Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

mrokasia 13:26, 20 mar 2019

Zana napisał(a)

Mrokasia na żwirku to bym nie stawiała. To Ci się wszystko przy wybieraniu pomiesza, szlag cię trafi

Tyż prawda.
A jakby tak odkopać trochę tych kamyczków i na płytach chodnikowych albo cegłach ustawić??? Czy to bez sensu?
Tak drążę bo od kwietnia gmina ograniczyła drastycznie odbiór zielonych odpadów a i oddawać szkoda jak można by na kompost przerobić...
malgol 13:27, 20 mar 2019

makadamia napisał(a)
.

Dżdżownic nie znalazłaś, bo dżdżownice zrobiły swoje i poszły szukać nowej stołówki. U mnie to samo: w komorze z dwuletnim kompostem ani jednej, za to w tej z rocznym - zatrzęsienie

Ja w swoim prawie rocznym kompoście też dżdżownic nie znalazłam choć na oko widzę,że jest co jeść
Z komory z jesienną stertą poprzerzucałam pojedyńcze dżdżowniczki bo może coś przypadkiem ominęły?
malgol 13:31, 20 mar 2019

mrokasia napisał(a)
A ja się właśnie zastanawiałam czy jest sens ustawiania kompostowników na tym moim żwirku. Jakoś byłam przekonana, że tylko bezpośrednio na ziemi powinny stać. Ale jak czytam, że są ustawiane na "podłodze" z cegieł to może mogłabym i na żwirze??? Dżdżownicami mogłabym zasiedlać odgórnie.

Kasia, nie ryzykuj. Ja szału dostaje jak wymieniam tylko ziemię w doniczkach z keramzytem a gdybym miała jeszcze z kazdą łopatą kompostu jakieś kamyczki wybierac to bym zwariowała. Z podłogi z cegieł przynajmniej łatwiej się wybiera a kamyczki trudno odsiewa
malgol 13:32, 20 mar 2019

mrokasia napisał(a)

Tyż prawda.
A jakby tak odkopać trochę tych kamyczków i na płytach chodnikowych albo cegłach ustawić??? Czy to bez sensu?
Tak drążę bo od kwietnia gmina ograniczyła drastycznie odbiór zielonych odpadów a i oddawać szkoda jak można by na kompost przerobić...

a czemu na gołej ziemi nie chcesz stawiać? przypomnij bo chyba cos ominęłam?
Kokesz 13:33, 20 mar 2019

Zana napisał(a)
[b] No i ponieważ proces rozkładu trwał i trwał w nieskończoność zaczęłam stosować te preparaty przyspieszające kompostowanie. Z bardzo dobrym skutkiem.

W nieskończoność tzn jak długo, bo ja nie stosuję żadnych przyśpieszaczy tylko gnojówki chyba że one przyspieszają?
mrokasia 13:41, 20 mar 2019

malgol napisał(a)

a czemu na gołej ziemi nie chcesz stawiać? przypomnij bo chyba cos ominęłam?

Gosia, ja bym na gołej ziemi bardzo chętnie postawiła tylko nie mam wolnego miejsca... wygospodarowałam ostatnio miejsce na dwa małe kompostowniki, ale na więcej nie mam ale mam miejsce tam gdzie mam żwirek...
tulucy 13:53, 20 mar 2019

Na gołej ziemi to ja mam taki zgryz, że jak wybieram, to nie wiem, czy to jeszcze kompost, czy już ziemia tak się ładnie kompostuje
Zana 13:57, 20 mar 2019

Kokesz napisał(a)

W nieskończoność tzn jak długo, bo ja nie stosuję żadnych przyśpieszaczy tylko gnojówki chyba że one przyspieszają?

No w następnym roku jeszcze był nieprzerobiony. Teraz to co wiosną nawrzucam to najpóźniej do jesieni jest przerobione.
Gnojówki jak najbardziej przyspieszają.
agata19762 13:58, 20 mar 2019

Ja mam u siebie 3 kompostowniki, wsystkie na gołej ziemi, masz zagadkę trudny temat

Rewolucje czynisz Aniu
Gruszka_na_w... 14:03, 20 mar 2019

Zana napisał(a)
Dziewczyny, pytanie mam: czy można pod kompostowniki rozłożyć matę szmatę?

Likwidowaliśmy stary kompostownik, żeby ustawić nowe. Kiedyś w tym miejscu rosły krzaczory i okazało się, że korzeniami zaczęły chyba rosnąć "do góry" i poprzerastały mi kompost. No i stało się dla mnie jasne dlaczego nie mogłam tego kompostu z tylnej części kompostownika wyciągnąć. To była zbita bryła ziemi z korzeniami. Teraz będziemy w tym samym miejscu ustawiać nowe kompostowniki, teren oczyściliśmy z tych korzeni, ale z pewnością nie całkowicie. Nie chcę, żeby mi się to dziadostwo znowu do kompostowników siłą wdzierało. Nie wiem jak się nazywają te krzaki, ale to takie spryciule, co to nawet za małej cząstki korzenia odbijają, a korzenią się cholernie głęboko. Myślę, że to kwestia czasu, kiedy znowu się objawią.

W tym fragmencie kompostownika, gdzie spodziewasz się odrostów korzeniowych, zrób nawierty prętem i powlewaj w nie mocny roztwór mocznika- taki ze 20%. Korzenie się rozłożą. Robi się tak w przypadku niemożności wykopania karp drzewa. Mocznik je rozkłada.

Szmaty nie dawaj, bo ona dla korzeni przeszkodą nie jest.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies