Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gruszka_na_w... 22:31, 20 kwi 2018

makadamia napisał(a)

Oj, przy mnie nie można używać tego powiedzenia, bo natychmiast wchodzę w dyskusję

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 10:10, 25 kwi 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Dziewczyny, apropos liści dębowych - bo mam napchane z dziesięć worków z jesieni - do jakich nasadzeń mogę je teraz wykorzystać? Wyczytałam, że do paproci i rodków. A jeszcze do czegoś? Mam ich sporo

Do wszystkich kwasolubów.
A po wymieszaniu z popiołem z kominka i normalnym kompostem - do wszystkiego.
Tylko kompostować trzeba oddzielnie (właśnie w workach), bo liście dębowe rozkładają się dłużej niż inne odpadki.
makadamia 10:11, 25 kwi 2018

jolanka napisał(a)
Ufff, przebrnęłam
Liści dębowych mam hurtownię, za ogrodzeniem

Pod magnolie będzie w sam raz
makadamia 10:36, 25 kwi 2018

No dobra. Zaczynam widzieć światełko w tunelu - zbliżam się do końca najpilniejszych prac wiosennych. Tu podzielone, tu przesadzone. Wiadomo, że w ciągu sezonu jeszcze nie raz sięgnę po łopatkę ale zasadniczo już mi niewiele zostało. Potem jeszcze obsypanie obornikiem i korą. A potem to już tylko regularne opryski i pielenie, pielenie pielenie.

A, i jeszcze czekam na dostawę roślin na kwaśną. Mam nadzieję, że się przed długim weekendem wyrobią:/.

Tymczasem jednak mam trzy poważne kłopoty, odnośnie których proszę Was o radę:

Duży cis: w zeszłym roku był przesadzany i nic mu nie było, w tym roku zaczynają mu obsychać końcówki igieł.

ostrokrzew meserwy: rośnie u mnie bez najmniejszych problemów już ze trzy lata i nagle patrzę: środkowe liście robią mu się żółte, z czarnymi plamkami. Grzyb?

żywopłot buksowy: z żółtymi liściami bujam się od początku (susza fizjologiczna po przesadzeniu) ale żaden buks nie wygląda tak źle, jak ten jeden, najmniejszy. Takiego zażółcenia całych pędów jeszcze nie było. Co to może być?

We wszystkich przypadkach proszę o porady - jak ratować?
roma2 11:42, 25 kwi 2018

Cześć Asiu. Wstaw to Mazanowi. Będzie szybka odpowiedź. O ostrokrzewie znalazłam cóś takiego, to może nie choruje?
makadamia 11:51, 25 kwi 2018

Jeeej - wygląda dokładnie tak jak moje
Bardzo dobra wiadomość Romciu, dziękuję.
Z pozostałymi sprawami chyba muszę się przespacerować do działu chorobowego

W takim razie pytanie z innej beczki

patyczki z hortensji limelight ładnie mi się ukorzeniają (prawdę powiedziawszy, mają większe listki niż sam krzak); co z nimi powinnam dalej robić? kiedy najlepiej przesadzić do gruntu (albo do większych doniczek? czy muszę to robić jakoś bardzo delikatnie, żeby ziemia się z korzonków nie obsypała, czy nie ma to znaczenia?
iwka 12:07, 25 kwi 2018

a to patyczki z wiosennego cięcia ?
makadamia 12:28, 25 kwi 2018

tak jest
anbu 12:34, 25 kwi 2018

makadamia napisał(a)

patyczki z hortensji limelight ładnie mi się ukorzeniają (prawdę powiedziawszy, mają większe listki niż sam krzak); co z nimi powinnam dalej robić? kiedy najlepiej przesadzić do gruntu (albo do większych doniczek? czy muszę to robić jakoś bardzo delikatnie, żeby ziemia się z korzonków nie obsypała, czy nie ma to znaczenia?

Czytam z zaciekawieniem, bo moje dwa patyki silver dollar też jakby żyją I nie wiem co dalej z nimi począć
iwka 14:25, 25 kwi 2018

raczej z nimi teraz nic się nie robi to, ze mają listki nie znaczy, że mają korzenie, zielenieją bo mają zapas energii Ja swoje trzymam do następnego roku i dopiero jak wiosną puszczą liście to jest pewność, ze mają korzenie