Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 09:12, 03 maj 2017

Jola tak się porobiło, że teraz z czasem bardzo krucho. Zaległości na forum mam ogromne, no ale są sprawy ważne i ważniejsze.

Iwonka niewątpliwie exotic są śliczne i dodatkowo długo kwitną. Teraz mogłam nacieszyć co nieco nimi oko w realu.

Asia wysłannik ucieszył się z pochwały

Ewa jak miło, że wpadłaś. Exotic ma chyba pół Ogrodowiska, ale to nic. One są po prostu piękne i mimo to, że prawie wszyscy je mają, warto je mieć Tak więc kupuj jesienią.

Zoja tak szczerze to nie liczyłam, że zakwitną. Chyba je za głęboko posadziłam. A Ty jaką stawiasz diagnozę? Ale jeden mi zakwitł

Ola z tym ciepłem to wiesz jak jest. No właśnie, maj minie szybko, chyba za szybko. Te moje biedne róże to chyba się zmarnują na balkonie zanim je wsadzę. Z tą fontanną cały czas się waham.

Mirelka tych tulipanów jest jednak mniej niż w ubiegłym roku, nie wszystkie kwitną. W poniedziałek wyglądały tak:

Dla porównania odgrzebałam podobne ujęcie z ubiegłego roku:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6733-ogrod-z-rzezba?page=36
Zana 09:25, 03 maj 2017

Jak dla mnie to ten długi weekend jednak trochę za krótki jest. Upłynął nam bardzo pracowicie. W piątek po południu rozpoczęły się przygotowania do remontu pokoju młodego czyli odgruzowywanie, w sobotę pomalowałam ściany, w niedzielę wyprawa po nowe biurko, skręcanie i ponowne układanie wszystkich rzeczy. Masakra, ale cieszę się, że mamy to już za sobą, Ignacy przeszczęśliwy, bo już dłuuugo błagał o ten remont.

Na działkę pojechaliśmy w dopiero w poniedziałek. Po kwietniowej wizycie pani zimy zdecydowanie ucierpiały hortensje ogrodowe, młode listki są nadmrożone i pewnie kwiatów znowu nie będzie. Jak je na zimę opatuliłam i pięknie przetrwały, to mi je wiosna załatwiła. Cały dzień ryliśmy w ziemi, tzn. oczywiście wywoziliśmy taczkami żółty piach na szykowanej rabacie przy tarasie, na której mają zamieszkać róże. No i końca nie widać, jak te róże w końcu wsadzę, to nie wiem czy jakiś kwiat tym roku zobaczę.

Kilka fotek cykniętych na szybko w przerwach w ryciu ziemnym, najpierw ubiegłoroczne tulipany, wyglądają na niezawodne, muszę odgrzebać ich nazwy:

A tu kwitnące jeszcze exotic pomiędzy kuklikami, które tez już się szykują do kwitnięcia

Zana 09:30, 03 maj 2017

Szafirki pod rzeźbą z trawką carex montana:

Zana 09:36, 03 maj 2017

Majowy krokus:

Molinie variegata u mnie są takie, obok Lavender Ice:

I krzaczek Lavender Ice trochę bliżej:

Munstead Woood stoją jak zaklęte:

BKosimkArt 09:38, 03 maj 2017

Wszystko super ale szafirki to jednak moje ulubione z wiosennych kwiatów, cudownie u Ciebie wyglądają!
Zana 09:41, 03 maj 2017

Hiacynty jeszcze kwitną, ale o dziwo nie pachną. Sporobolusy też powoli się zielenią, wszystkie przeżyły:

Obrazek z czerwonym tulipanem, którego ja nie sadziłam, musi on być jeszcze podziadkowy i chyba jest niezniszczalny:

Jeszcze raz carex montana w szafirkach, jak się rozrosną to chyba zostanę ich fanką:

Zana 09:43, 03 maj 2017

A na koniec mam pytanie techniczne: czy już pocięłyście liście od wiosennych irysów? U mnie wyglądają tak (to te wysokie całkiem z przodu) i nie wiem czy je już ciachnąć:

inka74 09:48, 03 maj 2017

Tulipanowo śliczne. Krokus mnie rozbroił. Że też mu się pory roku pomieszały. Widać już koniec wykopalisk?
babka 09:52, 03 maj 2017

Dech zapiera !!
Piękny masz jednak ten ogród, piękne rośliny dobierasz i pieknie je zdejmujesz
Zakochanam niezmiennie
Liście moich irysów bardziej "tańczące" i też się zastanawiałam czy je śiąć ale chwilę poczekam póki całe zielone. Chociaż wnerwiają, nie powiem
Jeszcze dziś święto, pora trochę poświętować, odpocznij
MirellaB 11:14, 03 maj 2017

Anulka uwielbiam zdjęcia Twojego ogrodu
Tulipany masz piękne Fajnie, że kwitną Ci drugi sezon. Jak znajdziesz ich nazwy to sobie zanotuję