Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 18:35, 24 maj 2019

inka74 napisał(a)
Jeszcze jedno rozwiązanie może można u ciebie zastosować. Mam tak posadzone niektóre byliny przy tujach, berberysach i bukszpanach bo one mają bardzo gęstą siatkę korzeni. Wkopuję byliny w doniczkach, dołuję je po prostu. Doniczki są odpowiednio większe, doskonale sobie tak radzą i rosną, w doniczkach jest dobra ziemia, korzenie im nie przeszkadzają. Oczywiście nie jest to sposób na wszystkie rośliny ale na te, które chciałabyś wsadzić w korzenie innych roślin. Drugi temat - u mnie w korzeniach tuj i jałowców doskonale radzą sobie hosty. Nic innego nie dawało rady a te rosną praktycznie pod nimi. Wiem, że to może nie jest idealne rozwiązanie ale może tam po prostu więcej host dać? One są tak bardzo różnorodne. Niedrogie i możesz je dostać też od nas. Łatwo się rozmnażają. Mam potwora dużego o zielonych listkach - mogę ci dać sadzonkę. Anula ma cudne hosty i ogromne - uśmiechnij się do niej, może podzieli coś dla ciebie. Jej hostowa jest super! Pamiętam, że Mrokasia miała hosty do wydania. Wystarczyłoby boki tej rabaty hostami zabudować. Ba, hosty są mega wytrzymałe - możesz je w tym roku wsadzić na tzw. rozsadnik nawet pod tujami może być a potem w miarę potrzeby możesz dodawać do rabat.

Sposób z doniczkami wykorzystam pod tujami i świerkami.
Pod lipami - w tych problematycznych miejscach, musiałabym połamać doniczki

Hosty powiadasz....
Ja wiem że one dają radę. I mam ich wystarczająco dużo, bo jeszcze w innych miejscach mi robią. Niektóre lubię, ale nie na tyle, żeby się zahostować na amen.
One za nudne są dla mnie
mrokasia 18:37, 24 maj 2019

Asiu, żurawki jak najbardziej lubią cieniste zakątki. U mnie rosną jak dzikie na cienistej a słońca za dużo nie mają.
makadamia 18:40, 24 maj 2019

tulucy napisał(a)

No dobra, na klatę biorę - mnie zgrzyta ale ja osobiście nie lubię srebrnych liści (z bardzo rzadkimi wyjątkami)

Rozumiem Cię doskonale!
Też mam swoje upodobania i antypatie - jak każdy
Jak jeszcze wnętrzami się interesowałam, to takie kombinacje zaskakujące widziałam, że doszłam do wniosku, że nie ma brzydkich kolorów - są tylko brzydkie zestawienia
I - tak jak Gosia napisała - ta paproć potrzebuje dobrego zestawienia.
Przy tej żółci robi się właśnie taka sina, choć jak popatrzyłam na nią na żywo - prezentuje się bardzo ładnie.
Jolanka też się nią zachwycała jak była
makadamia 18:43, 24 maj 2019

Zakrecona napisał(a)

Też mogę tylko pomachać , ale paproć i brunera troche jednak się gryzie

dziękuję za potwierdzenie.
jednak nie oszalałam ze szczętem
makadamia 18:49, 24 maj 2019

kwartet napisał(a)
Asiu czytając wszystkie sugestie to proponuję rozłożyć dużą plandekę wszystko wykopać zwołać konsylium(konsylium jest zobowiązana przywieść ze sobą wkład własny)zaprosić widownię i broń boże nie dawać rzadnych ostrych narzędzi bo obawiam się że to mógł by być kryminał a tak mam nadzieję na komedię.
W kwestii rabaty to tak w kierunku wskazanym przez Andę bym się skłaniała.
Na porzednią rabatę się nie załapałam(wnioski z dyskusji wyciągam),pendolino to przy was ślimak

Czyli w tym:

"Hmm, mamy inne spojrzenie, to już ustaliłyśmy, ale i tak napiszę Mnie tam nie pasują jednorodne obwódki. Tych Tiarelli tam za dużo przy brzegu, rozbiłabym je po trzy ewentualnie, tak samo plama bodziszkow jest za dużo na kupie. Bodziszki sadzilabym punktowo po jednym."

Prawdę powiedziawszy, do tej pory sądziłam, że plamy roślin powinny być mniej więcej podobne. A że hosta jest duża, to żeby jej dorównać, trzeba posadzić dużo tiarelek...
Ale jestem gotowa porozbijać trochę te grupy. tylko np.: miodunki mam jeszcze za mało, żeby z niej zrobić plam(k)ę, więc liczę się z kolejnymi przetasowaniami w następnym roku

W każdym razie, Aniu, pomysł z konsylium jest przedni! Byłaby wreszcie szansa zakończyć te próżne rozważania, może i słoneczne byście ogarnęły...

To kiedy Wam pasuje przyjechać?
Mam nadzieję że niedługo, bo upały za chwilę się zaczną
makadamia 18:50, 24 maj 2019

mrokasia napisał(a)
Asiu, żurawki jak najbardziej lubią cieniste zakątki. U mnie rosną jak dzikie na cienistej a słońca za dużo nie mają.

ale te ciemne?
bo że jasne, to wiem.
citronelkę uwielbiam

(o właśnie - jeszcze ją mogłabym dać w okolice tej hosty)
makadamia 18:52, 24 maj 2019

April napisał(a)
Obserwuję poczynania, ciekawa jestem na czym stanie
Ja generalnie też staram się nie łączyć żółtego ze srebrnym.

A tak wielkiej hosty szczerze zazdroszczę Szkoda że nie znasz odmiany

Ja też nie lubię i bardzo się zdziwiłam jak wyczytałam, że to jest ulubione zestawienie Johna Brookesa.
Ale jemu jakoś lepiej to wychodziło
Jak już wspomniałam - nie ma brzydkich barw, tylko brzydkie zestawienia
makadamia 18:52, 24 maj 2019

tulucy napisał(a)
Ja też mam hosty do wydania rozmaite

zakonotowałam
makadamia 19:04, 24 maj 2019

inka74 napisał(a)
dobrze, proszę się nie śmiać ale czasu nie mam więc bardzo odręcznie bo wytłumaczyć nie umiem i ja to na żywca układam a potem jeszcze 5 razy zmieniam

i dla porównania o co mi chodzi.

się nie śmieję, tylko podziwiam zdolności komputerowe

przemyślałam sprawę, porównałam rady i na razie zastosuję te, które się powtarzały:
Ty i Ewa radzicie zmniejszyć pole tiarelli - ok.
Ty i Wiklasia radzicie przesunąć bodziszki pod hostę - ok.

Hakone nie dam jednak na przód, bo za duża, i te wietlice muszą być dalej odsunięte od żółtych host. Docelowo będę myślała, żeby jakoś wykorzystać sugestie Gosi, ale pewnie trzeba będzie wymyśleć całkiem nową miejscówkę dla tej wietlicy.
mrokasia 19:14, 24 maj 2019

makadamia napisał(a)

ale te ciemne?
bo że jasne, to wiem.
citronelkę uwielbiam

(o właśnie - jeszcze ją mogłabym dać w okolice tej hosty)

Tak, te ciemne - mam chocolate ruffles, rosną lepiej na cienistej niż solar power. Te chocolate ruffles są fajne . Zresztą one rosną dobrze też w słońcu - mam je tez na podokiennej.
Wstawiłam u siebie zdjęcia przed chwilą cyknęłam telefonem.