Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 19:29, 21 mar 2022

No i mam pierwszy problem ...napełniłam misę woda i po 2 godzinach woda zrobiła się mętna jak bajoro a stal wewnatrz misy zczerniala. Jakby rozpuściła się rdza , która tak ładnie juz pokrywała misę
Mam wode że studni. Czy tu leży problem?
Johanka77 20:37, 21 mar 2022

Część Gosia! Miłej wiosny

Czy ja dobrze widzę, że tam za ogniskiem jeszcze ZIELONE hakone masz??
malgol 22:01, 21 mar 2022

Johanka77 napisał(a)
Część Gosia! Miłej wiosny

Czy ja dobrze widzę, że tam za ogniskiem jeszcze ZIELONE hakone masz??

Cześć Asia
To nie hakonki tylko turzyca Ice Dance. Już zreszts ścięta na jeża
Magara 23:39, 21 mar 2022

malgol napisał(a)

A co cie tak w niej intryguje najbardziej bo u mnie to normalka...igly spadają z sosen i leżą. Czasem też zgrabiam je z trawnika i z lenistwa nie wynoszę nigdzie tylko porzucam tutaj pod sosnami. Zresztą na wielu rabatach mam igly bo nie sposób z nimi walczyć skoro tyle sosen wokol

Gosia, bo u Ciebie te igły wyglądają jednocześnie naturalnie i porządnie To mnie i intryguje i zachwyca
Też mam sosny ale igły grabię bo nie wszędzie jednak kwasu więcej trzeba
Milka 07:45, 22 mar 2022

Magara napisał(a)
U mnie śnieg spadający z dachu ułamał gałązkę magnolii, a ona cięcia ponoć nie lubi. Doszłam jednak do wniosku, że skoro się ułamała to przecież jej nie dokleję. Zdezynfekowałam sekator, obcięłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, zasmarowałam maścią. Teraz czekam czy ułamana gałązka zakwitnie

Wszystkie źródła podają, że magnolii się nie tnie. Ja moje tnę wszystkie, co nie pasuję i przeszkadza, aby nadać formę i wszystkie żyją
April 08:03, 22 mar 2022

Widzę że światełko w tunelu/ognisko, nawet spore
Z misą przećwiczyłam że z wodociągu woda lepsza, bardziej przejrzysta. Początkowo też mętna ale odczekaj dwa dni. Powinno się poprawić. Ja po zimie będę opróżniać to co napadało, potem dokładnie wymiatam kurz i drobinki metaliczne, i dopiero napełniam z wodociągu. Po dwóch dniach jest kryształ.
Powodzenia
mrokasia 08:14, 22 mar 2022

Nie mam doświadczenia z misą (zaaaaazdrość!) ale wydaje mi się, że tak jak mówi April - lepsza woda z wodociągu. Nie wiem jaką masz studnię i wodę, moja z głębinówki ma dużo żelaza. Sąsiad nalał do basenu z głębinówki i tragedia, wylewał wszystko.
malgol 08:25, 22 mar 2022

April napisał(a)
Widzę że światełko w tunelu/ognisko, nawet spore
Z misą przećwiczyłam że z wodociągu woda lepsza, bardziej przejrzysta. Początkowo też mętna ale odczekaj dwa dni. Powinno się poprawić. Ja po zimie będę opróżniać to co napadało, potem dokładnie wymiatam kurz i drobinki metaliczne, i dopiero napełniam z wodociągu. Po dwóch dniach jest kryształ.
Powodzenia

Ale ja nie mam wodociągu! buuu mam kupić butelkowaną? chyba bez sensu?
malgol 08:32, 22 mar 2022

mrokasia napisał(a)
Nie mam doświadczenia z misą (zaaaaazdrość!) ale wydaje mi się, że tak jak mówi April - lepsza woda z wodociągu. Nie wiem jaką masz studnię i wodę, moja z głębinówki ma dużo żelaza. Sąsiad nalał do basenu z głębinówki i tragedia, wylewał wszystko.

No właśnie moja ma tez dużo żelaza. U nas nie ma wodociągu bo gminy nie było stać żeby go wybudować na naszej ulicy! Po sądach chodzimy juz kilka lat. Szkoda gadać..wszyscy mają studnie. A na potrzeby uzytku domowego stację uzdatniania wody czyli odżelaziacz i odmanganiacz. Po tych operacjach woda jest jak ta lala badamy często i" Pan od wody " mówi ,że lepsze ma parametry niz ta z wodociągu gminnego

Chyba wiaderkami spod kranu w kuchni ponalewam
malgol 08:45, 22 mar 2022

Magara napisał(a)

Gosia, bo u Ciebie te igły wyglądają jednocześnie naturalnie i porządnie To mnie i intryguje i zachwyca
Też mam sosny ale igły grabię bo nie wszędzie jednak kwasu więcej trzeba

czasem trochę grabiami je 'przygładzam" ,żeby porządniej wyglądały I pielę rózne trawki i chwasty , które czasem wrastają i sprawiaja wrażenie niaładu. Poza tym żyją własnym zyciem