Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

tulucy 16:58, 24 maj 2019

Ja też mam hosty do wydania rozmaite
April 17:17, 24 maj 2019

Obserwuję poczynania, ciekawa jestem na czym stanie
Ja generalnie też staram się nie łączyć żółtego ze srebrnym.

A tak wielkiej hosty szczerze zazdroszczę Szkoda że nie znasz odmiany
Kasya 17:25, 24 maj 2019

Makusia napisał(a)
Są takie wątki, na których jest tak wyjątkowo merytorycznie i poziom dyskusji jest tak wysoce profesjonalny, że wręcz abstrakcyjny
Np. Twój

Próba wczytania się, wprawia mnie w zakłopotanie
Pomacham tylko

makadamia 18:24, 24 maj 2019

inka74 napisał(a)
dobrze, proszę się nie śmiać ale czasu nie mam więc bardzo odręcznie bo wytłumaczyć nie umiem i ja to na żywca układam a potem jeszcze 5 razy zmieniam

tłumaczenie - od lewej
zabieramy część tiarelek i przesuwamy trochę dalej. W ich miejsce wchodzi wietlica bo niska i się kładzie więc raczej na przód niż w głębi. Pod hostę część bodziszków wciskamy. Potem masz coś liściastego (sorry nie wiem co to ale zgrupowałabym to w 2 kępki. Hakone na przód, za nim tawuły i hosta ale jakaś niższa. Być może 1 haconka ta z lewej poszłaby do samej prawej. Nie wiem jak tam korzenie idą. W realu może być niewykonalne. w to miejsce na przodzie tiarelka lub bodziszek.

i dla porównania o co mi chodzi.

A, jakbyś jeszcze jedno parzydło chciała to mam, z tych wysokich podobno. 3 rok stoi u mnie w doniczce. Rośnie ale nie mam dla niego miejsca. A u ciebie po prawo by się tam przydało.

Iwonka, nie wszystko na razie rozumiem, ale składam to karb piątkowego zmulenia.
Hakone na front? Nie za duża?

Parzydło przyjmę chętnie - one u mnie dobrze rosną i lubię

makadamia 18:26, 24 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)

Bardzo je lubię ale trudne skomponowania, do nich ciemne żurawki, ciemna dąbrówka, ta blada miodunka która tu gdzieś rośnie i niebieskie hosty pomiędzy nimi blade wysuszone korzenie, siwy kamień... I to może być mała rabatka osobna by tamtego układu nie zaburzać.

Paprocie im dziwniejsze tym bardziej uwielbiają kamienie i korzenie

Oooo, widzę to oczyma duszy mojej! I bardzo mi się podoba.
Tylko kamieni i korzeni (w sensie - takich wysuszonych, malowniczych - brak.
Za to ciemną żurawkę mam. Tylko żurawka lubi słonce, a wietlica chyba nie bardzo?

Ale cosik się pomyśli
kwartet 18:26, 24 maj 2019

Asiu czytając wszystkie sugestie to proponuję rozłożyć dużą plandekę wszystko wykopać zwołać konsylium(konsylium jest zobowiązana przywieść ze sobą wkład własny)zaprosić widownię i broń boże nie dawać rzadnych ostrych narzędzi bo obawiam się że to mógł by być kryminał a tak mam nadzieję na komedię.
W kwestii rabaty to tak w kierunku wskazanym przez Andę bym się skłaniała.
Na porzednią rabatę się nie załapałam(wnioski z dyskusji wyciągam),pendolino to przy was ślimak
April 18:27, 24 maj 2019

kwartet napisał(a)
Asiu czytając wszystkie sugestie to proponuję rozłożyć dużą plandekę wszystko wykopać zwołać konsylium(konsylium jest zobowiązana przywieść ze sobą wkład własny)zaprosić widownię i broń boże nie dawać rzadnych ostrych narzędzi bo obawiam się że to mógł by być kryminał a tak mam nadzieję na komedię.
Na porzednią rabatę się nie załapałam(wnioski z dyskusji wyciągam),pendolino to przy was ślimak

Złotousta Ania
makadamia 18:30, 24 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)
A nie chcesz tam posadzić tojeści - orzęsiona Firecraker - średniowysoki ciemny akcent, koło tych cisów? Mogę ukopać

To?
Jola, Iwonka - a czy to przypadkiem nie są te brązowe sadzonki, co nam Danusia ukopała? Te co rosły z takimi ciemnymi tulipanami?

Gosiu - proponujesz mi same ciemnolistne, słońcolubne rośliny do tej wietlicy.
Czy mam rozumieć, że powinnam jej bardziej słonecznego miejsca poszukać?
makadamia 18:31, 24 maj 2019

Catalinasdiary napisał(a)
Ale burza mózgów się tu odgrywa. Mi nie pasuje kolorystyka, w sensie połączenie zimnych i ciepłych odcieni. Ale. Ja swoją frontową 3 razy przez 3 lata zmieniałam, bo moja wizja nie pokrywała się ze stanem faktycznym. I teraz jestem w końcu zadowolona. Myślę że nie warto już dłużej czekać skoro pół roku/ rok i roślina nie spełnia Twojego wyobrażenia. Zmieniaj tak jak ty to czujesz.

Ba! Kiedy ja czuję tylko że coś mi nie gra
Ale jeszcze nie wiem, co gra
Gosiek33 18:33, 24 maj 2019

kwartet napisał(a)

to dopiero by było