Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 08:18, 11 paź 2016

HanaK napisał(a)
Na pewno przy okazji zajrzę w sprawie rozmarynu, mam w domu w doniczce do celów kulinarnych, teraz będę wypatrywać kwiatków na nim dzięki ogrodowisku ) Teraz muszę rozpoznać tajny kod: ML koło czegoś itp. ) Miłego dnia Dziewczyny

Faktycznie dla początkujących forumek skróty mogą być deprymujące. Makusia też długo nad nimi pracowała
ML - miskant Morning Light, jeden z najpopularniejszych
ID - carex (turzyca) Ice Dance, również popularna
OW - octan wapnia - naturalny środek ochrony roślin, do oprysków

Jeszcze parę skrótów się znajdzie ale w tej chwili pamiętam te trzy
makadamia 08:23, 11 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Ale mahonia lubi podłoże wapienne a hort. i kaliny kwaśne.

Aaa, tego nie wiedziałam. Nic dziwnego, że nie chce mi tak rosnąć jak dziewczynom Chociaż listki ma ładne nawet pod świerkiem.
A jeśli kalina lubi kwaśno, to też nie będzie jej dobrze pomiędzy ciskami a ciemiernikami. Chociaż wydaje mi się że one dość tolerancyjne są.

Pszczelarnia napisał(a)
I nie dawałąbym raz kulki a raz stożka bukszpanowego - za dużo tego dobrego. Poza tym fajnie. Miskant ML jest fajny do piwonii.

Mnie też ten stożek nie bardzo tam pasuje. Ale jakieś zimozielone, o wysokości tak ok. 1,5 m, dość jasne (żeby był kontrast na tle cisków) by się przydało, tylko pomysła nie mam.
makadamia 08:34, 11 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mahonia dobrze współgra z ML.

A jak ML znosi zacienienie?

Jeśli na dole będzie cień, to Kasia ma dobrą sugestię, żeby zamienić Bagatelle (on w cieniu i półcieniu będzie zieleniał.

Tak naprawdę, okaże się w praniu. Ta rabata jest od południa, czyli wszystko zależy od tego, co posadzę za berberysem. Jeśli rozchodniki będą z tych niższych, to nie powinny go zacieniać. Ciski i ewentualny stożek będą zbyt daleko, żeby rzucać na niego cień.
Bagatelle pasował mi tam kolorystycznie, ale jeśli black tower miałby wypaść, to i cała reszta wtedy będzie do zmiany.

Niskie hortensje to Bobo, Little Lime. Upieram się trochę przy bukietowych, bo one są pewniakiem. Jasnym, długo obecnym kwieciem, rozjaśnią ten zakątek, a rarytas jak wymarznie, to zostawi dużą wyrwę.

A jak one znoszą cień? Bo to, co będzie rosło od krawężnika, będzie miało trochę słońca od wschodu. To, co będzie rosło w głębi, będzie miało tyle słońca, ile się przeciśnie pomiędzy daszkiem a świerkiem (no, świerka w listopadzie trochę podkrzesam od dołu)

Mam tendencję to sadzenia rarytasów na odludziu.

To zupełnie odwrotnie niż wszyscy

zapomniałam napisać, że obecność hortensji pnącej w Twoim ogrodzie popieram wszystkimi 4 kończynami.To świetny pomysł, a połączeniu z murkiem rewelacyjny.

Wiążę wielkie nadzieje z tą hortensją Oby tylko chciała się piąć po murze, a nie po krzakach
anna_t 09:21, 11 paź 2016

Asiu a moze jakiś niższy jarząb?
Pszczelarnia 09:53, 11 paź 2016

makadamia napisał(a)

Pod świerkiem zasadniczo rozrasta się bluszcz. Pod samą wiatą posadziłam mahonie, co bardziej spostrzegawczy dostrzegą ją na przedostatnim zdjęciu.
Na samym końcu, zamierzam jeszcze posadzić dużego cisa. Cisa widać na poniższym zdjęciu, ma pójść mniej więcej tam, gdzie soją grabie

Ja bym więcej takich cisów dała, jeszcze 2 takie, na ścisk.

Tam gdzie cień jest dominujący w nastroju można dać brunery o białych smugach dla rozświetlenia.

To ten Black Tower może być między krzewami. Musi mieć pełne słońce.

Co do stożka i kulki w tamtym miejscu, to jest takie troszkę sztuczne, bo to są jedyne formalne figury na tej rabacie.
makadamia 09:53, 11 paź 2016

Bardzo lubię jarząby
I już właśnie zaczęłam kombinować z jakimś drzewkiem kolumnowym ale nie ma siły - takie drzewko pogorszy i tak nienajlepsze warunki świetlne.
Będę miała kolejną cienistą rabatę, a mam ich już aż w nadmiarze.

Jednak jakiś krzaczek kolumnowy mi potrzebny. Tak do 3 m.
Pszczelarnia 09:58, 11 paź 2016

Zamiast tego bza, można dać kalinę burkwooda. Ma co prawda luźny pokrój i ciemne liście ale będzie ok. Więcej ML trzeba dać (w półcieniu się wyłożą troszkę).

1 - jaka to kalina?
makadamia 10:05, 11 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Ja bym więcej takich cisów dała, jeszcze 2 takie, na ścisk.

Tam gdzie cień jest dominujący w nastroju można dać brunery o białych smugach dla rozświetlenia.

To ten Black Tower może być między krzewami. Musi mieć pełne słońce.

Co do stożka i kulki w tamtym miejscu, to jest takie troszkę sztuczne, bo to są jedyne formalne figury na tej rabacie.

Ewuś, w tej chwili faktycznie tam się prosi o zasłonięcie tej ściany zimozielonymi, ale pamiętaj, że tam jeszcze hortensja pnąca pójdzie. A zimozielonych mahonie się rozrosną.

Oprócz brunner jeszcze parzydła leśne mogą tam pójść i Ice Dance'y - wszystkie te rośliny będą powtórzone pod lipami.

Ten stożek faktycznie wygląda trochę od czapy, ale ja już mam strzyżone buksy u siebie: dwa stożki przy wejściu, dwie kule przy tarasie, żywopłot od podjazdu. Chciałam jeszcze powtórzyć te formy ale nienachalnie. One mają stanowić jedynie szkielet, a nie główną ozdobę ogrodu.
Jeśli jednak masz pomysł na jakieś inne zimozielone rośliny o zwartej budowie, to ja jestem otwarta na propozycje. W sumie, ostrokrzewy też mam w innych miejscach w ogrodzie i mogłabym powtórzyć
Constans 10:08, 11 paź 2016

http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/roslina/242,juniperus-communis-meyer

ale do 4 m rośnie
Constans 10:10, 11 paź 2016

http://archiwum.allegro.pl/oferta/jalowiec-gold-cone-30-cm-zlocisty-kolumnowy-i5425133435.html

ten niższy nieco