fosforu zasila się glebę przedsiewnie. Dobrze ukorzenione rośliny do przemian metabolicznych potrzebują zaledwie 1% fosforu. Superfosfat to typowy nawóz wiosenny lub pod oziminy dedykowany rolnikom.

dzięki Waldku, jakos musze ogarnąć to nawożenie bo stale mi się wydaje ,że wszędzie czytam co innego.Albo ja tak rozumiem wybiórczo Chemia nigdy nie była moją mocna stroną
Po przeczytaniu,że potas i fosfor należy stosować jednocześnie sadziłam,ze osobno nie zostaną w pełnie przez rosline zagospodarowane.
Toszka 13:30, 22 sie 2018

malgol napisał(a)
Toszko, normalnie nie wiem co wpierw czy na rabaty, czy do kompostu dodac żeby wzbogacić, czy wszystko przekopac na zapłociu żeby berberysy posadzić...już nie mogę się doczekać kiedy po nastepna porcje pojadę
aż szkoda używaćtak cieszą te pełne worki

a jak zdąbęde koński, nawet świeży to mogę teraz pod rodki wrzucić czy dopiero wiosną?

Zimą możesz rozłożyć. Albo z liśćmi przemieszać i taką ściółką na ziemię obsypać podokapie. Obornik koński jest ciepły i razem z liśćmi da dodatkową świetną izolację.

Waldku, zaczęło się od tego, czy sól potasową można stosować do sadzenia jako ukorzeniacz. Od tego się zaczęło.
No i dalej nie wiemy, bo i ty i Mazan piszecie o trawniku
malgol 13:47, 22 sie 2018

Toszka napisał(a)

Zimą możesz rozłożyć. Albo z liśćmi przemieszać i taką ściółką na ziemię obsypać podokapie. Obornik koński jest ciepły i razem z liśćmi da dodatkową świetną izolację.

Waldku, zaczęło się od tego, czy sól potasową można stosować do sadzenia jako ukorzeniacz. Od tego się zaczęło.
No i dalej nie wiemy, bo i ty i Mazan piszecie o trawniku

No właśnie chętnie popatrzę jak rozwinie sie ta rozmowa i może w końcu rozwieja się moje wątpliwości:.Co do wszystkiego . Bo okazuje się ,że zgłupiałam dokładnie
Toszko ja myślę,że mogłam trochę zamieszania wprowadzić bo Ciebie pytałam o ukorzenianie i nawożenie rabat w okresie jesiennym a walcząc w panice z marniejącym trawnikiem pytałam o nawożenie trawnika.Choc myslę,ze w watku o trawniku...już się zgubiłamI Waldek w trosce o mój trawnik tych rad mi udzielał
malgol 13:54, 22 sie 2018

Mazan napisał(a)
Malgol

Nawozy fosforowe i potasowe można mieszać. Zastanawiasz się pod jakie rośliny stosować sól potasową, czy można na trawniki. Odpowiadam: jak najbardziej i dodam, że najczęstszym przejawem niedoboru potasu /szybko zużywany/ są choroby nie tylko fizjologiczne. Jego stosunek do azotu powinien wynosić 1 : 1 - 1,2 /przeciętnie/, gdyż potas jest regulatorem turgoru. Reguluje gospodarkę wodną roślin. Gdy występuje jego niedobór pierwszym objawem są więdnące liście bez innych objawów chorobowych. Dłużej utrzymujący się brak tego składnika to bielejąca obwódka krawędzi liścia i następnie nekroza. To tyle o zewnętrznych objawach niedoboru.
Jego stosowanie późnym latem to koniec sierpnia początek września oraz druga połowa dawki jesiennej po miesiącu - przełom września do połowy października. W tych samych terminach stosuje się nawożenie fosforowe. Należy uważać z nawożeniem azotowym - nie tylko uwrażliwia na choroby lecz również może blokować przyswajanie potasu.
Więcej na ten temat, gdy 'przetrawisz' to, co napisałem.

Pozdrawiam

Mazan w tym poście napisał, że łącznie z solą potasową stosuje się późnym latem-jesienią nazwożenie fosforowe.Czyli jaki nawóz fosforowy skoro superfosfat jest wiosennym nawozem?Poniewaz nie moge ogarnąć tych nawozów to chyba dla bezpieczeństwa zastosuje na trawnik nawóz jesienny dedykowany a superfosfatem i sola potasową będę podlewać rabaty z nowymi nasadzeniami.Dobrze będzie?

Tylko nie krzyczcie na mnie