Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 23:03, 15 sie 2018

Hahaha
malgol 13:37, 17 sie 2018

Toszko, żeby u Polinki nie dywagować o tych nawozach co to ja nie ogarniam rozumem bardzo Cie proszę napisz mi tak jak krowie na rowie
jakie rosliny i w jakiej dawce mam nawieźc( czy moze podlać)tym superfosfatem i ew. czy dodat ta sól potasową czy nie?
Bo na opakowaniu przeczytałam ,żeby nie nawozić nia drzew owocowych, krzewów jagodowych, roślin ozdobnych, warzyw...co pozostaje??
sylwia_slomc... 14:04, 17 sie 2018

Czytam o trawniku, nie umiem pomóc bo ja mam trawę z zawartością wszystkiego co rośnie w okolicy, a obecnie więcej koniczyny niż trawy nawet. Ale na oko( chłop w szpitalu umarł)mam wrażenie, że to skutek suszy i być może podlewania ......
malgol 14:18, 17 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czytam o trawniku, nie umiem pomóc bo ja mam trawę z zawartością wszystkiego co rośnie w okolicy, a obecnie więcej koniczyny niż trawy nawet. Ale na oko( chłop w szpitalu umarł)mam wrażenie, że to skutek suszy i być może podlewania ......

No mam nadzieję,że to efekt suszy i "podduszenia trawnika" w gorace dni.Przeczesałam grabiami, zrobiłam dosiewki...obserwuję. Trawka kiełkuje, nowych placków nie ma
UlaB 18:25, 17 sie 2018

Zaglądam, tez czekam na bezcenne informacje od Toszki.
Toszka 19:57, 17 sie 2018

poczytaj

Nie ukrywam, że musiałam dokształcić się z zakresu soli potasowej. jam nie Mazan, a tylko blondynka i jeśli chodzi o chemię...no, wiesz, to jak rondo na wiadukcie

Sól potasowa jest nawozem chlorkowym lecz nawóz ten należy rozsiać jesienią, aby większość jonów chlorkowych została wymyta poza główną masę korzeniową w okresie jesienno-wiosennym.

poczytaj i zapisz linka bo mocno przydatny w określaniu niedoborów roslin. Nie tylko sadowniczych.

Dla mnie też problemem jest ta mnogość nawozów, zwłaszcza, że staram unikać się ich stosowania. I jak czytam fora rolnicze to nie tylko ja mam problem w ogarnięciu tematu. Osobiście unikam stosowania złożonych nawozów. Dlatego wolę kupić czysty potas, fosfor, bor i nimi konkretnie uzupełniać braki.

Mazan 09:55, 18 sie 2018

Malgol

Nawozy fosforowe i potasowe można mieszać. Zastanawiasz się pod jakie rośliny stosować sól potasową, czy można na trawniki. Odpowiadam: jak najbardziej i dodam, że najczęstszym przejawem niedoboru potasu /szybko zużywany/ są choroby nie tylko fizjologiczne. Jego stosunek do azotu powinien wynosić 1 : 1 - 1,2 /przeciętnie/, gdyż potas jest regulatorem turgoru. Reguluje gospodarkę wodną roślin. Gdy występuje jego niedobór pierwszym objawem są więdnące liście bez innych objawów chorobowych. Dłużej utrzymujący się brak tego składnika to bielejąca obwódka krawędzi liścia i następnie nekroza. To tyle o zewnętrznych objawach niedoboru.
Jego stosowanie późnym latem to koniec sierpnia początek września oraz druga połowa dawki jesiennej po miesiącu - przełom września do połowy października. W tych samych terminach stosuje się nawożenie fosforowe. Należy uważać z nawożeniem azotowym - nie tylko uwrażliwia na choroby lecz również może blokować przyswajanie potasu.
Więcej na ten temat, gdy 'przetrawisz' to, co napisałem.

Pozdrawiam
ElzbietaFranka 10:38, 18 sie 2018

Toszka napisał(a)
Piaszczyste dziewczyny
Może moja uwaga pozwoli wam dochować się więcej kwiatów. Otóż korzenie hortek - takich rosnących 4-5 lat - są szerokie co najmniej tak jak szeroki jest krzew przed cięciem. I dołek szykowany pod sadzenie tez powinien być szeroko naszykowany na zapas. Hortki potrzebują dużo wody i ph od kwaśnego do obojętnego. Takie kwiaty są wściekle żarłoczne.
Jesli dołek był za mały, to korzenie dochodzą do mało pożywnego podłoża i nie mają z czego czerpać.
Mam vanilkę, którą kupiłam zabiedzoną i -prawdopodobnie - zasuszoną. Trzy lata wegetowała i ożywała. Na wiosnę tego roku powiedziałam na głos, że jesli znów nic nie będzie to idzie na kompost...podsypałam obornikiem z korą i kompostem. No i co? Kwitnie jak głooopia...nie wiem czy od dobroci, czy ze strachu...
Niemniej stała i ukorzeniała się poprzednie 3 lata.

Tak jest z wszystkimi roślinami najpierw korzeń a potem wzrost. Jak może trawa dobrze rosnąć jak korzenia darni nie ma. Korzeń rosliny lub darń trawnika musi być dobrze odżywiona to urośnie.

Waldek na nicienie i inne robactwo ziemskie trawnik opryskuje gnojówka z wrotyczu skuteczna nalewka. Trochę posmierdzi. Przed wczoraj stosowałam na trawnik bo mi kret rył

Mazan daje dobre wskazówki i należy się tego trzymać.
Teraz pod koniec sierpnia czas na nawóz jesienny z potasem.
malgol 21:03, 18 sie 2018

Uff, nie spodziewałam się aż tak fachowych porad jestem wdzięczna ogromnie aczkolwiek nadal troszkę zagubiona...
Zrozumialam, że mogę użyć soli potasowej I superfosfatu na trawnik w obecnym terminie. Jeśli jeszcze spytam jak to fizycznie zrobić tzn czy rozsiac ręcznie jak każdy nawóz to wyjdę na dużą ignorantke? Bo pomyślałam, że skoro ani fosforu ani potasu się nie przedawkuje ( rośliny pobierają tyle co potrzebuja) to chyba nie ma ryzyka spalenia ani zniszczenia trawnika?
Toszko, za chwilę przeczytam to co mi wskazalas bo jeszcze nie zdazylam
malgol 21:22, 18 sie 2018

Uff, nie spodziewałam się aż tak fachowych porad jestem wdzięczna ogromnie aczkolwiek nadal troszkę zagubiona...
Zrozumialam, że mogę użyć soli potasowej I superfosfatu na trawnik w obecnym terminie. Jeśli jeszcze spytam jak to fizycznie zrobić tzn czy rozsiac ręcznie jak każdy nawóz to wyjdę na dużą ignorantke? Bo pomyślałam, że skoro ani fosforu ani potasu się nie przedawkuje ( rośliny pobierają tyle co potrzebuja) to chyba nie ma ryzyka spalenia ani zniszczenia trawnika?
Toszko, za chwilę przeczytam to co mi wskazalas bo jeszcze nie zdazylam
Sól potasowa posiadam taka:
I jeszcze jedno pytanie do praktykow...czy mogę rozpuścić te nawozy w konewce I podlać wybrane rabaty?jeśli tak to w jakiej dawce bo wszędzie piszą jak dla obszarnikow rolnych