Widze, ze nie jestem sama z tym, ze uwielbiam mowic o odpadkach i komposcie Ostatnio brak mi galazek i miejsca na trawe (w sezonie rozsypuje po warzywniaku i przy zywoplocie i tylko mala ilosc trafia na kompost) i teraz ja kompostuje z wiorami bio dla zwierzakow Nie mam niestety tylu lisci by mieszac ich z trawa.
Te twoje jarzaby sa piekne. Ale one dosyc gesto sa posadzone? Owocki sa zjadane przez ptaki jak normalnej jarzebiny?
Dziewczyny kochane a powiedzcie proszę jak dokładnie postępować z kompostownikiem ..a konkretnie jego zawartością ?
kompostownik(zrobiony z palet) mam dopiero od dwóch miesięcy i trochę zielona jestem w tych sprawach
Na dno dałam gałęzie,trochę darni a potem już ..odpadki ogrodowe (ścięte byliny,gałązki,liście itd.) i odpadki kuchenne czyli obierki,skorupki,skórki,wytłoczki po jajkach...ale czy te warstwy co jakiś czas mam przysypywać ziemią? czy już to mieszać, przerzucać?
Szkół postępowania z kompostem jest co najmniej kilka i każda dobra. Ja robię tak: resztki roślinne, odpadki kuchenne, wytłoczki po jajkach, "trumienki" po owocach jagodowych (to bardziej latem), szary karton (po przysłanych roślinach , obrany z taśmy klejącej i innych dodatków), skoszona trawa, liście (jeśli nie chcesz robić osobno ziemi liściowej). Można te wszystkie grupy zgromadzić oddzielnie i potem układać warstwami w kompostowniku na raz, można to robić doraźnie, na bieżąco uzupełniać kompostownik. Możesz przesypywać warstwy ziemią (ja tak nie robię), możesz mączką bazaltową, popiołem z kominka. Istotne jest, by była wilgoć - suche nie zbutwieje, a taka jest istota kompostowania. Ale - zbutwieje, a nie zgnije! Gnicie jest przy warunkach beztlenowych i wtedy śmierdzi . Zatem - wilgoć i tlen. Przerzucać można skolko ugodno - nawet co tydzień , ale raz w m-cu byłoby fajnie. Jeśli nie pada - podlewamy. Jeśli zaczyna śmierdzieć - wtedy przerzucamy obowiązkowo, żeby resztki napowietrzyć i natlenić. Trzeba uważać z trawą - musi być lekko przesuszona i warstwa nie może być zbyt gruba i zbita - wtedy zacznie gnić na bank.
Przyspieszenie procesu kompostowania - właśnie przerzucanie i natlenianie. Zlewanie gnojówkami - dowolnymi - to naturalny aktywator dla organizmów rozkładającym martwą materię. Zysk podwójny - przyspieszasz kompostowanie i zużywasz - pożytecznie! - chwasty z ogrodu, zwłaszcza warto mieć na uwadze te z kłączami jak perz czy podagrycznik. Można kupić gotowe "kompostery", które mają poprawić jakość i tempo kompostowania. Raz spróbowałam, oprócz lżejszego portfela nie odnotowałam innych efektów działania .
Chyba tyle ode mnie. Dziewczyny na pewno dodadzą jeszcze innych mądrości, ale generalnie - kompost to nie jest żadna filozofia , a robić warto.
Czyli - możesz przerzucić, a do zimy to nawet 2-3 razy, bo resztki się zbijają, warto je rozluźnić.
A tak w ogóle, to na O jest cały wątek dotyczący kompostowania, warto przeczytać
Boszszsz, ta skleroza mnie wykończy Możesz jeszcze polewać mocznikiem 1,5%, też przyspiesza rozkład. Ja tak traktuję liście na ziemię liściową.