Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

Magara 22:33, 21 kwi 2022

A z Toszką nikt nie ma kontaktu, tak pozaforumowo? Może Iza ma??? Toszka też specjalista. Klonika szkoda.
tulucy 23:55, 21 kwi 2022

Ja spróbuję. Złapać Toszkę.
jolanka 08:59, 22 kwi 2022

Te klony to jednak dość kłopotliwe.
Straciłam już 3, w tym jednego kilkuletniego, rozrośnietego, pięknego, niestety na werticiliozę lekarstwa nie ma.
Odetnij na początek kawałek gałązki. Zobaczysz w przekroju czy to to wredostwo. Będzie widać w przekroju. Jeśli ma takie ciemne obrączki, to niestety raczej do wykopania, bo nawet jeśli obetniesz jedną, tą za rok, dwa reszta też będzie tak samo wyglądać bo to siedzi w glebie. Ja początkowo próbowałam ratować, podcinać, pryskać ale w końcu Mazan mi jednoznacznie wytłumaczył, że niestety

Oczywiście, trzeba najpierw sprawdzić bo może to jakieś inne dziadostwo ale po tym zdjęciu, które pokazałaś to hmmm….
Anda 09:02, 22 kwi 2022

Wytnij te gałązki do samego dołu. Sprawdź przekrój. Nie wiem, czy dobrze widziałam na zdjęciu, to jest jedna gałązka, która się na dole rozgałęzia?
Nie pryskaj niczym ziemi, to nic nie da, a zabije jedynie te grzyby i organizmy, które są pożyteczne. Wspomóż klona dosypując mu trochę obornika granulowanego i wiórków rogowych lub dobrze przerobionego kompostu. Sprawdź najpierw pH gleby. No i podlewaj w czasie suszy. Sprawdź ziemię, czy jest wilgotna czy sucha na głębokości 10-20cm.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgol 20:12, 26 kwi 2022

Dzięki dziewczyny za tyle rad I szybki odzew. Gałązkę już odcięłam. Zapackalam mascia I czekam. Ja tam jak patrzę na zdjęcia przekrojonych gałązek to widzę wszystko to co chce widziec czyli, ponieważ się nie znam na moim widzę co innego niż u innych bardzo chorych. W efekcie liczę, że mojego to nie dotyczy I czekam co będzie. Może przeżyje? Mazan coś pisał, że są przypadki samowyleczenia w niektórych sytuacjach I to mnie trzyma póki co
malgol 22:30, 26 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Ja spróbuję. Złapać Toszkę.

Oj byłoby super!
malgol 22:36, 26 kwi 2022

jolanka napisał(a)

Odetnij na początek kawałek gałązki. Zobaczysz w przekroju czy to to wredostwo. Będzie widać w przekroju. Jeśli ma takie ciemne obrączki, to niestety raczej do wykopania, bo nawet jeśli obetniesz jedną, tą za rok, dwa reszta też będzie tak samo

Oczywiście, trzeba najpierw sprawdzić bo może to jakieś inne dziadostwo ale po tym zdjęciu, które pokazałaś to hmmm….

Ta moja gałązka w przekroju miała z boku takie jakby zasinienia ale obrączek chyba nie...hmm, muszę zdjęcia obejrzec bo gałązki spaliłam . Wszystkiemu winne te orkany. Pewnie by sobie w spokoju rósł
malgol 22:42, 26 kwi 2022

Anda napisał(a)
Wytnij te gałązki do samego dołu. Sprawdź przekrój. Nie wiem, czy dobrze widziałam na zdjęciu, to jest jedna gałązka, która się na dole rozgałęzia?
Nie pryskaj niczym ziemi, to nic nie da, a zabije jedynie te grzyby i organizmy, które są pożyteczne. Wspomóż klona dosypując mu trochę obornika granulowanego i wiórków rogowych lub dobrze przerobionego kompostu. Sprawdź najpierw pH gleby. No i podlewaj w czasie suszy. Sprawdź ziemię, czy jest wilgotna czy sucha na głębokości 10-20cm.

Ewo wszystko zrobię co radzisz za wyjątkiem niepryskania ziemi bo już to zrobiłam znalazłam wątki dziewczyny gdzie mazan doradzał podlewanie previcurem I opryski mildexem I w te pędy to zrobiłam.siedlisko I wilgotność ma chyba dobre...W lekkim cieniu,osłonięty od wiatru,podlewamy... moze bedzie walczyl
malgol 23:03, 26 kwi 2022

Pokaże wam jeszcze tylko mojego Rudego
Co prawda to nie wiewior jak u Aprilka ale też umie korzystać z misy

Magara 23:28, 26 kwi 2022

Dobrze, że mój Małżonek tego zdjęcia nigdy nie zobaczy - jak mu pokazałam na co będę sobie składać, to mruczał pod nosem, że zwariowałam, żeby miskę dla kota za tyle pieniędzy kupować