Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Kawa 09:13, 27 kwi 2018

Anda napisał(a)
Czytam sobie co piszecie Bardzo to ciekawe Co prawda tego, o czym z Pszczolka piszecie juz nie ogarniam, ale czytam z wielkim zainteresowaniem

a myślałam ze to tylko ja...
Anda 09:15, 27 kwi 2018

makadamia napisał(a)

Skoro wszyscy czytają, a nikt nie pisze, to nie wiem czy takie ciekawe

Nie kazdy potrafi elokwentnie pisac Trudno na takie tematy "rozmawiac" pisemnie Przynajmniej ze mna tak jest.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 09:22, 27 kwi 2018

A mnie właśnie odwrotnie - pisemnie łatwiej

Kamila -
makadamia 09:28, 27 kwi 2018

Aaa, jeszcze mi się przypomniało

Na omawianym blogu widziałam pierwszą dalię, którą chciałabym mieć: dalia twyning smartie czy jakoś tak. Jest czadowa.
Gdyby ktoś wiedział, jak/gdzie ją można zdobyć, to bardzo proszę o info
Pszczelarnia 09:38, 27 kwi 2018

Anda napisał(a)
Czytam sobie co piszecie Bardzo to ciekawe Co prawda tego, o czym z Pszczolka piszecie juz nie ogarniam, ale czytam z wielkim zainteresowaniem

Bo ja mam za dużo myśli na raz. I są to jednak skróty myślowe.

Asia, trzeba posadzić drzewo między lipami, jedno wypada dwa sadzimy - a to drugie gdzieś na skwerku tak, żeby udawało posadzone przez "miasto".

Ja tak zrobiłam z 3 drzewami i rosną.
roma2 09:43, 27 kwi 2018

O kontekście miejsca, też już rozmawiałyśmy . Dyskusja faber-artifex mi umknęła. Ooo Pszczółka już poradziła, żeby sadzić.
Pszczelarnia 09:46, 27 kwi 2018

roma2 napisał(a)
O kontekście miejsca, też już rozmawiałyśmy . Dyskusja faber-artifex mi umknęła. Ooo Pszczółka już poradziła, żeby sadzić.

Romciu, a tych drzew w Opolu mi szkoda bardzo. A to takie zielone miasto.
makadamia 09:52, 27 kwi 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Bo ja mam za dużo myśli na raz. I są to jednak skróty myślowe.

Asia, trzeba posadzić drzewo między lipami, jedno wypada dwa sadzimy - a to drugie gdzieś na skwerku tak, żeby udawało posadzone przez "miasto".

Ja tak zrobiłam z 3 drzewami i rosną.

Ale jak na skwerku, jak tu skwerku nie ma
W sensie - za ogrodzeniem? Na to trzeba poczekać, bo najpierw gmina musi utwardzić drogę - nie wiadomo jak szeroko położą chodnik, a my musimy zrobić ogrodzenie, w tym wymienić podmurówkę.

I największy problem: CO posadzić?
Widzi mi się nieduże, ale o niezbyt regularnej koronie (liczę się z tym, że lipy je kiedyś przytłoczą i zniekształcą koronę - przy typowo okrągłej będzie się to bardzo rzucało w oczy).
Chciałabym kwitnące, najchętniej lilaki (to jest moje marzenie, które chyba pozostanie niespełnione), ale te lilaki które już mam bardzo się wykręcają do słońca w stronę ulicy - od strony ogrodu niezbyt ładnie wyglądają.

Jestem w kropce.
Pszczelarnia 09:59, 27 kwi 2018

makadamia napisał(a)

Ale jak na skwerku, jak tu skwerku nie ma
W sensie - za ogrodzeniem? Na to trzeba poczekać, bo najpierw gmina musi utwardzić drogę - nie wiadomo jak szeroko położą chodnik, a my musimy zrobić ogrodzenie, w tym wymienić podmurówkę.

I największy problem: CO posadzić?
Widzi mi się nieduże, ale o niezbyt regularnej koronie (liczę się z tym, że lipy je kiedyś przytłoczą i zniekształcą koronę - przy typowo okrągłej będzie się to bardzo rzucało w oczy).
Chciałabym kwitnące, najchętniej lilaki (to jest moje marzenie, które chyba pozostanie niespełnione), ale te lilaki które już mam bardzo się wykręcają do słońca w stronę ulicy - od strony ogrodu niezbyt ładnie wyglądają.

Jestem w kropce.

Ale lilaki to nie drzewa?

Musi być drzewo silne - tulipanowiec. Albo klon jakiś (czerwony).

Gdziekolwiek posadzić w przestrzeni miejskiej.
Anda 10:11, 27 kwi 2018

Paulownia jest sliczna
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies