Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

horcia 09:22, 28 lut 2017

Witaj Asia. Wpadłam od Nety która poleciła Ciebie jako specjalistkę od drzew. Bardzo Cię proszę zajrzyj do mnie i doradź. Każda opinia, rada krytyka mile widziana a wręcz oczekiwana
Kawa 09:46, 28 lut 2017

Asia no wiosna i u Ciebie
co do bukszpanów nie doradzę bo ja nie mam ich wcale azalii też nie
ale czekam na twoje wmagania
AgataP 09:50, 28 lut 2017

MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)
Asia przeczytałam nie pamiętam już u kogo -chyba ogród koło Krakowa pod debami,że o żwirek pytałaś
My też mamy żwirek już drugi rok i powiem Ci jak się u nas sprawuje

na pewno go trochę uzupełnić w tym roku trzeba,pojawiły się dwa miejsca,gdzie woda dłużej wsiąka teraz po roztopach,ale błoto absolutnie się nie robi
Myślę jednak,że będę chciała troche go w tym sezonie uzupełnić
Pod żwirkiem mamy piach nie gline-to też chyba ma wpływ na te aspekty

na pewno się już tak do domu nie nosi jak wtedy gdy mieliśmy tam piach czyli klepisko

sam żwirek sie jakoś specjalnie do domu nie nosi ,nie zauważyłam

Em namawia mnie,by kiedyś była u nas kostka brukowa a ja już sama nie wiem
żwirek mi bardziej pasuje do ogrodu naturalistycznego,poza tym niektóre drzewa będę mieć dość blisko krawężnika i w związku z tym ich korzenie bardziej będą zyskiwać chyba przy nawierzchni żwirowej,która jest przepuszczalna dla opadów deszczowych

Czyli kwestia kostki u nas na razie pod znakiem zapytania,niebawem chcę jednak zrobić obrzeża krawężnikowe póki korzenie roślin się nie rozrosną,tak na wszelki wypadek gdyby jednak kostka miała w przyszłości kiedyś być

Takie mam na razie obserwacje wstępne po dwóch sezonach użytkowania żwirku

u mnie też 'luźny" podjazd - ja mam dolomit nie widzę wad, choć mam olbrzymiego kasztanowca i masę kasztanów z liśćmi jesienią
makadamia 09:50, 28 lut 2017

Horciu - niewiele, ale napisałam

Kawko - nawet jak nie poradzisz, to miło że zaglądasz
AgataP 09:55, 28 lut 2017

makadamia napisał(a)

I trzecie pytanie: mam od groma liści - lepiej je dorzucić do igieł i zmielonych gałęzi świerkowych i zrobić z nich kwaśny kompost czy wsadzić do worków i przerobić na ziemię liściową?

A skoro mowa o liściach, to w zasadzie mam jeszcze czwarte pytanie: jesienią nie sprzątałam rabaty lipowej, żeby liście od razu użyźniły ziemię. Zapomniałam tylko, że przecież pod spodem rozsypana jest kora. Co teraz zrobić? Wymieszać to wszystko razem z ziemią (i korę i liście) i ściółkować kompostem? Czy jednak sprzątnąć te liście (niech się kompostują w kompostowniku) a na rabatę dorzucić kory jako ściółki?

Ja w sprawie liści - te które zagrabiłam jesienią wsadziłam do worów, zostawiam na dwa lata, zrobi się super ziemia liściowa.
To co mi spadło na rabatę bylinową z brzóz zostawiam, przegnije i tak.
Na hortensjowej gdzie mam korę,a jesienią liscie z drzew - zostawiam je tam, jak nie zgniją to latem uschną i tak użyźnią podłożę. Jak mnie będą jakoś razić wyglądowo to kupię kilka paczek kory i przysypię je.
makadamia 09:56, 28 lut 2017

Agata, Milka - dzięki za info o żwirku.
Powiedzcie jeszcze, czy stosowałyście jakieś kratki do wzmocnienia nawierzchni i zapobiegania przesuwania się żwirku?

Skoro nie narzekacie na żwirek, to i ja będę za nim lobbować, bo jako alternatywę mam tą paskudną kratkę betonową (zapomniałam nazwy), która w ogóle mi się nie widzi.
Ten żwirek chyba nie powinien wyjść dużo drożej niż taka kratka?
AgataP 10:00, 28 lut 2017

makadamia napisał(a)
Agata, Milka - dzięki za info o żwirku.
Powiedzcie jeszcze, czy stosowałyście jakieś kratki do wzmocnienia nawierzchni i zapobiegania przesuwania się żwirku?

Skoro nie narzekacie na żwirek, to i ja będę za nim lobbować, bo jako alternatywę mam tą paskudną kratkę betonową (zapomniałam nazwy), która w ogóle mi się nie widzi.
Ten żwirek chyba nie powinien wyjść dużo drożej niż taka kratka?

Asia zależy jaki żwirek - otoczaki odpadają bo się ruszają pod nogami, dlatego kamyczki musza być kanciaste jak kliniec...
A jaki sobie wybierzesz to musisz przejechać się do składu kruszywa i wybrać My wybraliśmy dolomit.
Najpierw i tak musisz przygotować podłoże pod żwir. Jak będziesz chciała to na priv mogę wysłać Ci wiadomość, bo już jedna dziewczyna o to mnie pytała i opisałam jej dokładnie co i jak
makadamia 10:01, 28 lut 2017

AgataP napisał(a)

Ja w sprawie liści - te które zagrabiłam jesienią wsadziłam do worów, zostawiam na dwa lata, zrobi się super ziemia liściowa.
To co mi spadło na rabatę bylinową z brzóz zostawiam, przegnije i tak.
Na hortensjowej gdzie mam korę,a jesienią liscie z drzew - zostawiam je tam, jak nie zgniją to latem uschną i tak użyźnią podłożę. Jak mnie będą jakoś razić wyglądowo to kupię kilka paczek kory i przysypię je.

czyli te liście z lipy, które teraz dość paskudnie wyglądają, mogę zostawić na rabacie. To dobrze

A robisz kwaśny kompost? Bo ja też planowałam właśnie przerobić liście na ziemię liściową, ale przemyślałam sprawę i stwierdziłam, że potrzebuję właśnie kwaśnego kompostu, bo do zwykłego dosypuję w zimie popiół z kominka pod on pod kwasoluby się nie nadaje.

Chyba że taka ziemia liściowa (głównie z liści dębu) wystarczyłaby im zamiast kompostu?
makadamia 10:02, 28 lut 2017

AgataP napisał(a)

Asia zależy jaki żwirek - otoczaki odpadają bo się ruszają pod nogami, dlatego kamyczki musza być kanciaste jak kliniec...
A jaki sobie wybierzesz to musisz przejechać się do składu kruszywa i wybrać My wybraliśmy dolomit.
Najpierw i tak musisz przygotować podłoże pod żwir. Jak będziesz chciała to na priv mogę wysłać Ci wiadomość, bo już jedna dziewczyna o to mnie pytała i opisałam jej dokładnie co i jak

Chcę i dziękuję
Margerytka40 10:05, 28 lut 2017

Asiu, w sprawie bukszpanów to może zwrócić się do Mazana,on jest specjalistą od tego albo poproś Anię Anbu ona ma fajne ściągi z oprysków gnojówek i innych.