Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 20:05, 05 maj 2018

Łucja no widzisz jakie z nas ogrodniczki fachowe. Na szczęście już się pohamowałam i pierdółek na razie nie kupuję, chociaż kuszą, oj kuszą.

Gosia taki gorąc o tej porze to chyba nie jest normalne, ale fakt, wolę ciepło niż 16 stopni. Jeszcze doczekasz, że sprawiedliwości stanie się zadość, spoko.

Alicja rośnie u mnie w półcieniu, ma na przemian słońce i cień. Jesienią rudzieje. Nie mam niestety fotki z takiej późnej jesieni.

Kasiu u mnie tulipany może troszkę później, bo nie są w pełnym słońcu. A może to takie odmiany? Nie wiem.

Mrokasia no właśnie się zbieram, żeby ten bajzel pokazać, ale odwagi mi brak. Carex Phoenix Green nie daje objawów życia żadnych, ani jedna sztuka. Martwię się też o miskanty Adagio, bo co prawda gdzieś tam z boku po jednym zielonym ździebełku się pokazało, ale czy to znaczy, że żyją? Bardziej mi na nich zależy niż na tych carexach. Poza tym chyba raczej wszystko żyje.

Paniprzyrodo i właśnie takie babcine, pachnące chciałam.

Iwonka serby nie przy bramie, one mają być pod płotem od drogi, mniej więcej po środku długości płotu. Klon jest na narożniku domu od strony bramy. Przyjedziesz to zobaczysz. Nie wiem czy eM da swoją Kiku-kurę uciąć, pieje i cmoka nad nią.
Gruszka_na_w... 20:21, 05 maj 2018

Piejący mąż to rzadkość.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zana 21:04, 05 maj 2018

No to teraz Wam pokażę "metamorfozę". Historia dotyczy rabaty pod ruderą, dla niewtajemniczonych za chwilę wszystko będzie jasne skąd taka nazwa (po prostu tuż za płotem mam ruderę).

Rudera dwa lata temu prezentowała się tak:

Tuż za ogrodzeniem rósł szpalerek jakiś wisienek tudzież samosiejki innych drzewek, które przycinaliśmy z lekka. Aby przysłonić nieco zapadający się dach kupiłam trzy Nigry (dzisiaj wybrałabym raczej inne drzewa, no ale...). Żadne wysokie drzewa typu serby nie wchodzą po tej stronie w rachubę, bo to jedyna strona działki przez którą dostaje się słońce. Na lewo i na prawo od rudery są wysokie drzewa i ta ruderowa dziura jest naszym oknem na słoneczko. Celem stworzenia tzw. zielonego tła posadziłam tuje, bynajmniej nie po całej długości ogrodzenia, co było błędem nr dwa. Bo błąd numer jeden to wybór tuj na to miejsce. Drzewka za ogrodzeniem skutecznie latem ograniczały dostęp światła i tuje zrobiły się brzydkie.

Lato 2016, całkiem przyjemnie (oczywiście skadrowane bez zapadającego się dachu):

Wiosna 2017, może być:

Aż przyszła jesień 2017 i ktoś usunął z rudery zapadający się dach ze sterczącym kominem, ale również wyrżnął w pień wszystkie drzewka wzdłuż naszego ogrodzenia. Jak to zobaczyłam to mnie palpitacja serca dopadła. Nędza moich tujek ukazała się w całej pełnej okazałości i postanowiłam na fali tej demolki pozbyć się ich.

I teraz oto mam TAK i muszę się z tym zmierzyć:

Na pierwszym zdjęciu to oczywiście moje słynne pozbywanie się żółciutkiego piachu, od strony komórki do pierwszej Nigry rosły sobie dwie Amanogawy, które posadzone w piachu za cholerę nie chciały rosnąć i jaśminowiec variegata, który też już zaczął konać, a poza tym było kawałek trawnika i bajzlownik. Tak więc powstaje przedłużenie rabaty. Łyso tam jeszcze strasznie bo oprócz rodków są byliny, które dopiero co wyłażą, szczególnie hosty i paprocie, w ogóle ich nie widać. Na dodatek wszystko tam cieniolubne wystawione teraz na pełne słońce, co prawda nie przez cały dzień, ale za długo.

Prawdziwa masssakra
eVka 21:05, 05 maj 2018

Pięknie masz u siebie, klonik dorodny i serby niczego sobie. Muszę w końcu na nie się zdecydować. Uwielbiam ujęcia z rzeźbą
Zana 21:20, 05 maj 2018

Pierwszym środkiem zaradczym było posadzenie czegoś w zamian wyciepanych tujek. Ponieważ w ubiegłym roku kupiłam ostrokrzewy Meservy Heckenfee i przezimowały, a do tej pory zimowały u mnie bez problemu również ostrokrzewy Golden Gem, zakupiłam odmianę Meservy Heckenpracht. Ten rośnie kolumnowo, podobno szybko (nie wiem co znaczy szybko w przypadku tychże ostrokrzewów). Ryzykuję, ale są zimozielone i bardzo mi się podoba ich głęboka zieleń. Jak po którejś zimie wypadną to będę płakać i wtedy posadzę graby.

Nowy żywopłocik, malutki a na dodatek z ogromnym bólem serca przycięłam:

eVka 21:22, 05 maj 2018

O mamo ale Cię urządzili z tą ! Niby dobrze, że porządek zrobiono ale teraz pustka. Musisz jakiś żywopłot posadzić w pierwszej kolejności. Potem reszta. Może w międzyczasie miskanty, wysokie ale późno ruszają. Nie zazdroszczę.
Catalinasdiary 21:24, 05 maj 2018

Każdy z nas ma takie miejsca, jak nie u siebie to za płotem Ja uwielbiam te Twoje cieniste rabaty i ciekawi mnie co tu wymyślisz i jak to zagra.
Zana 21:25, 05 maj 2018

Od strony komórki posadziliśmy trzy jarząby Autumn Spire Flanrock. Środkowy i prawy trochę "lecą", trzeba będzie je naprostować. Dodatkowo widać dwa patyki, to wykopanae Amanogawy, powędrowały do sąsiadów, nie byłam w stanie już ich gdzieś posadzić, a szkoda było zmarnować.

zoja 21:26, 05 maj 2018

Niezly szok
Wierze ze cos fajnego wymyslisz
anka_ 21:31, 05 maj 2018

Może sąsiad w dobrej wierze wyciął, żeby nie zacieniać twoich nasadzeń. Dach super że zdjął, ale ta wycinka...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies