Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 09:40, 20 mar 2019

Dziewczyny, pytanie mam: czy można pod kompostowniki rozłożyć matę szmatę?

Likwidowaliśmy stary kompostownik, żeby ustawić nowe. Kiedyś w tym miejscu rosły krzaczory i okazało się, że korzeniami zaczęły chyba rosnąć "do góry" i poprzerastały mi kompost. No i stało się dla mnie jasne dlaczego nie mogłam tego kompostu z tylnej części kompostownika wyciągnąć. To była zbita bryła ziemi z korzeniami. Teraz będziemy w tym samym miejscu ustawiać nowe kompostowniki, teren oczyściliśmy z tych korzeni, ale z pewnością nie całkowicie. Nie chcę, żeby mi się to dziadostwo znowu do kompostowników siłą wdzierało. Nie wiem jak się nazywają te krzaki, ale to takie spryciule, co to nawet za małej cząstki korzenia odbijają, a korzenią się cholernie głęboko. Myślę, że to kwestia czasu, kiedy znowu się objawią. I tak sobie pomyślałam, że podwójnie położona mata szmata mogłaby je może skutecznie przyblokować. Dodatkowo ułożyłabym może na spodzie jeszcze kilka płaskich kamieni.
paulaa 09:48, 20 mar 2019

ja nie jestem znawcą ale wydaje mi się, że po to się nie daje tej szmaty, żeby dżdżownice mogły przyjść rozkładać ten kompost? jeśli piszę głupoty to przepraszam :*
tulucy 10:10, 20 mar 2019

Aniu dno może być, byle nie szczelne. Szmatę też mogą Ci przerosnąć. Rodzice mają cegły ułożone na dnie, niezbyt szczelnie w każdym razie. Ja nie mam nic.
anbu 10:17, 20 mar 2019

Ja też nie mam szmaty aby wszystkie żywiątka (czytaj dżdżownice ) łatwy dostęp do stołówki miały
eVka 10:27, 20 mar 2019

Ja na dno kładę kompostownika kładę dosyc wysoki ruszt w grubych gałęzi dla cyrkulacji powietrza. Może to u Ciebie by się sprawdziło? A te krzaczory nie można najpierw wykarczować porządnie?
Zana 10:36, 20 mar 2019

Paula dżdżownice można ewentualnie zasiedlić od góry. Ja dla przyspieszenia kompostowania stosuję biopreparaty.

Łucja o cegłach też pomyślałam, bo mam trochę na składzie

Aniu ha, jak opróżnialiśmy teraz stary kompostownik, to nie napatoczyłam się na ani jedną dżdżownicę, chyba gardzą moim kompostem.

Ewa to są kompostowniki plastikowe, pobieranie kompostu możliwe jest z dołu przez specjalne otwory z odsuwaną do góry klapką, więc ułożenie na dnie warstwy gałęzi raczej nie wchodzi w grę. Żeby to dziadostwo porządnie wykarczować musiałabym się chyba do jądra ziemi dokopać.
AngelikaX 10:50, 20 mar 2019

Zana napisał(a)
Dzisiaj przepiękny dzień, ruszyłam oczywiście do ogrodu. Wesoło nie jest. W ogrodzie zamieszkał chwilowo kret w rozmiarze XXXXXXXXXL:

Jak Ty to robisz, że nawet taka rozpierducha cudnie na fotach wygląda
Przyjemności życzę w pracach, nawadnianie to jest to... potem już tylko przyjdzie leżeć i pachnieć
inka74 10:58, 20 mar 2019

Ania - kiedyś Bożenka podawała odmiany hortensji bardziej tolerancyjne na zacienienie. Muszę poszukać bo pamiętam, że spisywałam. Ja do tego dotarłam jak już Limki posadziłam.

Ja bym szmaty nie dawała. ew. siatkę. Ja mam postawiony kompostownik na płytach i nie jestem do tego przekonana. Mam wrażenie, ze słabo się rozkłada.
makadamia 11:09, 20 mar 2019

Aniu, mam dokładnie ten sam problem!. Mnie przerastają korzenie albo cisa, albo tui, bo te mam w pobliżu. Też się namęczyłam, żeby kompost spomiędzy nich wygrzebać.
Zastosowałam salomonowe rozwiązanie: rozłożyłam matę tylko na połowie kompostownka, tam gdzie miałam korzenie. tam, gdzie ich nie było, został na samej siatce.

Sposobu z gałęziami nie lubię. Potem te gałęzie bardzo przeszkadzają w przerzucaniu kompostu, dłużej się rozkładają, i w ogóle kłopot z nimi.

Dżdżownic nie znalazłaś, bo dżdżownice zrobiły swoje i poszły szukać nowej stołówki. U mnie to samo: w komorze z dwuletnim kompostem ani jednej, za to w tej z rocznym - zatrzęsienie
eVka 11:17, 20 mar 2019

Zana napisał(a)
Paula dżdżownice można ewentualnie zasiedlić od góry. Ja dla przyspieszenia kompostowania stosuję biopreparaty.

Łucja o cegłach też pomyślałam, bo mam trochę na składzie

Aniu ha, jak opróżnialiśmy teraz stary kompostownik, to nie napatoczyłam się na ani jedną dżdżownicę, chyba gardzą moim kompostem.

Ewa to są kompostowniki plastikowe, pobieranie kompostu możliwe jest z dołu przez specjalne otwory z odsuwaną do góry klapką, więc ułożenie na dnie warstwy gałęzi raczej nie wchodzi w grę. Żeby to dziadostwo porządnie wykarczować musiałabym się chyba do jądra ziemi dokopać.

Aniu mam taki jeden i rzeczywiście tam ciężko, pozostałe zrobiłam juz z palet, bo jednak dużo łatwiej się to obsługuje.