Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

UrsaMaior 22:05, 01 lip 2019

Zana napisał(a)

Hmmm, też mi przeszło przez myśl, że codziennie to może za często, ale były te upały po ponad 30 stopni. Teraz ma nadejść jakaś normalna pogoda to zmniejszymy. Generalnie eM tak ustawił i ja jakoś tak bezwiednie przyjęłam do wiadomości. Wodę mamy wodociągową, o rachunkach na razie wolę nie myśleć.

Hmm...ja mam codziennie, trawnik chyba pół godziny, a linie godzinę. Miałam trochę krócej, ale pan od nawodnienia zwiększył.
Zana 22:06, 01 lip 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W Złotym Stoku w kopalni złota mają sporą kolekcję tabliczek z czasów minionych. Wszędzie wtedy były tabliczki z okropnościami pedagogicznymi (Rolniku nie myj jaj przed skupem. Namawiając do picia obciążasz swoje sumienie.) . A potem nastąpił odchył w drugą stronę- zastosowano wychowanie bezstresowe. I sama już nie wiem, co gorsze.

Byłam i widziałam.
Dzisiaj można się naprawdę dobrze ubawić czytając te tabliczki.
Żadne skrajności nie są dobre, te tabliczki robiły z ludzi idiotów, a dzisiaj co poniektórzy zachowują się jak idioci przez brak tabliczek z zasadami.
Zana 22:07, 01 lip 2019

inka74 napisał(a)
U mnie popadało 15 minut. Akurat jak bukszpany cięłam. Bo wzięłam się za cięcie bo przecież prognozę zmienili. No miało już nie padać. Ech. Jak nie susza to grzyb teraz.

No nie wiem czy śmiać się czy płakać, kurde ciągle upały i lampa z nieba i akurat dzisiaj poszłaś ciąć bukszpany. No nieeeee...., załamka.
Kasya 22:07, 01 lip 2019

Zana napisał(a)

No u nas też już właśnie po deszczu. Trzeba się cieszyć choć z tej godzinki wody z nieba.

U mnie 2 x były podchody a w sumie pokropiło tylko chwile i poszlo gdzieś za Wisle chyba
Dobrze ze chociaż chłodniej
Zana 22:08, 01 lip 2019

mrokasia napisał(a)

Ja z kolei jednak wolę użyźniać swój piasek... w firmowym mam glinę i w życiu bym na takim czymś ogrodu sama nie założyła. W domowym przynajmniej jestem w stanie samodzielnie wykopać dowolnie głęboki i szeroki dół, w firmowym na głębokości 50cm już taka skała, że nie mogę wbić szpadla...

Też mam wrażenie, że piach chyba jednak łatwiejszy "w obróbce".
Zana 22:10, 01 lip 2019

UrsaMaior napisał(a)

Hmm...ja mam codziennie, trawnik chyba pół godziny, a linie godzinę. Miałam trochę krócej, ale pan od nawodnienia zwiększył.

Uuuuufffff, dzięki, z lekka odetchnęłam. Może jednak nie przesadzamy z dawkowaniem wody.
Zana 22:11, 01 lip 2019

Kasya napisał(a)

U mnie 2 x były podchody a w sumie pokropiło tylko chwile i poszlo gdzieś za Wisle chyba
Dobrze ze chociaż chłodniej

No chłodniej, wietrzymy chałupę, okna na oścież pootwierane
mrokasia 22:12, 01 lip 2019

Nie znam się na nawodnieniu ale to nie lepiej rzadziej a więcej???
Zana 22:15, 01 lip 2019

Dziewczyny wrzucę resztę zdjęć co mi jeszcze zostały.

Ruderowa częściowo korą zasypana

Zana 22:17, 01 lip 2019

mrokasia napisał(a)
Nie znam się na nawodnieniu ale to nie lepiej rzadziej a więcej???

Tak przed chwilą wykoncypowałam analizując jeszcze raz wpis Kasi, że na przepuszczalnym podłożu lepiej częściej a krócej (bo szybciej wchłania i szybciej przelatuje) a na glinie rzadziej a dłużej (glina jednak trzyma wilgoć długo).