Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

10:48, 28 lut 2017
makadamia napisał(a)
Agata, Milka - dzięki za info o żwirku.
Powiedzcie jeszcze, czy stosowałyście jakieś kratki do wzmocnienia nawierzchni i zapobiegania przesuwania się żwirku?

Skoro nie narzekacie na żwirek, to i ja będę za nim lobbować, bo jako alternatywę mam tą paskudną kratkę betonową (zapomniałam nazwy), która w ogóle mi się nie widzi.
Ten żwirek chyba nie powinien wyjść dużo drożej niż taka kratka?

Z tego co wiem u mnie nie ma kratki,przyjechali panowie,wybrali część gruntu kopareczką ,wysypali żwirku,wywalcowali
Byc może żwirek będzie sie przesuwał,ja myśle,że i tak z czasem troche dosypywac trzeba.Kiedyś w Maji w O był program o Wrocławskim Uniwersytecie Botanicznym i tam nawierzchnie żwirkowe co jakiś czas uzupełniają;tak mówił pan dyrektor rzeczonego przybytku

U mnie jest piach w tym miejscu,może to ma znaczenie

Ciężko mi porównać ceny żwirku i kratki,nie znam się,nie analizowałam,ale betonu /betonowej kratki bym u siebie za nic nie chciała;albo żwirek albo kostka ale nie taka kratka

jak nie wyjdzie Ci duzo drożej,lepiej dopłać a przynajmniej będziesz mogła na to patrzyć

Azaliami bym sie nie martwiła,niektóre sa półżimozielone;ja mam takie i takie;jedną mam całkowicie zimozielona a dwie półżimozielone i te sie troche ogałacają z liści na zimę
makadamia 11:19, 28 lut 2017

Widzisz Miłko - największy problem w tym, że to nie tylko moja decyzja.
Muszę przekonać właściciela drugiej połówki działki do tego rozwiązania

Asiu - idę szukać Ani i Walerka
Anda 11:31, 28 lut 2017

Oj Asiu, duzo Ci nie pomoge, wiem jedno, gdybym miala liscie lipowe na korze, to przemieszalabym je z kora i zostawila na rabacie. Na to rzucialabym kompostu z maczka rogowa, bo kora bedzie zuzywac azot przy przemianie na humus. Tak zrobilabym ja
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AniMa 11:32, 28 lut 2017

Asiu miałam podobnie z dużymi buksami po przesadzeniu...mocno podciachałam w marcu, podlewałam pobficie no i dałam nawozu do bukszpanów... Odżyły
Na miodunkę inni niech się wypowiadają...ale profilaktycznie swoje za jednym zamachem z iglastymi w marcu pryskałam promanalem i jej u siebie nie miałam
makadamia 12:05, 28 lut 2017

Ewa - no właśnie i mnie na jesieni sprzątanie tych liści wydawało się bez sensu, a teraz brzydko. Jak mi rośliny porosną, to ściółkować korą nie będzie potrzeby. Ale może i kompost wystarczy.
Do tej pory nawet nie myślałam o ściółkowaniu kompostem, bo zawsze miałam go za mało. Ale po zeszłorocznej akcji mam go ogromny zapas i na wszystkie rabaty powinno wystarczyć. Także skłaniam się ku temu rozwiązaniu

Aniu - bardzo możliwe że one po prostu osłabione przesadzaniem, bo inne bukszpany mi nie chorują. Zobaczę w takim razie jak podziała promanal i miedzian (nigdy dotąd ich nie stosowałam, ale skoro na wszystkich wątkach przez wszystkie przypadki są odmieniane...), do tego nawóz do bukszpanów.

Najgorzej że mi w zeszłym roku octan wapnia nie wyszedł:/
anbu 12:21, 28 lut 2017

Asiu daj maila na PW to Ci wyślę różne różności
Mazan 12:32, 28 lut 2017

Makadamia

Szukać mnie nie musisz.
Rzuciłem okiem na fotkę i mogę powiedzieć, że zimozielonym brak było wody w czasie mrozów. Czyżbyś zapomniała w nawale obowiązków? One takiego 'grzechu' nie wybaczą i mogą nawet zbrązowieć choć będą żyły ze zmienionym kolorem tak, jakby były w zimnym przeciągu.

