Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 07:38, 07 sty 2019

Kokesz napisał(a)
Łał, jaka zmiana bardzo, bardzo zadbany ogród masz Asiu

Dzisiaj też przez przypadek eM dokopał się do zdjęć z początków mojego ogródka. Niestety samego początku nie uwieczniliśmy a szkoda, bo wtedy dopiero byłoby porównanie, zarośnięty był cały zdziczałymi krzakami. Było co karczować

Pozdrawiam Noworocznie

Pozdrawiam wzajemnie.
Popatrzyłam przy okazji na inne zdjęcia z ogrodu, nie tak odległe w czasie i też widzę różnicę. Tam, gdzie w 2017 r. były trzy sadzonki, tam rok później już całe poletko.
Może w tym roku przestaną w końcu straszyć połacie pustej ziemi.
Jeszcze żeby te żywopłoty szybciej chciały rosnąć
No nie idzie nawet zdjęcia zrobić
Anda 09:51, 07 sty 2019

Swietna metamorfoza Piękne zmiany. Jestem ciekawa Twoich rabat w tym sezonie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 10:10, 07 sty 2019

Ja też

Posadziłam na południowej mieczyka bizantyjskiego, wypatrzonego u Ciebie i ciekawa jestem, czy będzie się odwracał przodem do frontu rabaty czy jednak odwróci się do słońca
Anda 10:18, 07 sty 2019

makadamia napisał(a)
Ja też

Posadziłam na południowej mieczyka bizantyjskiego, wypatrzonego u Ciebie i ciekawa jestem, czy będzie się odwracał przodem do frontu rabaty czy jednak odwróci się do słońca

Hmm, tak się zastanawiam, w która stronę mój "patrzył" i wyszło mi, że zawsze tyłem lub bokiem do tarasu Czyli masz szansę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Toszka 10:33, 07 sty 2019

makadamia napisał(a)
Toszko, a to nie będzie tak, że będę ciachała młode przyrosty, które akurat się w miejscu poprzedniego cięcia pokażą?

Dopytuję, bo bardzo by mi pasowało, jakby tą tuję jeszcze bardziej ograniczyć

Brabant ma moc niemal tak wielką jak cis. To nie Szmaragd

Dwukrotnie ciełam tak mocno, że niemal same patyki zostały. I za moment zazieleniły się (to trwało nie dłużej niż dwa miesiące). Cięcie cofające polega na tym, że wpuszczasz światło głebiej w krzak. Śpiące oczka dostają światło i zielenieją. Dlatego trzeba robić to dość często. W tej opcji nie masz ryzyka, że wytniesz dziurę na dwa lata.
Oczywiście, nie wmawiam ci, że nie będzie momentu "gorzej". Jednak odwaga przy cięciu popłaca. Do takiego mocnego cięcia namówiłam Polinkę i efekt został osiągnięty.
Jednak ważne jest by robić to często i systematycznie. W ten sposób cały czas doświetlasz wnętrze, a tnąc zewnętrzne przyrosty zmuszasz roslinę do ozywienia oczek... i roslina nie zadowala się przyrostem zewnętrznych gałązek. Cięciem ograniczasz straty energii na niepotrzebne przyrosty, które i tak zetniesz w przyszłości. Dlatego warto od razu odciąć te przyrosty tak by roslina wysiliła się na wypełnienie wnętrza. Ważne jest wybieranie suszu ze środka i ewentualne przycinanie z innych stron, by wpuścić jak najwięcej światła. Mocne cięcie robię na początku marca, jesli tylko pogoda pozwala. Wtedy od razu roslina skupia się na zielenieniu od wnętrza. Tak samo robię z cisami - na początku sezonu głębokie, mocne cięcie, a potem przez sezon systematyczne przycinanie rosnących przyrostów.
Termin marcowy na cięcie jest o tyle ważny, że to termin przed gniazdowaniem ptaków.
makadamia 11:16, 07 sty 2019

Toszka napisał(a)

Brabant ma moc niemal tak wielką jak cis. To nie Szmaragd

Dwukrotnie ciełam tak mocno, że niemal same patyki zostały. I za moment zazieleniły się (to trwało nie dłużej niż dwa miesiące). Cięcie cofające polega na tym, że wpuszczasz światło głebiej w krzak. Śpiące oczka dostają światło i zielenieją. Dlatego trzeba robić to dość często. W tej opcji nie masz ryzyka, że wytniesz dziurę na dwa lata.
Oczywiście, nie wmawiam ci, że nie będzie momentu "gorzej". Jednak odwaga przy cięciu popłaca. Do takiego mocnego cięcia namówiłam Polinkę i efekt został osiągnięty.
Jednak ważne jest by robić to często i systematycznie. W ten sposób cały czas doświetlasz wnętrze, a tnąc zewnętrzne przyrosty zmuszasz roslinę do ozywienia oczek... i roslina nie zadowala się przyrostem zewnętrznych gałązek. Cięciem ograniczasz straty energii na niepotrzebne przyrosty, które i tak zetniesz w przyszłości. Dlatego warto od razu odciąć te przyrosty tak by roslina wysiliła się na wypełnienie wnętrza. Ważne jest wybieranie suszu ze środka i ewentualne przycinanie z innych stron, by wpuścić jak najwięcej światła. Mocne cięcie robię na początku marca, jesli tylko pogoda pozwala. Wtedy od razu roslina skupia się na zielenieniu od wnętrza. Tak samo robię z cisami - na początku sezonu głębokie, mocne cięcie, a potem przez sezon systematyczne przycinanie rosnących przyrostów.
Termin marcowy na cięcie jest o tyle ważny, że to termin przed gniazdowaniem ptaków.

Czyli ścinamy przyrosty - ok
Wszystkie pozostałe uwagi potwierdzam: brabant łatwo odbija po cięciu, i równie łatwo zrzuca te przyrosty jesienią. Tego brabanta w ogóle nie muszę czyścić, tylko wiosną uprzątnąć grubą warstwę suszu z ziemi.

Aaa, już sobie przypomniałam, czemu do tej pory nie cięłam go mocniej - bo za wysoki jest
Cięłam go tyle, ile sięgnęłam z wysokiej drabiny. I pilnowałam, żeby na dole nie okazał się szczuplejszy niż na górze
makadamia 11:16, 07 sty 2019

Anda napisał(a)

Hmm, tak się zastanawiam, w która stronę mój "patrzył" i wyszło mi, że zawsze tyłem lub bokiem do tarasu Czyli masz szansę

Taki sfochowany, taaak? No to zobaczymy
Toszka 11:54, 07 sty 2019

A co ci przeszkadza, że na górze krzak grubszy? Ja tam takimi drobnostkami nie zawracam sobie głowy i nie zadzieram jej tak wysoko

Tnij mocno i odzyskuj cenną przestrzeń na dole...na rabacie
makadamia 11:59, 07 sty 2019

Nieee no, nie lubię jak roślina wygląda tak, jakby się ogrodnik nie mógł zdecydować, czy ma być strzyżona czy nie

A żeby miejsce odzyskać, to chyba bym musiała pójść na całość i w ogóle tego brabanta wyciąć w cholerę.
Co zresztą mam w planach
Dragonka 18:58, 07 sty 2019

no nie... u Ciebie mi się podoba symetryczność i prostokątne kształty, może lepiej żebym dłużej się nie przyglądała bo zaraz zmienię zdanie co do moich Ale serio to fajnie wyszło, takiej lekkości nabrał ogród. Widzę światło i przestrzeń pomimo dużych drzew, które zapewne trochę zacieniają. No pięknie, psze pani