Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

wrobelki 15:56, 11 paź 2016

Śledzę dyskusję ale ja na doradce to raczej się nie nadaję

Potwierdzam, że żółte berberysy z małą ilością słońca nie są żółte miałam przed domem tam słońce do 13 jest one były limonkowe tam gdzie więcej słońca robiły się żłóte zwłaszcza młode przyrosty
makadamia 16:56, 11 paź 2016

No i teraz będę jeszcze myśleć nad tymi berberysami, jakby mało mi było tematów do rozgryzienia:/;

Ale za to mam chyba rozwiązanie problemu pionowego akcentu.
Po bezskutecznym przegrzebaniu tej encyklopedii, którą podrzuciła mi Ania, puknęłam się mocno w główkę i poprawiłam z drugiej strony. Przecież ja już znalazłam drzewko, które spełnia wszystkie moje wymogi! I nawet zamierzam je wsadzić w innym punkcie ogrodu! Kruszyna! Co prawda wolałabym, żeby była ciut wyższa, ale daje radę!
Naprawdę, jak kogoś Bóg chce ukarać, to mu rozum odbiera
I najciemniej pod latarnią.

Idę dalej myśleć (i rozpalić w kominku)
Constans 18:10, 11 paź 2016

https://pl.pinterest.com/pin/523402787925719616/

A ja ćwieka miałam czym obramować działkę. Dumałam - to za duże, przeglądałam - to za małe, myślałam - no będzie bez ram, mózg się lasował... a tu Asiek mi takiego gotowca daje

Asiu, aż mam wyrzuty sumienia, że dzięki Twojemu problemowi mój się rozwiązał...
Gruszka_na_w... 18:49, 11 paź 2016

makadamia napisał(a)

To prawda, berberysy to żelazne rośliny i ładny akcent kolorystyczny

Dałabym erectę przed ciski, bo ma ładne jasnożółte liście - byłby bardzo ładny kontrast do cisków, a i słońca chyba nie potrzebuje tyle, co czerwonolistne ale cóż - żółty! Znowu zmiana koncepcji kolorystycznej!

Erecta rośnie kolumnowo (tak ze skłonnością do poszerzania się ku górze, liście ma żywozielone, przebarwia sie na pomarańczowo-czerwono)
Kaliny japońskie lubią gleby lekko kwaśne, kaliny koralowe lekko wapienne.
Odszczekuję awersję do hortensji dębolistnej. Zakupiłam ją dzisiaj, bo kolor liści powalił mnie na kolana. Daruję jej nawet przemarzanie i brak kwiecia, byle miała liście.
W półcieniu hortensje dadzą spokojnie radę, kwitnienie może być późniejsze. One chyba nawet lubią półcień.Trawy (miskanty) w półcieniu będą trochę niższe.
Poszłabym tropem Ewy. Już wczoraj chodziła mi po głowie ciemnolistna pęcherznica zamiast tego bzu. Możesz ją sobie dowolnie ciąć. Bardzo szybko rośnie.
Mahonie są tolerancyjne co do gleby, ale potrzebują sporo wilgoci. Zrobiłam Ci fotkę mahonii z limką. Będzie u mnie w wątku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 19:27, 11 paź 2016

No nie, nie ma tak dobrze Aniu. Te berberysy co prawda cudne są, ale jako żywopłot słabo się nadają, bo zimą gołe i za niskie rosną.

Ale na tle szmaragdów będą pięknie wyglądały
makadamia 19:30, 11 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Erecta rośnie kolumnowo (tak ze skłonnością do poszerzania się ku górze, liście ma żywozielone, przebarwia sie na pomarańczowo-czerwono)
Kaliny japońskie lubią gleby lekko kwaśne, kaliny koralowe lekko wapienne.
Odszczekuję awersję do hortensji dębolistnej. Zakupiłam ją dzisiaj, bo kolor liści powalił mnie na kolana. Daruję jej nawet przemarzanie i brak kwiecia, byle miała liście.
W półcieniu hortensje dadzą spokojnie radę, kwitnienie może być późniejsze. One chyba nawet lubią półcień.Trawy (miskanty) w półcieniu będą trochę niższe.
Poszłabym tropem Ewy. Już wczoraj chodziła mi po głowie ciemnolistna pęcherznica zamiast tego bzu. Możesz ją sobie dowolnie ciąć. Bardzo szybko rośnie.
Mahonie są tolerancyjne co do gleby, ale potrzebują sporo wilgoci. Zrobiłam Ci fotkę mahonii z limką. Będzie u mnie w wątku.

Czyli mam zielone światło na dębolistną pod wiatą? Hurra

Potraktuję liście jako główną ozdobę, a kwiaty jako ekstra dodatek

A pęcherznicę przecież mam! Odmianę Lady in Red, która nie rośnie duża
Luki 21:05, 11 paź 2016

Asiu troszkę poczytałem, układ ogrodu, który pokazywałaś na początku bardzo mi odpowiada Nie połapię się w obecnej dyskusji, ale będę śledził co tam kombinujecie
elka_ 00:19, 12 paź 2016

Witaj Asiu, po takiej burzy mózgów ta rabata będzie wzorcowa

Trudny masz orzech do zgryzienia, tyle ogromnych drzew, to spory problem z wygospodarowaniem miejsca na rabaty.

Życzę powodzenia
makadamia 07:36, 12 paź 2016

Luki napisał(a)
Asiu troszkę poczytałem, układ ogrodu, który pokazywałaś na początku bardzo mi odpowiada Nie połapię się w obecnej dyskusji, ale będę śledził co tam kombinujecie

No jak to, Luki?! A ja tak na Ciebie liczyłam!
Już miałam nawet pisać, że znowu pełno koncepcji, długa dyskusja, z której (na razie) niewiele wynika, zaraz przyjdzie Luki, kopnie mnie w tyłek i jednym konkretnym postem zakończy temat
A tymczasem dalej muszę się męczyć (serio, już wolałam kompost wozić, bo od tego mięśnie rosną, a od tego kombinowania to tylko głowa boli)

Elu, no niestety, takie są uroki przerabiania starego ogrodu
Constans 08:19, 12 paź 2016

makadamia napisał(a)
No nie, nie ma tak dobrze Aniu. Te berberysy co prawda cudne są, ale jako żywopłot słabo się nadają, bo zimą gołe i za niskie rosną.

Ale na tle szmaragdów będą pięknie wyglądały

Asiu, Ty to wiesz jak mi dawkować przeróżne emocje a już myślałam, że ogarnęłam cokolwiek. Szmaragdy to za duże chyba na rodowską działkę No ok. będę dumać dalej