Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

anna_t 10:34, 25 wrz 2017

makadamia napisał(a)

To chyba zemsta za prztyczka, którego jej dałam u Ani z Ogropola

ciekawe co na tą ksywkę jej mąż
Toszka 10:38, 25 wrz 2017

Asiu, szczerze mówiąc odpowiedź na pytanie czy teraz przesadzać czy na wiosnę zalezy od technicznych umiejętności przesadzającego. Jesli wykopiesz z dużą bryłą korzeniową (a azalie mają dużą, bo to nie różaneczniki sensu stricto i placka korzeni nie wyjmiesz) to przesadzenia nie odczują. Jeśli masz poharatać korzenie i połamać kruche kiścienie to zaczekaj do wiosny.
Amen

Bordo super wygląda z fioletem, pomarańczem lub czerwienią z dodatkiem energetycznej zieleni. Róż to ta sama paleta
mrokasia 10:58, 25 wrz 2017

makadamia napisał(a)

Dokładnie tak samo wyglądała moja rozmowa z Jolą u Ursy

Sugerowałabym, aby dziewczyny które pytają się mnie o radę miały te rozmowy na względzie

Oj tam, oj tam, przecież bardziej mówimy tu o zestawieniach kolorystycznych niż konkretnych roślinach .

Poza tym, u każdego dana roślina (w tej samej odmianie) inaczej może rosnąć mając inne warunki siedliskowe (gleba, wilgotność, nasłonecznienie, sąsiedztwo innych roślin).
Pszczelarnia 11:08, 25 wrz 2017

Makadamiu, myślimy. Ale chcę odrobić lekcję (zdjęcia, wymiary, rys ołówkiem) - bo jakże inaczej zawracać Tobie głowę? Tyle tylko, ze na razie głowa ma tkwi w innych obszarach myślenia. Ale jutro będzie czas na zadanie domowe.
makadamia 11:17, 25 wrz 2017

anna_t napisał(a)

ciekawe co na tą ksywkę jej mąż

ksywka nie mojego autorstwa wiec się nie boję
makadamia 11:18, 25 wrz 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Makadamiu, myślimy. Ale chcę odrobić lekcję (zdjęcia, wymiary, rys ołówkiem) - bo jakże inaczej zawracać Tobie głowę? Tyle tylko, ze na razie głowa ma tkwi w innych obszarach myślenia. Ale jutro będzie czas na zadanie domowe.

No to czekamy
makadamia 11:18, 25 wrz 2017

mrokasia napisał(a)

Oj tam, oj tam, przecież bardziej mówimy tu o zestawieniach kolorystycznych niż konkretnych roślinach .

Zawsze tak się tłumacze
makadamia 11:24, 25 wrz 2017

Toszka napisał(a)
Asiu, szczerze mówiąc odpowiedź na pytanie czy teraz przesadzać czy na wiosnę zalezy od technicznych umiejętności przesadzającego. Jesli wykopiesz z dużą bryłą korzeniową (a azalie mają dużą, bo to nie różaneczniki sensu stricto i placka korzeni nie wyjmiesz) to przesadzenia nie odczują. Jeśli masz poharatać korzenie i połamać kruche kiścienie to zaczekaj do wiosny.
Amen

Bordo super wygląda z fioletem, pomarańczem lub czerwienią z dodatkiem energetycznej zieleni. Róż to ta sama paleta

Ooo tak - takie odważne zestawienia umiejętnie zrobione uwielbiam, ale to juz wyższa szkoła jazdy

Z przesadzaniem w takim razie zobaczę - jak na razie i tak ani czasu nie mam, ani pogoda nie sprzyja (jak w sobotę słońce pokazało się na 5 minut, to wyszliśmy na dwór podziwiać dawno nie widziany widok).
Ale jak w ciągu najbliższych dwóch tygodni znajdzie się okazja, to spróbuję, póki rośliny młode i małe
Wani 11:31, 25 wrz 2017

Makadamia wstawiłam wreszcie zdjęcia "trójkąta". Zajrzysz, proszę?
ragsmom 17:49, 25 wrz 2017

makadamia napisał(a)

nie mogłam się zdecydować: czy to zaprojektowana rabatka "preriowa" czy po prostu zaniedbane pobocze

padłam. Faktycznie z naszych poboczy niektórych Piet Oudolf byłby dumny...A tymczasem one tak same z siebie...