Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

sylwia_slomc... 23:00, 24 maj 2019

Potwierdzam co napisała Toszka ta tojeśc potrzebuje dużo miejsca bo mocno się rozłazi, choć nie ukrywam jest piękna.

Mnie się wydaje, że dla roślin za mało miejsca jest zostawione, bo już same hosty potrafią ogromne kępy zbudować w ciagu kilku sezonów, paprocie i hakone też.
No ale trzeba dać im się poczuć jak u siebie
Kasia_CS 23:04, 24 maj 2019

Toszka napisał(a)

na focie nie jest citronelka a jakaś żurawka typu Lime...

No tak, dokładnie tak teraz moja Lime marmelade wygląda
mrokasia 23:07, 24 maj 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mnie się wydaje, że dla roślin za mało miejsca jest zostawione, bo już same hosty potrafią ogromne kępy zbudować w ciagu kilku sezonów, paprocie i hakone też.
No ale trzeba dać im się poczuć jak u siebie

Potwierdzam, hosty u mnie czują się bardzo u siebie bo rosną jak głupie.
Johanka77 23:07, 24 maj 2019

makadamia napisał(a)
Śmieszna sprawa: rabata, której poświęcam najmniej czasu i wysiłku. Zwykle tutaj lądują wszelkie siewki, które dostaję od dziewczyn.
Jedyna rabata, na którą patrzę bez obrzydzenia

Asia, ta kompozycja jest CUDOWNA!!!
TAR 23:11, 24 maj 2019

te tojesc przeciez mozna posadzic w donicach i ograniczyc jej ekspansje, gdyby nie kwitla na zółto to bym poprobowała. sama powoli tojesc auree usuwam, zielona mi nie przeszkadza, robi zadarnienie a ja to lubie
makadamia 23:38, 24 maj 2019

No tak, my tu sobie gadu-gadu, a o Chelsea Flower Show nikt nie wspomni?
Myślałyście że odpuszczę?

Generalnie, tym dziewczynom którym się zeszłoroczna wystawa nie podobała, ta też nie przypadnie do gustu
Trend na odtwarzanie naturalnego środowiska kosztem nowoczesnych i prostych linii się pogłębia. Zero żywopłotów (poza ogrodzeniami rzecz jasna), pojedyncze przypadki zimozielonych topiarów, rzeźb (tak popularnych w zeszłym roku). Widziałam chyba jednego bukszpana i wcale nie był strzyżony. W jednym ogrodzie były chyba kopuły ze strzyżonych buków.
Za to pojawiły się w dużych ilościach krzewy liściaste, których wcześniej nie było prawie wcale: derenie, kaliny, klony palmowe (forum jest na topie). W większości ogrodów występował kamień - czy to w formie żwiru, czy też potężnych bloków porośniętych mchem.
Generalnie większość ogrodów miała leśny charakter, przez co były chyba mniej kolorowe niż zwykle.

Pojawiły się dwa ogrody w zasadzie wyłącznie warzywne (ten i ten - z estetycznego punktu widzenia w obu przypadkach jestem na nie).
Chyba trzy ogrody pokazywały naturę wracającą do przestrzeni industrialnych.

Facebook Garden zupełnie mnie nie zachwyca, jakiś taki ponury
Podobnie Family Monsters Garden - te brzozy to zdecydowanie nie doorenbosy
Green Switch - wielbicielki klonów japońskich powinny być usatysfakcjonowane; myślę jednak, że gdyby konstrukcja tych pawilonów była z czarnego metalu, to efekt byłby dużo lepszy;
Kampo no Niha - jeden z mniej naturalistycznych ogrodów, bardzo podoba mi się ta pergola; roślinność została dobrana pod kątem właściwości leczniczych
The kingston Maurward Garden - nooo, ten się zdecydowanie wyróżnia i pewnie zostanie na długo zapamiętany - takiej ilości bordo nie widziałam nigdy i nigdzie; oczywiście okropny jest, ponury i przytłaczający, ale zdecydowanie się wyróżnia; podoba mi się tylko zestawienie pomarańczowych kwiatków na tle bordowego buka.
RHS Bridgewater Garden - w zasadzie nie ogród, tylko skwer miejski. Imponujący dereń i bukowe kopuły; znakomite kompozycje roślinne Toma Stuarta-Smitha; nie bardzo rozumiem, czemu nie dostał żadnej nagrody; może dlatego, że rośliny za mało wymieszane?
The Dubai Majlis Garden - dopiero co rozmawiałyśmy o połączeniu szarego z żółtym, a tu proszę: podoba mi się;
the Greenfingers Charity Garden - kolejna, już chyba trzecia, dwupiętrowa konstrukcja;
The Montessori Garden - bardzo podoba mi się pomaranczowo-fioletowy zestaw kolorystyczny; świetna zielona ściana; zwykle nie lubię architektury w takich mocnych kolorach ale w ogrodzie dla dzieci jest całkiem na miejscu.
Morgan Stanley Garden - ooo, w końcu jakieś poduchy zimozielone! Powtarza się duża sosna (ale w przeciwieństwie do poprzednich dwóch - to jakaś pięknie powykręcana, szlachetna pinia, a nie zwykły drapak; znowu czerwone buki ale tym razem w formie żywopłotu. Generalnie - bardzo mi się podoba;
Back to Nature Garden - podobno zaprojektowany przez księżnę Kate; taki leśny plac zabaw dla dzieci; ten domek na kurzej łapce jest czadowy

ten post stał się chyba wystarczająco długi
inka74 23:47, 24 maj 2019

makadamia napisał(a)

się nie śmieję, tylko podziwiam zdolności komputerowe

przemyślałam sprawę, porównałam rady i na razie zastosuję te, które się powtarzały:
Ty i Ewa radzicie zmniejszyć pole tiarelli - ok.
Ty i Wiklasia radzicie przesunąć bodziszki pod hostę - ok.

