Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 19:57, 09 sie 2019

TAR napisał(a)
o tym sama niedawno sie dowiedzialam w ogrodniczym, czemu np. magnolie nie kwitna. a widzialam jak w szkolce je przycinali, tłumaczyła mi kobieta, ze musza ciać inaczej by zarosli krzaczorami i moze sie tak zdarzyc ze nie zakwitna. mi na przykład Blue Muffin nie kwitła, bo wiosna ja strasznie obciachali i nie miała jak zawiazac pąków. Za to mam ładny i zgrabny krzaczek, licze ze w kolejna wiosne zakwitnie.

ale wiesz, moze cie twoja akurat zaskoczy i zakwitnie

klosowca bym chciala bardzo, mnie sie podoba, czy on lubi słonce? Tam gdzie przesadzilam moje lilaki chce pod nimi zrobic typową bylinowke, przejda tam hyzopy, pysznogłowki, dzielżany, floksy, przesadze tawuły białe, czosnki skalne. Tam nie mam jakosciowo dobrej ziemi, choc troche sypniete i przekompostowane na byliny bedzie idealna. i ma byc bezobsługowa i kwitnaca całe lato. nawet moze zostawie tam kilka marcinkow.

W sumie - trudno im się dziwić

kłosowiec na bezobsługową, słoneczną rabatę bardzo się nadaje. dodatkowa jego zaleta, że zdobi także zimą. Natomiast wada taka, że to podobno niezbyt pewna roślina i lubi wypadać.

Znalazłam zdjęcie rabaty z lipca zeszłego roku:

można porównać, ile roślin zniknęło i jakie wielkie jeżówki były
inka74 19:58, 09 sie 2019

Teraz to i ja się śmieję ale speeda miałam takiego, że nawet nie wiesz. Jakby mnie ktoś nagrał to ubaw byłby po pachy. Zdążyłam zakupy zrobić bo lodówka świeciła pustką. Jajek tylko zapomniałam. Na nawet chałupę ogarnęłam bo przez tydzień palcem nie ruszyłam. Zastał mnie przy odkurzaniu ale to jakoś przeszło. I to wszystko w 2 godz.
makadamia 20:08, 09 sie 2019

Zana napisał(a)

Takie jakieś znajome mi odczucia.
A rabata bardzo ładna.
A czy my kiedyś nie dyskutowałyśmy o czymś wyższym na to szare tło? Jakieś małe drzewko szczepione?
A jakie molinie tam by miały być?
Koniec pytań.

Myślałam, że to tylko ja się do leczenia kwalifikuję

a coś wyższego na tą rabatę już kupione - ta kalina, którą pokazałam
tylko mam opory przed wykopywaniem roślin o tej porze

molinie to bym chciała edith dudszus - u Izy mnie zachwyciły
makadamia 20:10, 09 sie 2019

inka74 napisał(a)
Teraz to i ja się śmieję ale speeda miałam takiego, że nawet nie wiesz. Jakby mnie ktoś nagrał to ubaw byłby po pachy. Zdążyłam zakupy zrobić bo lodówka świeciła pustką. Jajek tylko zapomniałam. Na nawet chałupę ogarnęłam bo przez tydzień palcem nie ruszyłam. Zastał mnie przy odkurzaniu ale to jakoś przeszło. I to wszystko w 2 godz.

normalnie - nastolatek przed powrotem mamy

grunt to dobra motywacja
Margerytka40 20:17, 09 sie 2019

Asia podczytuję cały czas ale, że nic mądrego do powiedzenia nie mam to siedzę cicho. Nie mniej jednak nie daruję sobie by nie napisać, że zaczyna Ci ogród robić się śliczny. Może to ten cienisty klimacik, choć słoneczna rabatka przy tarasie też fajnie wygląda. Ale żeby nie było to chcę zapytać o rdest, ten z limonkowymi liśćmi. Czy masz go na słońcu? W cieniu? Wszędzie czytam, że on na słońce ew.półcień a ja u siebie chętnie bym go na cienistă kwaśną wepchnęła zamiast host, oj pasowałby mi tam
makadamia 20:26, 09 sie 2019

Cześć Asiu, ja też do Ciebie po cichu zaglądam, myślę jakby Ci tutaj wsparcia moralnego udzielić

Rdest u mnie w półcieniu rośnie, dużo słońca tam nie ma.
Gdyby miał, to pewnie kwitłby trochę intensywniej i ciut wczesniej, ale jak widać - też daje radę
inka74 20:29, 09 sie 2019

Jak będziesz jechać z Radzymina do Wołomina to wdepnij też do Mor.ny. Jest Green Dwarf nisko szczepiony (chyba za nisko ale o ile pamiętam za 120). Sadzonki średnie ale cena najprzyjemniejsza. W Kobyłce i Radzyminie ponad 200. Weź miarkę.

Powiem ci, że na tego platana to ja mam ochotę. Ładny był. I cena mega dobra. Nawet bardzo. Tylko gdzie go wsadzić??!
makadamia 20:33, 09 sie 2019

O rany, lista punktów do odwiedzenia rośnie

A z tym platanem to nie wiem...

Znowu chyba kawałek podjazdu będzie musiał zniknąć....
Kasya 20:37, 09 sie 2019

tulucy napisał(a)
. i od 1 usilnie usiłuję wybrać się na basen... i ciągle coś mi wypada a już najbardziej chyba to lenistwo mi wypada.

No to zapraszam ja pływam codziennie

A jak opowiadałam Ance i Izie ze zaczelam przeglądać plan zajęć fitnes to się ze mnie śmiały i pytały czy sie od tego chudnie
Kasya 20:41, 09 sie 2019

makadamia napisał(a)

Ehh, nie ma rady. Violu, to, co pokazane na zdjęciu, niekoniecznie pokrywa się z rzeczywistością. Światło, odpowiednie kadrowanie potrafią czynić cuda
To jest uczciwsze zdjęcie, sprzed dwóch tygodni, jak zawilce jeszcze nie kwitły, za to kwitły resztki przetaczników:

Co to takie śliczne różowiutkie ?