Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

frezja 19:40, 15 sie 2018

Na moje oko, to skutki suszy. U mnie podobne "plamy" wychodziły przy niedostatecznym podlewaniu; z początku myślałam, że winne koty. Plamki wielkości 15 - 20 cm..o regularnym kształcie..co się nagłowiłam, wąchałam i co tylko. Przy intensywnym podlewaniu "zabudowywały" się. Moźe u Ciebie inaczej...
malgol 20:45, 15 sie 2018

Napisałam się i post się nie wyslal. no więc w skrócie jeszcze raz... to nie od kotów i nie pedraki. Mam nadzieję, że to od upałów choć nie wiem jak mogłyby zaszkodzić skoro co 2 dni podlewalam trawnik nad ranem. Przeczytałam to co podesłała mi Toszka I jeszcze jakieś zdradliwe nicienie mogą mu szkodzić. Bo inaczej to ręce i cycki opadaja
frezja 20:57, 15 sie 2018

Zależy ile tej wody lałaś. Powinno być conajmniej 5 litrów wody na metr kwadratowy.
malgol 21:15, 15 sie 2018

Sprawdzałam na jaką glebosc dociera woda. Na co najmniej pół szpadla jest mokro. Nawet zwatpilam czy nie za mokro.
Toszka 21:41, 15 sie 2018

Gosiu, na trawnikach to ja się nie znam. Mam malutko, dla aranżacji...i to jeszcze z mikrokoniczyną...ale dziś popatrzyłam krytycznym okiem na swoje trawnikowe skrawki i też mnie nie zachwyciło.
Też myślę, że to wynik suszy.

ale przy okazji dokształciłaś się, no nie?
Zana 21:52, 15 sie 2018

Gosia, piszesz, że podlewałaś trawnik nad ranem. No ale w tym roku nad ranem były takie temperatury jak podczas normalnego lata w ciągu dnia, przynajmniej u nas. Może tak wysoka temperatura nad ranem i podlewanie spowodowały takie "zaparzenie" trawnika? Nie wiem, tak dywaguję. U nas podlewanie ustawione było na 4-ą rano, a i tak temperatury o tej porze były po 18 stopni.
Toszka 21:57, 15 sie 2018

Fakt Aniu, a woda zapewne zimna, max. 12 stopni.
malgol 22:15, 15 sie 2018

Dziewczyny! Może to właśnie to! Takie zaparzenie!? Bo faktycznie nad ranem nawet ( 5 rano) było ok 20 stopni a potem od razu skwar. Trawnik gesty to w środku mogła się ta wilgoć " gotowac"...I właśnie te części trawy są martwe. no sama nie wiem. Wygrabilam, przerzedzilam tym samym więc powinno być jej przewiewniej. Zobaczymy co bedzie...
malgol 22:23, 15 sie 2018

Toszka napisał(a)

ale przy okazji dokształciłaś się, no nie?

No doksztalcilam się jak cholera że się tak wyrażę hi, hi
Przyda się na pewno
A stracha przed tymi wszystkimi nicieniami, grzybami I innymi paskudztwami to się już nie pozbede dlugo...
Zana 22:26, 15 sie 2018

malgol napisał(a)

A stracha przed tymi wszystkimi nicieniami, grzybami I innymi paskudztwami to się już nie pozbede dlugo...

To ja nie będę przed snem czytać