Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

as1112 20:38, 25 wrz 2017

Przyszłam z rewizytą Piękny masz ogród - zachwyca swoją naturalnością.

Gruszka_na_w... 21:54, 25 wrz 2017

Wrzosy, mimo że rodowód mają leśny, to chyba są światłolubne. Kojarzę je z leśnymi polanami bądź obrzeżem lasu. Ale ja mieszkam w szczerym polu, to mogę się mylić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 22:01, 25 wrz 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wrzosy, mimo że rodowód mają leśny, to chyba są światłolubne. Kojarzę je z leśnymi polanami bądź obrzeżem lasu. Ale ja mieszkam w szczerym polu, to mogę się mylić.

No właśnie, też mi się wydaje że wrzosy to na słoneczne stanowisko... z drugiej strony rozplenice też słońce lubią...
Może to jest kwestia wyboru odpowiedniej odmiany wrzosów??? Są przecież niższe i wyższe, takie bardziej zwarte i takie bardziej płożące.
Te Twoje Asiu wyglądają na takie bardziej rozłażące się, niskie.
makadamia 07:46, 26 wrz 2017

Wani napisał(a)
Makadamia wstawiłam wreszcie zdjęcia "trójkąta". Zajrzysz, proszę?

Byłam - ładnie Ci wychodzi rysowanie w programie
makadamia 07:47, 26 wrz 2017

ragsmom napisał(a)

padłam. Faktycznie z naszych poboczy niektórych Piet Oudolf byłby dumny...A tymczasem one tak same z siebie...

Smaczku dodaje okoliczność, że to centrum stolicy
kasja83 07:48, 26 wrz 2017

makadamia napisał(a)

Prawda?

Nie lubiłam roślin z takimi ciemnymi liśćmi, bo zwykle były zestawiane z jakimiś żółciami. Niby pasowało, ale strasznie krzykliwe to było zestawienie.
Teraz widuję bordo w zestawieniu z różem i się do niego przekonałam
pęcherznica z jeżówkami
żurawka z zawilcami
berberys z rozchodnikiem

Takie zestawienia lubię. W moich paletach.
makadamia 07:48, 26 wrz 2017

as1112 napisał(a)
Przyszłam z rewizytą Piękny masz ogród - zachwyca swoją naturalnością.

Dziękuję - jeszcze paru lat brakuje, but I'm getting there
Na razie widać głównie betonowe obrzeża
makadamia 07:50, 26 wrz 2017

kasja83 napisał(a)

Takie zestawienia lubię. W moich paletach.

Dużo ładniejsze niż z żółtym, prawda?
makadamia 07:54, 26 wrz 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tiaa, pominę milczeniem to szczere pole
Ale masz rację ze światłolubieniem. Miałam nadzieję, że jak będą miały słońce w samo południe, to im wystarczy.

No zobaczymy. Na razie mam w planach przetasowania na tej rabacie, z wyrzucaniem wrzosów poczekam.
Tak jeszcze myślę, czym je zastąpić. Tam rośnie jeszcze modrzewnica - nie wiem jak będzie się sprawdzała.
Ewentualnie myślałam o golterii. Da radę?
makadamia 07:58, 26 wrz 2017

mrokasia napisał(a)

No właśnie, też mi się wydaje że wrzosy to na słoneczne stanowisko... z drugiej strony rozplenice też słońce lubią...
Może to jest kwestia wyboru odpowiedniej odmiany wrzosów??? Są przecież niższe i wyższe, takie bardziej zwarte i takie bardziej płożące.
Te Twoje Asiu wyglądają na takie bardziej rozłażące się, niskie.

To fakt, że z wyborem odmiany to mi się nie udało. Gruszka kiedyś polecała mi różne odmiany wrzosów, ale jeśli problemem jest brak słońca, to chyba nie ma co iść w tą stronę.

Rozplenice lubią słońce, ale chyba są bardziej tolerancyjne niż wrzosy.
Zresztą - okaże się za rok, bo dokupiłam w tym roku jeszcze parę sztuk i posadziłam na tej rabacie ale bardziej w głębi, gdzie jest mniej słońca. Będę obserwować, czy jest różnica pomiędzy nimi.