Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Toszka 10:00, 12 sie 2019

April napisał(a)

Przy takim przycinaniu to moje chryzantemy już by zupełnie nie zdążyły zakwitnąć. I tak już się łapią na absolutną końcówkę sezonu. Krótko są.

Bo chryzantemy są kwiatami chłodu i krótkiego dnia. Rozwiązaniem może być zmiana miejscówki na mniej słoneczną.
makadamia 10:05, 12 sie 2019

Toszka napisał(a)
Byliny w sierpniu się przesadza i dzieli. Albo wiosną.

Czyli mogę zaczynać? Myślałam że dopiero we wrześniu

Toszka napisał(a)

Bo chryzantemy są kwiatami chłodu i krótkiego dnia. Rozwiązaniem może być zmiana miejscówki na mniej słoneczną.

Myślę, że akurat ta rada Joli bardzo przypadnie do gustu
Toszka 10:11, 12 sie 2019

Wrzesień może być zbyt późno... i dodatkowo niektóre byliny tracą na wigorze. Sierpień to tradycyjny miesiąc na pracę z bylinami. Mają czas na ukorzenienie się, a ziemia jeszcze ciepła. Wrzesień to ryzyko, bo w październiku tradycyjnie przyjdzie przymrozek i zetnie zielone.
Gosiek33 10:23, 12 sie 2019

makadamia napisał(a)

no i jak tam Wasza cierpliwość?

Może być więcej, tego nigdy za dużo. Trzeba się cieszyć do czasu gdy są pełne uroku czy to w pąku czy w pełnym rozkwicie
Gosiek33 10:28, 12 sie 2019

Toszka napisał(a)
Wrzesień może być zbyt późno... i dodatkowo niektóre byliny tracą na wigorze. Sierpień to tradycyjny miesiąc na pracę z bylinami. Mają czas na ukorzenienie się, a ziemia jeszcze ciepła. Wrzesień to ryzyko, bo w październiku tradycyjnie przyjdzie przymrozek i zetnie zielone.

Zapisuję sobie

W zeszłym roku nabyłam floksa Narwański Wir - sztywny, pieknie zbudował kępkę, niestety w upały po obfitym kwitnieniu przekwitł. Przycięłam i dopiero zobaczyłąm, że nie zamierza wypuścić żadnych pobocznych zawiązków kwiatu
tulucy 10:39, 12 sie 2019

makadamia napisał(a)

A nie dostałaś? Bo jak wyjechałyście, to chyba Lucy przekazywałam sadzonkę floksa dla Ciebie i orszeliny chyba dla Ani

Oddałam obu
makadamia 11:07, 12 sie 2019

Toszka napisał(a)

Dobrze wiedzieć - w zeszłych latach rewolucje na rabatach robiłam późno, pod sam koniec sezonu.

Gosiek33 napisał(a)

Może być więcej, tego nigdy za dużo. Trzeba się cieszyć do czasu gdy są pełne uroku czy to w pąku czy w pełnym rozkwicie

Jak widać - cieszę się jak głupia. Inne części ogródka poszły w zupełną odstawkę

Gosiek33 napisał(a)

Zapisuję sobie
W zeszłym roku nabyłam floksa Narwański Wir - sztywny, pieknie zbudował kępkę, niestety w upały po obfitym kwitnieniu przekwitł. Przycięłam i dopiero zobaczyłąm, że nie zamierza wypuścić żadnych pobocznych zawiązków kwiatu

No widzisz? A u mnie już zaczyna puszczać nowe
Ja lubię kwiatki przycinać wcześnie: najpierw wycinam pojedynczo, te które pierwsze przekwitły, a jak zniknie połowa, to wycinam całość, bo nie lubię takich niedobitków. No i właśnie jak wycinałam w piątek całość, to widziałam, że na tych wyciętych na początku już pączki się formują.
(oczywiście, na taką dłubaninę mogę sobie pozwolić, bo mam po trzy kwiatki na krzyż do przycięcia - jakbym miała większe rabaty, to bym się tak nie cackała)

tulucy napisał(a)

Oddałam obu

Solidna dziewczyna
anbu 11:18, 12 sie 2019

Asia dzięki za info o floksach Wypróbuję

jolanka napisał(a)
W przyszłym roku sprawdzę to cięcie czerwcowe. Floksy rzeczywiście wybujały w górę i trochę się pokładają a nawet wyłamują co wyższe.
Kiedy można je przesadzać? Miały być niższe i zasłaniają mi róże bidulki

U mnie też takie atrakcje. Pysznogłówki miły być niskie i dlatego poszyły na front A jak urosły, to zasłoniły cały krajobraz Ale co się na nie napatrzyłam i nimi pozachwycałam przez dwa tygodnie to moje

makadamia 11:21, 12 sie 2019

U mnie było jeszcze śmieszniej: paprocie rosły w środku rabaty i były niskie. przesadziłam je na przód, w dobrą ziemię, i urosły dwa razy wyższe niż poprzednio!. Teraz znowu muszę je dać do środka (albo całkowicie zaprzestać podlewania i nawożenia)
Kasya 11:26, 12 sie 2019

makadamia napisał(a)

Taak?
W takim razie test na cierpliwość:
Ile zdjęć z jednej rabaty jesteście w stanie znieść

A ja nawet zacytuje jeszcze raz, bo ładne