Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 20:11, 30 sie 2017

Ania

Basiu no właśnie o czymś takim myślałam, chociaż tego nie znałam. Swego czasu wynalazłam cyprysika lawsona Stardust. Problem w tym, że do końca nie jestem zdecydowana czy na pewno sadzić tam coś zółtego, bo jeszcze nie wiem co będzie w otoczeniu. Co prawda dzisiaj! przyszła mi do głowy rewolucyjna myśl, żeby na tamtą stronę czyli za ławkę przetransportować rododendrony, ale to jest taka rewolucja, że eM chyba by mi klucze od działki schował
Gruszka_na_w... 20:36, 30 sie 2017

Zana napisał(a)
Na samym końcu chciałabym posadzić coś zimozielonego, ale nie może to być coś co baardzo szeroko rośnie, a jednocześnie nie chciałabym, żeby było bardzo ciemnozielone bo się tam ponuro zrobi. Myślałam o jakimś żółtym cyprysiku, ale trzeci rok mija a ja się nie mogę zdecydować.

Cyprysiki Lawsona mogą przemarzać. Osobiście lubię cyprysiki Filifera Aurea. Występują też w postaci karłowej, czyli Aurea Nana. Mają swobodny, luźny pokrój.Nie przemarzają, nie chorują.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zana 20:42, 30 sie 2017

Haniu Aurea Nana mam dwa, podobają mi się. Na razie nijak nie są wkomponowane. Filifera Aurea za wolno rosną i docelowo trochę za niskie. Chciałabym coś takiego wyższego, no ale nie 10 metrów. Kwestia zasadnicza czy na pewno żółte? Och my wiecznie niezdecydowane baby
BKosimkArt 21:15, 30 sie 2017

Żółte jednak trochę rozjaśni to miejsce... ale wiadomo to Twoja decyzja bo ty masz na to patrzeć
BKosimkArt 21:21, 30 sie 2017

Anulko, zobacz cyprysik tępołuskowy Crippsii... może to ten?
Zana 21:43, 30 sie 2017

Basiu, no właśnie z jednej strony skłaniam się ku żółtemu, bo tak jak piszesz on rozjaśniłby to miejsce, z drugiej strony gdybym miała zdecydowaną wizję co tam chcę w otoczeniu byłoby mi łatwiej podjąć decyzję. Wyszukałam tego Crippsii, ale ten Twój iglaczek jakiś chyba inny, ładniejszy. Crippsii piszą, że powoli rośnie (1,5m po 10-u latach). Muszę namierzyć coś co ma szybsze tempo, bo...

Dziękuję Ci Służysz pomocą nie pierwszy raz
_Martini_ 21:51, 30 sie 2017

Ania, wiesz, że już znowu nie mają Dieter w F. Niemożliwe, znowu zaspałam. Prawdę mówiąc, ciągle jeszcze tworzę listę dlatego nie zdążyłam.
Pomyślę jeszcze nad Adagio, fajna alternatywa dla stipy.
mrokasia 21:54, 30 sie 2017

Anulka, fajne te Twoje miskanty adagio . Ten mój Yaku Jima kupiony wiosną przez net stoi w miejscu, kurdupel jeden!
Zana 21:56, 30 sie 2017

Martynka, tylko dla Adagio musisz w szerokości więcej miejsca zarezerwować niż dla stipy.

Może Dieter nie jest Ci pisany
Zana 21:58, 30 sie 2017

Kasia ale nic a nic nie przyrósł? Ja kupiłam małe, ale całkiem tłuściutkie sadzonki, sporo mi się rozrosły.