Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gruszka_na_w... 20:46, 07 sty 2019

No proszę Pani! Metamorfoza niesamowita. Bardzo miły dla oka, spójny ogród.
Brawo!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
DorKa 08:40, 08 sty 2019

Asiu wszystkiego Naj w Nowym Roku! Remont odwaliłaś wiec teraz spokojnie ogrodowo możesz podziałać. Choć patrząc na te zdjęcia z metamorfozy to nie bardzo widzę gdzie Bosko! Aż by się chciało już za łopatę złapać
makadamia 09:38, 08 sty 2019

Dragonka napisał(a)
no nie... u Ciebie mi się podoba symetryczność i prostokątne kształty, może lepiej żebym dłużej się nie przyglądała bo zaraz zmienię zdanie co do moich Ale serio to fajnie wyszło, takiej lekkości nabrał ogród. Widzę światło i przestrzeń pomimo dużych drzew, które zapewne trochę zacieniają. No pięknie, psze pani

Ano zacieniają. Nie miałabym nic przeciwko temu, tylko miejsca na kwitnące mi brakuje

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
No proszę Pani! Metamorfoza niesamowita. Bardzo miły dla oka, spójny ogród.
Brawo!

A gdzież on tam spójny!
Wszystkiego od Sasa do Lasa

DorKa napisał(a)
Asiu wszystkiego Naj w Nowym Roku! Remont odwaliłaś wiec teraz spokojnie ogrodowo możesz podziałać. Choć patrząc na te zdjęcia z metamorfozy to nie bardzo widzę gdzie Bosko! Aż by się chciało już za łopatę złapać

A ja widzę. Oj widzę dużo do zrobienia
Toszka 10:12, 08 sty 2019

makadamia napisał(a)
Nieee no, nie lubię jak roślina wygląda tak, jakby się ogrodnik nie mógł zdecydować, czy ma być strzyżona czy nie

A żeby miejsce odzyskać, to chyba bym musiała pójść na całość i w ogóle tego brabanta wyciąć w cholerę.
Co zresztą mam w planach

Jak sobie przypomnę twoje piersi broniące krzaków i drzew u ciebie....hi, hi

Wycinki brabanta nie smiałam proponować, bo bałam się, że bloki ci odsłonię
Pszczelarnia 10:59, 08 sty 2019

makadamia napisał(a)

Te wierzby ładnie komponują się kolorystycznie z cegłą i dachem. Wszystko otulone zielenią.

Pszczelarnia 11:05, 08 sty 2019

makadamia napisał(a)
a to marzec 2018

Piękne zmiany. O tyle spektakularne, żę pracowałąś na zastanych ograniczeniach albo wyzwaniach (jak kto woli).

I ten marzec na zdjęciu wygląda jak maj - zieloniutko.
makadamia 11:14, 08 sty 2019

Toszka napisał(a)

Jak sobie przypomnę twoje piersi broniące krzaków i drzew u ciebie....hi, hi

Wycinki brabanta nie smiałam proponować, bo bałam się, że bloki ci odsłonię

No nie była to łatwa decyzja
Akurat brabant i pozostałe tuje zasłaniają mi nie bloki, tylko dach sąsiedniego budynku, który dominuje nad całą moją działką.
Jak cała działka była zakrzaczona, to te tuje tak trochę bardziej konweniowały. Teraz, jak pozostała część działki zaczęła porządnieć (wybaczcie neologizmy), to te krzaczory coraz bardziej odstają estetycznie. Nie mówiąc już o tym, że środkowa jodła (czy cokolwiek to jest) powoli zamiera.
Jeszcze tylko eMa muszę przekonać, że ten ruch jest konieczny, i kasę musimy nazbierać. Także ze dwa, trzy lata na pewno się zejdzie.
makadamia 11:17, 08 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Piękne zmiany. O tyle spektakularne, żę pracowałąś na zastanych ograniczeniach albo wyzwaniach (jak kto woli).

I ten marzec na zdjęciu wygląda jak maj - zieloniutko.

Ojtam ojtam. Możemy się umówić, że u mnie w marcu to już pełnia sezonu? Możemy.
(zdjęcia mi się pomyliły)

A ograniczenia są niestety brutalne. "Kontekst miejsca" taki, że lepiej, żeby go w ogóle nie było
makadamia 11:24, 08 sty 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Te wierzby ładnie komponują się kolorystycznie z cegłą i dachem. Wszystko otulone zielenią.

Dobry dowcip. Pasuje - bo wszystko jednakowo brzydkie.

Ale masz rację, że było bardziej przytulnie. Byliśmy całkowicie osłonięci od brzydkiego otoczenia i to była duża zaleta poprzedniego stanu. Dlatego przez parę lat próbowałam "uładnić" ten ogródek bez drastycznych wycinek.
Ale takie półśrodki nie zdawały egzaminu, więc trzeba było wziąć byka za rogi. I tak zbyt ostrożnie podeszłam do tematu, do którego to wniosku powoli dochodzę ku radości Toszki
DorKa 12:20, 08 sty 2019

makadamia napisał(a)

Dobry dowcip. Pasuje - bo wszystko jednakowo brzydkie.

wariatko