Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 13:45, 13 maj 2019

Anda napisał(a)

Czyli kariera polityczna jest możliwa

Matkobosko - oby nie!

Anda napisał(a)
Fotki naprawdę dobre. Ogród prezentuje się coraz lepiej. A lipowy bałaganik to taki mój klimacik, więc marudzenia na nią nie pojmuję

Na niektórych zdjęciach widać jeszcze za dużo kory
Np.: na tym z miodunką widać dokładnie, ile jeszcze rośliny muszą się rozrosnąć, żeby efekt był.

Żeby nie było, pomagam im jak mogę:
tutaj widać dwie żurawki citronelle, otrzymane od Toszki dwa lata temu.
Dzieliłam je w zeszłym roku, dzieliłam tydzień temu. Jeszcze w przyszłym roku podzielę i może w końcu zrobi się bardziej zielono niż brązowo

Obok nich widać barwinka varigata, też dzielonego miesiąc temu.

Za nimi, przed samą lipą widać adiantum stopowate. Też ma dwa lata, ale wolno przyrasta, więc w zeszłym roku bałam się dzielić, a w tym roku też tylko na pół.

A przed nimi nie widać bergenii, którą dzieliłam i przenosiłam z innej rabaty. Ale tam jest i też rośnie w masę.

Jedyny minus - razem ilością zielonego, przybywa mi miejsc do podlewania.
trzeba się będzie przymierzyć do rozłożenia węża
makadamia 13:50, 13 maj 2019

Poppy napisał(a)

Sie domyslam Nie chcialam tak oficjalnie o manipulacji, ha ha. Ale ma dopiero 5 lat, wszystko przed nim, takze negocjacje i szczytne cele, podstawy i zdolnosci ma juz w tym kierunku. Na pewno ma wieksze szanse, niz moja wrazliwa, cicha i niesmiala lelijka Niesety, trudniej byc rodzicem niz miec piekny ogrod

No tak, ciche i nieśmiałe - tak nikt nigdy nie powiedział o moich dzieciach
Zdolności negocjacyjne to raczej starszy przejawia. Nikt tak jak on nie potrafi negocjować odrabiania pracy domowej: a może najpierw do kolegów, a potem odrabiać; a może teraz tylko napisać, a potem sprawdzić; a tak w ogóle to on już wszystko zrobił, ale brońboże nie zaglądaj mamo!

Zdecydowanie trudniej jest być rodzicem

Poppy napisał(a)
Doogladalam i doczytalam wlasnie zaleglosci z Danusiowego ogrodu. Nie powiem, dobrze mi to zrobilo I ciesze sie, ze masz tyle miejsca do sadzenia, bo to oznacza, ze ja tez, nie ze jakos bardzo, ale mimo wszystko

No właśnie tak patrzę na te decymetry wolnej ziemi, patrzę i myślę - ile dobra by tu Danusia jeszcze zmieściła
inka74 15:10, 13 maj 2019

makadamia napisał(a)
Skoro już mowa o synach, to mam kolejną anegdotkę dla fanklubu mojego Młodszego. Wiecie, ja naprawdę zaczynam się o martwić o jego wychowanie.

Starszy liczy skrupulatnie zawartość kopert.
Młodszy się przygląda, oczka mu błyszczą, nagle rzuca się Starszemu na szyję z okrzykiem: "Igojku, kocham Cię!"

Dodam, że o ile przylepa z niego straszna, to do takich deklaracji uczuciowych raczej nie ma skłonności.

Porady wychowawcze pilnie potrzebne.
hmmm... wiesz dzieci kopiują wiele zachowań osób starszych albo to, co gdzieś oglądali. Znając ciebie to drugą opcję bym obstawiała kreatywne masz dziecko. Może trzeba sprawdzić jakie programy / bajki ogląda.
makadamia 15:12, 13 maj 2019

ciii, geny dziadka obstawiam...
Makusia 15:26, 13 maj 2019

Cudne zdjęcia
zawilce mega urocze
wilczomlecz zabawny- budzi we mnie uśmiech
kuklik mnie interesuje bardzo- co to za jeden? Znasz odmianę?

Widziałam przed/po- powiem Ci, że robi to niesamowite wrażenie!!
AnnaMS 15:34, 13 maj 2019

Witaj Asiu, ładnie Ci się zagęszczają rabaty , pięknie wszystko rośnie no i jeszcze tego miejsca wolnego masz, czego zazdroszczę szczerze Bodziszek da radę wszędzie rosnąć, a do cienia polecam hortensję bukietową Wims Red, ja się w niej wręcz zakochałam, ma bardzo sztywne pędy w kolorze bordo i piękny kwiat, jest nie do zdarcia przez deszcz czy wiatr
jolanka 15:54, 13 maj 2019

Czy kariera polityczna młodszego, to nie wiadomo ale płeć przeciwna powinna mieć się mocno na baczności
Poppy 16:17, 13 maj 2019

makadamia napisał(a)

No właśnie tak patrzę na te decymetry wolnej ziemi, patrzę i myślę - ile dobra by tu Danusia jeszcze zmieściła

wydobylas jakies chciejstwa z glebi duszy? Bo ja przejzalam dzis liste wlasynych i za cholere mi sie jednak nie zmiesci W samym alba mam jakies 80 niezbednych (sic!) pojedynczych odmian. A jeszcze odkrylam takie cuda do cienia, ze to juz w ogole

Co do hortki i slonca: moja limelight rosnie w niemal calkowitym cieniu, i ma sie dobrze.
Jej siostra ma slonce przez pol dnia i taka tyci tycia jest, przypala ja, wczesniej ja przebarwia na rozowo, ta w cieniu b dlugo jest limonkowa a pozniej biala, tez sie przebarwia, ale znacznie pozniej. No chyba, ze ta pierwsza to nie limka, w koncu miala byc strong annabelle

ps. dobry polityk nie jest zly
tulucy 16:21, 13 maj 2019

makadamia napisał(a)

umarłaś mnie
mrokasia 16:25, 13 maj 2019

makadamia napisał(a)

Ekhem, po dziadku ale z której strony rodziny? Twojej czy po mężu?

Niezły aparat Ci rośnie .