Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 20:23, 04 maj 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wokół rzeźby masz jeden z moich ulubionych zestawów roślinnych.
Z wiśnią prawdopodobnie trzeba robić tak ja z brzozą Youngii. Jeśli ją zostawisz tak jak jest wyjdzie wąska odmiana płacząca. Ale gdyby ją podcinać od dołu i od strony pnia, to gałęzie rozchodzić się będą na boki.
Ku pokrzepieniu Twego serca wstawiłam Ci zdjęcie mojego serba sadzonego jako 30 cm wyoierdek.

świerk

Dopytaj jeszcze u Małej Mi. Ona ma najstarszy egzemplarz na Ogrodowisku.

Haniu, a ile lat ten Twój świerk potrzebował, żeby się tak wyciągnąć? Naprawdę mnie pokrzepiłaś. One muszą mi przysłonić dom sąsiadów po drugiej stronie drogi, więc muszą gonić!

Dzięki za radę, dopytam jeszcze u Ani.

Pomyłek ciąg dalszy, miały być różowe

Zana 20:27, 04 maj 2018

dominika_ napisał(a)
Piękny okaz, gdzie Aniu zakupiłaś?

Dziękki. Wyprawiłam się "aż" do Pęchcina, ale to głównie z uwagi na ostrokrzewy, o których jeszcze będzie później.

Z wiśnią w tle

Figielka 20:35, 04 maj 2018

Zana napisał(a)

Śliwę dziecięcą mam, ale o wiśni dziecięcej nie słyszałam.

Kurcze, pomyliłam wiśnię ze śliwą .
Ale myślałam że nazwa "dziecięca" to wymyślona nazwa ?????
Gruszka_na_w... 20:52, 04 maj 2018

Zana napisał(a)

Haniu, a ile lat ten Twój świerk potrzebował, żeby się tak wyciągnąć? Naprawdę mnie pokrzepiłaś. One muszą mi przysłonić dom sąsiadów po drugiej stronie drogi, więc muszą gonić!

5 lat. Niby dużo, ale kiedy go kupowałam był po prostu 30 cm cieniutką gałązką z dwiema 10 cm gałązkami bocznymi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mary 20:56, 04 maj 2018

Anula.
Ciekawa jestem co słychać u Twoich naparstnic.
Wiolka5_7 20:57, 04 maj 2018

Zana napisał(a)
Trzy dni spędziliśmy na działce i to były bardzo intensywne trzy dni. Mogę powiedzieć, że wróciłam do domu odpocząć. Trzeba było te zakupy posadzić, a przecież wiadomo, że u mnie to nie takie proste przez ten nieszczęsny piach. Na dodatek wczoraj upał jak w środku lata, nota bene ciekawe jakie to lato będzie, skoro teraz takie ciepło wystrzeliło. Mój eM namiętnie wszystko podlewał a ja machałam widłami.

Z nowych zakupów na pierwszy ogień poszła wiśnia Kiku Shidare Zakura, wybór mojego eMa. Ładna jest, tzn. nam się podoba i dobrze w tym miejscu wygląda. Jak się rozrośnie nie będę siedząc na tarasie widziała sąsiadów za płotem na ich tarasie (o doznaniach słuchowych nie wspomnę, ale ekranów dźwiękochłonnych stawiać nie będziemy).

Oto ona:

Te długie pędy ma prawie do ziemi, czy trzeba je przyciąć? Jak ją przyciąć i kiedy?

Ja swoją tnę po kwitnieniu, czyli teraz

śliczne fotki
Zana 21:06, 04 maj 2018

Iwonka też zachodzę w głowę skąd taka nazwa "dziecięca". Może dlatego, że mniejsza od swoich koleżanek Nigry i Pissardii?

Haniu 5 LAT????? No to to jest baaaaardzo budujące. Myślałam, że jednak dużo więcej czasu mu to zajęło.

Marysiu u tych bylinowych żółtych Carillon? No są, przesadzane jesienią i żyją. Oczywiście znowu nie wiem czy się wysiały, bo przekopywałam tę rabatę. Choć w drugiej części rabaty widzę coś co może być jej siewką. Oszczędziłam przy plewieniu, zobaczymy co z tego wyrośnie.

Wiola o dzięki za info. A ile byś ją przycięła, tzn. tę moją?
jolanka 21:07, 04 maj 2018

Anulka, jak zawsze cudne fotki
O roślinach i drzewach nie wspominam bo baaaardzo brzydkie
Ten drzewa targalas z Pęchcina?
anbu 21:08, 04 maj 2018

Klonik Jordan (dalej moje chciejstwo ), Klon Trompenburg cuda
Wiśnia Kiku - kura bardzo ładna
Fotki super
Wiolka5_7 21:33, 04 maj 2018

Ja bym obciela dosyc wysoko , na parasol