Hakone nie dam jednak na przód, bo za duża, i te wietlice muszą być dalej odsunięte od żółtych host. Docelowo będę myślała, żeby jakoś wykorzystać sugestie Gosi, ale pewnie trzeba będzie wymyśleć całkiem nową miejscówkę dla tej wietlicy.
Asiu, ty te nasze rady musisz przesiać przez sito rzeczywistości i własnych upodobań. To tylko kilka z setek opcji. Nie wybieraj tego co się powtarza a to co do ciebie przemawia. Ja mój narożnik, ten co powstał i został posadzony ze 2 dni temu już modyfikuję. No musiało mi się opatrzeć. A to tylko żywca widać. Konsylium mogłoby być śmieszne tylko czy roślinki to przeżyją
All Gold bardzo duże nie jest. W cieniu 4 sezon miało tak z 30 cm. Ona z tych mniejszych a nie większych. Lubię jak wylewa się z rabatyZielona Hakonka to jest potwór. Co ciekawe intensywnie u mnie się wybarwia tylko w słońcu ale jest tam sporo mniejsze.
makadamia 00:07, 25 maj 2019

Roots in Finland - ogródek niby miejski ale inspirowany krajobrazem wiejskim - jakoś nie robi na mnie wrażenia;
Sawills and David Harber Garden - oo, tutaj jest zachowana równowaga między naturą a architekturą - podoba mi się; ta rzeźba w całkiem leśnym otoczeniu robi fajne wrażenie;
The Silent Pool Garden - tu dla odmiany przewaga architektury nad naturą; ta konstrukcja betonowa moim zdaniem trochę przytłaczająca;
Undiscovered Latin America - te wodospady faktycznie imponujące
Welcome to Yorkshire - w zeszłym roku Mark Gregory stworzył ogród o tym samym temacie; nie wstyd tak się powielać?

no i na koniec zwycięzca:
M&G Garden projektu Andy Sturgeona; moim zdaniem zwyciężył zasłużenie: popularny w tym roku motyw natury zasiedlającej z powrotem zintustralizowane przestrzenie ograł wyjątkowo elegancko; murki z przypalanego drewna robią niezwykle wrażenie; mimo że ogród ma leśny charakter, jest w nim dużo czerni i niezbyt dużo kolorów, to wrażenie robi jasne i radosne, a nie ponure, jak wiele innych tegorocznych ogrodów.

Generalnie - mam dużo inspiracji na swoją leśną rabatkę
makadamia 00:17, 25 maj 2019

TAR napisał(a)
te tojesc przeciez mozna posadzic w donicach i ograniczyc jej ekspansje, gdyby nie kwitla na zółto to bym poprobowała. sama powoli tojesc auree usuwam, zielona mi nie przeszkadza, robi zadarnienie a ja to lubie

Ooo, ekspansywnych roślin się nie obawiam
Wręcz poszukuję
Donice muszę w końcu kupić i obsadzić:/

inka74 napisał(a)
Asiu, ty te nasze rady musisz przesiać przez sito rzeczywistości i własnych upodobań. To tylko kilka z setek opcji. Nie wybieraj tego co się powtarza a to co do ciebie przemawia. Ja mój narożnik, ten co powstał i został posadzony ze 2 dni temu już modyfikuję. No musiało mi się opatrzeć. A to tylko żywca widać. Konsylium mogłoby być śmieszne tylko czy roślinki to przeżyją
All Gold bardzo duże nie jest. W cieniu 4 sezon miało tak z 30 cm. Ona z tych mniejszych a nie większych. Lubię jak wylewa się z rabatyZielona Hakonka to jest potwór. Co ciekawe intensywnie u mnie się wybarwia tylko w słońcu ale jest tam sporo mniejsze.

Przesiewam, przesiewam
I nie łudzę się, że to ostatnia przesadzanka
Hakone all gold może nie jest zbyt duża, ale z tego co pamiętam z zeszłego roku, to chyba jeszcze trochę podrośnie
makadamia 00:23, 25 maj 2019

Toszka napisał(a)

na focie nie jest citronelka a jakaś żurawka typu Lime...

Szkoda, że wietlice już wykopałaś. Nie dałaś im się zadomowić. Na kwaśnej też mogą rosnąć i na słońcu niezadługim też. U mnie po 5 latach wietlica ładnie się rozrosła, a liście rosną na 60cm w górę.
Kopytnik masz? Jak nie to wpadaj...mam Tessowy, który sieje się niczym stipa.
Mnie tam kopytnika brakuje, który ciemną zielenią połączy kontrasty.

Tojeści natomiast bym nie sadziła...jak się zadomowi to jest niczym podagrycznik, ech

Ooo, witamy po urlopie Już się zaczynałyśmy martwić

No nie dałam Ale 60 cm to całkiem wysoko!Teraz mocno trzymają się ziemi

Ooo, kopytnik byłby dobry! Dostałam jedną sadzonkę od Ani, ale cóż to jest jedna sadzonka

Kasia_CS napisał(a)

No tak, dokładnie tak teraz moja Lime marmelade wygląda

One teraz to podobnie wyglądają. Dopiero w zimie widać drastyczną różnicę

mrokasia napisał(a)

Potwierdzam, hosty u mnie czują się bardzo u siebie bo rosną jak głupie.

Nie wiem czy jak głupie, ale rosną

Johanka77 napisał(a)

Dziękuję. Najlepsze rzeczy wychodza przypadkiem