Pozdrawiam
pestka56 12:47, 28 lut 2017

Mazan, ja też dziękuję. Od lat nie wpadlam na tę prostą przyczynę. A mam wszystko jak na dłoni. Te bukszpany, które rosną przy skrzynce z rozdzielaczem wody – zawsze trochę ma mokro), mają się u mnie switnie. Im dalej od tego miejsca tym więcej problemów z takim jak u Makadamii żółknięciem.
Jeszcze raz dziękuję

Makadamia, ja liście na korze zostawiam. U mnie kora sluży tylko w początkowym okresie po założeniu rabaty – chroni przed chwastami. Potem pielenia jest mało, a zadarniacze radzą sobie niemal same.
Jeśli chodzi o żwir, to mam go na 28 mb dojazdu do garażu. Sypane było 10-20 cm grubo. Pod spodem została częściowo cegła, a częściowo ażurowe bloczki, które J ułożył gdy nie wiedzieliśmy jeszcze jak rozwiązać dojazd. Uznaliśmy, że nie ma co ich wyciągać, bo choć się zapadły, to będą dobrym utwardzeniem pod żwir. Trochę jednak jest z tym pracy, bo sporo się wysiewa i trzeba z tym walczyć.
Sąsiadka ma cały dojazd i podjazd wokół ronda przed garażami zrobiony żwirem. U niej jest to zrobione bardzo solidnie. Jak pamiętam, to robili tak:
1. wykorytowane na głębokość prawie 90 cm;
2. wsypany piach i uwałowany;
3. 30 cm grubej frakcji żwiru;
4. 20 cm drobnego żwiru.
Wszystko mocno drogowym walcem wałowane. Są też granitowe krawężniki
Jest nie do zdarcia od 12 lat. Tylko przy brzegach musi trochę roundapować.
makadamia 12:50, 28 lut 2017

Aniu -

Mazan - no Ty po prostu jak anioł z nieba

Brak wody powiadasz? No to przyznam się, że zdumiona jestem. W zeszłym sezonie podlewaliśmy je starannie ale jesień była raczej mokra, a w zimie dużo śniegu. Nawet do głowy mi nie przyszło podlewanie.
Sądziłam że to może niedobry żelaza czy czegoś innego ale o wodzie bym nie pomyślała
Piszesz jeszcze o zimnym przeciągu - może tu leży przyczyna? U mnie co prawda wichry nie hulają, ale akurat w tym miejscu jest najwięcej właśnie takich zimnych przeciągów.

To co? Podlewać na pewno zacznę, ale chyba tych nawozów i oprysków, o których wyżej mówiłam też nie należy zaniedbać?

Bardzo Ci dziękuję za pomoc!
makadamia 12:59, 28 lut 2017

pestka56 napisał(a)
Mazan, ja też dziękuję. Od lat nie wpadlam na tę prostą przyczynę. A mam wszystko jak na dłoni. Te bukszpany, które rosną przy skrzynce z rozdzielaczem wody – zawsze trochę ma mokro), mają się u mnie switnie. Im dalej od tego miejsca tym więcej problemów z takim jak u Makadamii żółknięciem.
Jeszcze raz dziękuję

Wychodzi na to, że bukszpany są bardziej łase na wodę niż rodki, bo ten jeden, co go przesadzaliśmy w zeszłym sezonie i bardzo kiepsko wyglądał, teraz prezentuje się dużo lepiej niż bukszpany.

pestka56 napisał(a)
Makadamia, ja liście na korze zostawiam. U mnie kora sluży tylko w początkowym okresie po założeniu rabaty – chroni przed chwastami. Potem pielenia jest mało, a zadarniacze radzą sobie niemal same.

Zatem postanowione

pestka56 napisał(a)
Jeśli chodzi o żwir, to mam go na 28 mb dojazdu do garażu. Sypane było 10-20 cm grubo. Pod spodem została częściowo cegła, a częściowo ażurowe bloczki, które J ułożył gdy nie wiedzieliśmy jeszcze jak rozwiązać dojazd. Uznaliśmy, że nie ma co ich wyciągać, bo choć się zapadły, to będą dobrym utwardzeniem pod żwir. Trochę jednak jest z tym pracy, bo sporo się wysiewa i trzeba z tym walczyć.
Sąsiadka ma cały dojazd i podjazd wokół ronda przed garażami zrobiony żwirem. U niej jest to zrobione bardzo solidnie. Jak pamiętam, to robili tak:
1. wykorytowane na głębokość prawie 90 cm;
2. wsypany piach i uwałowany;
3. 30 cm grubej frakcji żwiru;
4. 20 cm drobnego żwiru.
Wszystko mocno drogowym walcem wałowane. Są też granitowe krawężniki
Jest nie do zdarcia od 12 lat. Tylko przy brzegach musi trochę roundapować.

No tak, ale takie porządne przygotowanie na pewno wyjdzie dużo drożej niż ta #$%^ kratka. Ja bardziej kombinowałam w kierunku "położyć krawężniki i w środku wysypać żwirem" a tu widzę że nie przejdzie