Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 11:36, 14 sty 2019

Jeśli kogoś interesują rośliny na atrakcyjną zimę, to hortensję dębolistną, kiścienie i pierisa już widzieliście. Tylko co po ich "zimozieloności", skoro i tak trzeba je okrywać
A z tych, których nie trzeba okrywać, to:
polecam zwrócić uwagę na te zielone łodyżki po prawej stronie:

może na zdjęciu nie widać dobrze, ale są ślicznie zielone, podobne do derenia flawimerea; a to złotlin - kiedyś popularny krzew kwitnący wczesną wiosną na żółto

Za nim rośnie ostrokrzew kolczasty, który wcale kolczasty nie jes, tma za to urocze, czerwone owoce

Pod nim rozmnażam carexa zdaje się - everillo i żurawkę citronelle, której nie widać spod śniegu.

Z kilku odmian wrzosa ta jest najładniejsza, chociaż niektóre mają pełniejsze, bardziej widoczne kwiaty
chętnie bym ją sobie rozmnożyła ale podobno wrzosy nie lubią dzielenia
derenie sibirca variegata mają prawie tak samo czerwony kolor pędów jak sama sibirica

na zdjeciu tego nie widać, bo nie ma słońca i za mało jeszcze gałązek mają; nie widać też ciemierników schowanych pod śniegiem

nie mogłam się oprzeć i odgrzebałam spod śniegu języcznika, więc trochę zmaltretowany
mam go pierwszy sezon ale zapowiada się, że to będzie moja ulubiona paproć: jak żadna inna znosi suchy cień w mopim piaszczystym ogrodzie i do tego - jak widać - bardzo długo trzyma liście.
makadamia 11:37, 14 sty 2019

Kokesz napisał(a)

Tylko ja bardziej przed gawronami okrywam,bo ptaszyska wyciągają mi cebulki z ziemi. Na nowej rabacie gdzie jesienią sadziłam podzielony zawciąg i żurawki wszystko leżało korzonkami do góry,nawet małe sadzonki bukszpanu wyciągły
Ziemia pulchna i mokra to łatwo im idzie

A to paskudy! U mnie tylko sroki dokuczają skrzeczeniem
makadamia 11:39, 14 sty 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

A bo Ty, kochana, nie masz czasu na swój ogród, bo urządzasz nasze

Tak sobie będę tłumaczyć, następnym razem, jak się będę zastanawiała, dlaczego Wasze takie ładne a mój wręcz przeciwnie
DorKa 11:48, 14 sty 2019

Z okrywaniem pirisa to mam odmienne zdanie. Nie wiem czy to kwestia gatunku czy o co chodzi ale ja chciałam się pozbyć moich 2 w miarę już sporych okazów i zostawiłam je w rogu działki na ...ponad rok . Wiem wiem wyrodna matka Jak je przypadkiem znalazłam (Żywe! ) to nie miałam sumienia ich wyrzucić i wsadziłam obok placyku. Tam z tyłu nie ma w ogóle warunków ( sucho strasznie ) ale pomyślałam,że jak rok poradziły sobie z takich warunkach o tam będą miały idealnie. I rosną ! Co za wola życia
makadamia 12:19, 14 sty 2019

No wyrodna jak nic

Ja tak trochę chucham na tego pierisa, bo kiedyś, w czasach przedogrodowiskowych udało mi się jednego zabić, a ładne są i szkoda mi było
No i obok są te kiścienie z paskowanymi liśćmi, a takie są bardziej wrażliwe na mrozy niż zwykłe. Potwierdziło się przy azaliach.
Toszka 13:39, 14 sty 2019

Asiu, to radzę włókninę ściągnąć biegiem. Ucz się na błędach starszej...siostry Jesli owa włóknina złapie wilgoć, to przy mrozie przepięknie przyklei się do rośliny i tyle tego pożytku będzie co mocne cięcie przemarzniętych końcówek

Myślę też, że najwyższy czas wyjaśnić sobie sens okrywania azalii, pierisów, kiścieni.
I w ogóle mechanizm przemarzania roslin w polskim klimacie. Otóż szkody nie robią same mrozy, co mroźne suche wiatry plus ostre słońce.
Wiatry i słońce to duet wysuszający zimą rosliny.
Prawdziwy moment przemarzania to nasze wiosenne przymrozki w momencie jak wegetacja rusza, czyli od połowy kwietnia do połowy maja. Albo w czerwcu, tak jak było w 2017 roku

Kiścieni nie ma powodu okrywać. Azalii także. Pierisowe grona kwiatów już zostały wysuszone... w grudniu.

Jesli świeci obecnie słonce na azalie japońskie i pierisy to warto lekko zacieniować je stroiszem. Nic więcej. System korzeniowy powinien być opatulony liśćmi.

Pszczelarnia 14:20, 14 sty 2019

Asia, wrzosy fajnie się ukorzenia z sadzonek pędowych. Wnet i szybko zrobisz poletko.

makadamia 14:49, 14 sty 2019

Toszko - z wypowiedzi wynika mi, że kiścienie mogę odkryć, bo one w cieniu i zaciszu, natomiast azaliom zostawić przykrycie, bo one są właśnie na wietrznym i słonecznym stanowisku.

Pod włókniną są jeszcze suche liście dębowe powtykane między gałęzie. Włóknina jest głownie po to, żeby wiatr ich nie rozwiewał po całym ogródku - nie mam wystarczająco dużo tych gałęzi z choinki. Myślę, że nie powinno być problemu z przymarzaniem?

Ewciu - to bardzo dobra wiadomość; sadzonki pędowe to takie z cięcia wiosennego?
Toszka 22:15, 14 sty 2019

Ja u siebie mnożę wrzosy robiąc na wiosnę odkłady z dłuzszych gałązek. Kładę w lekkim dołku, przysypuję fragment ziemią, na to kamień lub szpilka od namiotu. Na następną wiosnę odcinam ową gałązkę z fajną już ukorzenioną kępką.
makadamia 07:30, 15 sty 2019

O - i jest chyba najprostszy sposób.
Tak zrobię przed przycięciem