Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

waldek727 15:26, 26 sie 2018

Gosiu. Zacznijmy od A. Gleba jest matką wszystkich naszych roślin w ogrodzie w tym trawy na trawniku. Dla kogo mama nie jest najważniejszą osobą na świecie?
To nieprawda, że gleba jest martwą materią, a naszym roślinom do pełni szczęścia potrzebna jest tylko woda, słońce i nawozy. Pierwszej rady jaką udzielam każdemu kto zwróci się do mnie z prośbą o pokierowanie krokami jakie należy zrobić przy zakładaniu nowego trawnika, jest prośba aby zrobił sobie badanie gleby wraz z zaleceniami nawozowymi w najbliższej Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej. Trzymając w ręku wyniki badań wiemy jakich pierwiastków jest w glebie za dużo, jakich jest odpowiednia ilość i jakich jest za mało i trzeba je koniecznie uzupełnić. Mało osób o tym wie, że przy pobieraniu składników pokarmowych również bardzo ważny jest odczyn pH gleby. Badanie także to wykaże.
Yara Vila Procomplex jest dobrze zbilansowanym nawozem do trawników i najprawdopodobniej nawet po badaniu gleby będziesz mogła go stosować w całym następnym sezonie wegetacyjnym z tym, że nie od wiosny a po drugim koszeniu gdy gleba osiągnie właściwą temperaturę.
malgol 20:36, 26 sie 2018

Dziękuję Waldku mam nadzieję na ładny trawnik dzięki Twojej pomocy. Przynajmniej tam gdzie sosny nie sięgają I nie stwarzają problemow
waldek727 04:33, 27 sie 2018

Cieszę się Gosiu razem z Tobą. Popatrz ile już zadbanych trawników jest na ,,Ogrodowisku". Czyż nie piękniej wyglądają nasze rośliny na soczyście zielonym tle?
Masz rację. Pod sosnami trawy nie będzie.
malgol 12:13, 27 sie 2018

Waldku, ja w kwestii tego nawozu...od razu chciałam kupić ten który poleciłeś na ten moment czyli Biopon jesienny i...ten sam nawóz u kilku różnych sprzedawców ma inny skład.Raz siarka ma 8% innym 10%, podobnie z potasem i fosforem… przejmować się tym czy to jakies błędu informacyjne?
mrokasia 12:34, 27 sie 2018

Gocha, u Ciebie nie da się przelotem, te rozważania i rady odnośnie trawnika muszę sobie skopiować i poczytać na spokojnie, bo i mnie te pierwiastki i procenty oszołomiły...
I dziwić się, że ludzie tak chętnie sięgają po nawozy z dopiskiem "uniwersalny" .
malgol 13:14, 27 sie 2018

No mówie Ci Mrokasia, zgłupiałam normalnie Zawsze używałam nawozu jesiennego do trawnika i zakładałam, że robię mu najlepiej jak sie da A okazuje się,że można lepiej
Tez juz sobie skopiowałam to wszystko bo wiosna nie znajdę w natłoku kolejnych wpisów
A zaparłam się żeby tą sól nieszczęsną wykorzystać i znowu mi się nie uda w tym sezonie
waldek727 17:45, 27 sie 2018

malgol napisał(a)
Waldku, ja w kwestii tego nawozu...od razu chciałam kupić ten który poleciłeś na ten moment czyli Biopon jesienny i...ten sam nawóz u kilku różnych sprzedawców ma inny skład.Raz siarka ma 8% innym 10%, podobnie z potasem i fosforem… przejmować się tym czy to jakies błędu informacyjne?

Oj, jo, joj. Pewnie raz patrzysz Gosiu na skład chemiczny Bioponu jesiennego do ogrodu a drugim razem na skład Bioponu jesiennego do rawników.
malgol 19:16, 27 sie 2018

Wydaje mi się, że patrzyłam na Biopon jesienny do ogrodu, ale teraz już pewności nie mam. Kierowalam się składem procentowym, który wymieniles I w pierwszym sklepie takie miał ten do ogrodu. A w kolejnych sklepach( szukałam dużego opakowani) był już inny skład. Rozumiem,że Ty radziles mi Biopon do ogrodu?
jolanka 19:18, 27 sie 2018

Ja też gubię się już w tych nawozach Pilnie więc czytam to co piszecie ale z chemii nie jestem w stanie zdać egzaminu. Wolałabym jak blondynce, który, kiedy. Pewnie trzeba by było robić dokładne badania gleby ale...
W tym roku, a trawnika mam na tę chwilę ok 700 m kw, po raz pierwszy zastosowałam latem saletrę amonową zamiast nawozu wie!oskładnikowego (taki dałam tylko raz wiosną). We wrześniu zamierzam poszukać jakiegoś nawozu jesiennego i chętnie bym się dowiedziała jakiego, Rozumiem, ze ten biopon jest dobry?
Lodzia 19:57, 27 sie 2018

Waldku, czy mógłbyś (jak krowie na rowie) napisać jaki masz na myśli nawóz do trawnika pisząc ”nawoz zageszczajacy soki komorkowe o skladzie N-K 6-16 plus magnez, wapn, zelazo i siarke”, bo chyba wiek już nie ten, aby sobie samemu z wyszukaniem takiego poradzić - z góry dziękuję.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies