Faktycznie dla początkujących forumek skróty mogą być deprymujące. Makusia też długo nad nimi pracowała
ML - miskant Morning Light, jeden z najpopularniejszych
ID - carex (turzyca) Ice Dance, również popularna
OW - octan wapnia - naturalny środek ochrony roślin, do oprysków
Jeszcze parę skrótów się znajdzie ale w tej chwili pamiętam te trzy
Aaa, tego nie wiedziałam. Nic dziwnego, że nie chce mi tak rosnąć jak dziewczynom Chociaż listki ma ładne nawet pod świerkiem.
A jeśli kalina lubi kwaśno, to też nie będzie jej dobrze pomiędzy ciskami a ciemiernikami. Chociaż wydaje mi się że one dość tolerancyjne są.
Mnie też ten stożek nie bardzo tam pasuje. Ale jakieś zimozielone, o wysokości tak ok. 1,5 m, dość jasne (żeby był kontrast na tle cisków) by się przydało, tylko pomysła nie mam.
Tak naprawdę, okaże się w praniu. Ta rabata jest od południa, czyli wszystko zależy od tego, co posadzę za berberysem. Jeśli rozchodniki będą z tych niższych, to nie powinny go zacieniać. Ciski i ewentualny stożek będą zbyt daleko, żeby rzucać na niego cień.
Bagatelle pasował mi tam kolorystycznie, ale jeśli black tower miałby wypaść, to i cała reszta wtedy będzie do zmiany.
A jak one znoszą cień? Bo to, co będzie rosło od krawężnika, będzie miało trochę słońca od wschodu. To, co będzie rosło w głębi, będzie miało tyle słońca, ile się przeciśnie pomiędzy daszkiem a świerkiem (no, świerka w listopadzie trochę podkrzesam od dołu)
To zupełnie odwrotnie niż wszyscy
Wiążę wielkie nadzieje z tą hortensją Oby tylko chciała się piąć po murze, a nie po krzakach
Bardzo lubię jarząby
I już właśnie zaczęłam kombinować z jakimś drzewkiem kolumnowym ale nie ma siły - takie drzewko pogorszy i tak nienajlepsze warunki świetlne.
Będę miała kolejną cienistą rabatę, a mam ich już aż w nadmiarze.
Jednak jakiś krzaczek kolumnowy mi potrzebny. Tak do 3 m.
Zamiast tego bza, można dać kalinę burkwooda. Ma co prawda luźny pokrój i ciemne liście ale będzie ok. Więcej ML trzeba dać (w półcieniu się wyłożą troszkę).
Ewuś, w tej chwili faktycznie tam się prosi o zasłonięcie tej ściany zimozielonymi, ale pamiętaj, że tam jeszcze hortensja pnąca pójdzie. A zimozielonych mahonie się rozrosną.
Oprócz brunner jeszcze parzydła leśne mogą tam pójść i Ice Dance'y - wszystkie te rośliny będą powtórzone pod lipami.
Ten stożek faktycznie wygląda trochę od czapy, ale ja już mam strzyżone buksy u siebie: dwa stożki przy wejściu, dwie kule przy tarasie, żywopłot od podjazdu. Chciałam jeszcze powtórzyć te formy ale nienachalnie. One mają stanowić jedynie szkielet, a nie główną ozdobę ogrodu.
Jeśli jednak masz pomysł na jakieś inne zimozielone rośliny o zwartej budowie, to ja jestem otwarta na propozycje. W sumie, ostrokrzewy też mam w innych miejscach w ogrodzie i mogłabym powtórzyć