Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

lojalna_ 19:15, 07 wrz 2018

I znowu Twoje jesienna rabata robi furorę swiecznica zaś rządzi . Pieknie ♥♥♥
BKosimkArt 14:04, 08 wrz 2018

A moja świecznica w tym roku jakaś bidna jest... nie wiem co się stało... w lato przysychała jakoś i nie wiem czy wypuści kwiaty
Pokaż koniecznie stan aktualny.
mrokasia 14:32, 08 wrz 2018

Pod wpływem Twojej cienistej rabaty nabyłam świecznicę na swoją cienistą .
14:42, 08 wrz 2018
BKosimkArt napisał(a)
A moja świecznica w tym roku jakaś bidna jest... nie wiem co się stało... w lato przysychała jakoś i nie wiem czy wypuści kwiaty
Pokaż koniecznie stan aktualny.

tu tez temat świecznic ..własnie swoje suchelce pokazałam

Zana pisze że to fota z zeszłego roku ....a jak w tym wygladaja ...bo ja takiego ciemnego pewnie i wilgotnego stanowiska u siebie w ogrodzie nie mam
Zana napisał(a)

Kasiu moje świecznice, fotka z ubiegłego roku. Jak widać są jakieś takie pomieszane. I zielone i "czarne". Nie znam nazwy odmiany. Jak wychodzą wiosną z ziemi to liście mają zielone, ale gałązki są ciemne. One tam praktycznie nie mają słońca, odrobinkę z rana słońce je muśnie a potem przez cały dzień są w całkowitym cieniu.

18:44, 08 wrz 2018
Zana napisał(a)
Monika na tym zdjęciu wyglądają faktycznie na bardzo niskie, ale po pierwsze nieskoszona bardzo wysoka trawa je trochę przysłania, po drugie rosną kilka centymetrów poniżej poziomu trawnika. Myślę, że te najwyższe kwiaty są na wysokości ok. 50-60 cm. Aż je chyba w sobotę zmierzę. A Twoje ile mają?

Moje na wysokości mają 1,4m

daj znać to fotkę usunę
18:46, 08 wrz 2018
Zana napisał(a)

Ale masz klimat, przepięknie to wygląda
ryska 19:10, 08 wrz 2018

Rewelacyjne te świecznice na tle ciemnej ściany.
Zdjęcia jak zawsze zachwycają i te z wakacji i te rabat.
DorKa 09:04, 10 wrz 2018

Wszędzie czytam o tych świecznicach i nie wiem o co kaman aż w końcu widzę u Ciebie . Pięknie wyglądają na tym ciemnym tle. A jak z wilgotnością ? Tolerują mniej wilgotne podłoże ?
Zana 19:57, 10 wrz 2018

Agatko na tej rabacie są przede wszystkim hosty, każda inna, bo rabata pochodzi z dawnych czasów, kiedy prawie wszystkie roślinki kupowałam w oszałamiającej liczbie sztuk: jedna. Poza tym są właśnie dwie świecznice, z tyłu paprocie, ale ich właściwie nie widać, widoczna paproć gigant przyszła sama i się tam ulokowała. Są jeszcze brunnery, ale też ich nie widać i właściwie to nawet nie wiem czy one tam jeszcze są czy też hosty je już całkiem pożarły. Po lewej stronie na obrzeżu rosną tiarelle. I to chyba wszystko. Wiosną długo jest łyso, ale hosty jak już wychodzą, to piorunem nadrabiają.

Joluś miło Cię widzieć. Ta fotka z ubiegłego roku, ale w tym rabata wygląda prawie tak samo.

Basia, Mrokasia, Justyna niestety nadzień dzisiejszy, tzn. wczorajszy świecznice jeszcze nie kwitną w pełni. Kwiatostanów nie jest zbyt dużo, może to lato gorące się do tego przyczyniło, bo akurat wiosną zasiliłam całą rabatę obornikiem i liczyłam na większy efekt. One nie mają tam łatwo, rosną na granicy okapu dachu, więc wody z deszczu nie dostaje ful, zresztą kto w tym roku oglądał deszcz. A my podlewamy tył tej rabaty jak nam się przypomni. W tym roku rzadko nam się przypominało. Stan aktualny ma się tak:

No i tak przy okazji monstrum trochę bliżej

Zana 20:01, 10 wrz 2018

Monika czy Ty jesteś pewna, że to Lavender Ice??? Może to jest Lavender Flower Circus, podobna do LI i ona potrafi tak wyrosnąć.

Reniu . Och, jak dawno u Ciebie nie byłam, mus zajrzeć!

Dorka świecznice to wg teorii rośliny wilgociolubne, ale u mnie nie są rozpieszczane. Być może byłyby bujniejsze gdyby miały więcej wody.