Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

ewsyg 20:07, 01 maj 2018

Kasiu, przyszłam z rewizytą i widzę bardzo zadbany ogród. Tulipany masz w moich ulubionych kolorach. Bardzo efektownie wygląda obwódka z zawciągu nadmorskiego. Ja również czekam na piwonie. U mnie w tym roku wszystkie mają pąki kwiatowe. Ty mnie wszystkie zaskoczyły. Cieszę się, bo niektóre ujrzę pierwszy raz. Pozdrawiam
Kasia_CS 21:37, 01 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Współczuję robactwa na róży, coś sama chyba mam, dziś idę posprawdzać. Wiem, że znowu pełno tych czerwonych robali kopuluje na moich liliach Jak nie urok to...

Dziś już był oprysk, przy okazji na liliach na wszelki wypadek, bo w zeszłym roku miałam tę poskrzypkę i w ogóle odpadały mi pąki z lilii zanim w ogóle się rozwinęły. Wkurzyć się można - czeka się okrągły rok na powtórkę z kwitnienia rośliny a tu taki psikus...
Kasia_CS 21:40, 01 maj 2018

ewsyg napisał(a)
Kasiu, przyszłam z rewizytą i widzę bardzo zadbany ogród. Tulipany masz w moich ulubionych kolorach. Bardzo efektownie wygląda obwódka z zawciągu nadmorskiego. Ja również czekam na piwonie. U mnie w tym roku wszystkie mają pąki kwiatowe. Ty mnie wszystkie zaskoczyły. Cieszę się, bo niektóre ujrzę pierwszy raz. Pozdrawiam

HEj Ewo!! Zawciąg powtórzę na rabacie, która jest bardzo blisko tamtej, tylko chyba w wersji białej. Dysponuję dwiema sadzonkami, których nie upchnęłam już w zeszłym roku w szpaler- przeliczyłam się z ilością zakupów w stosunku do posiadanego miejsca
Kasia_CS 22:36, 01 maj 2018

Wczoraj w ramach moich ostatnich podrygów ciążowych byliśmy z mężem i znajomymi na koncercie w Stodole - znacie Scott Bradleys Postmodern Jukebox ? fajny koncercik

Dziś jedynie przesadziłam kilka host i podlałam co nieco, bo jednak trochę sucho jest mimo osttnich deszczy..
Iwk4 23:05, 01 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)
Kurcze, żadnego spektaklu na Cinderelli nie będzie w tym roku, a już myślałam, że ładnie się popisze - oberwałam właśnie chyba połowę zaatakowanych przez bruzdownicę pąków kwiatowych... ale żal wrrr... skąd to dziadostwo w takiej ilości?!

Kasiu, jeśli to bruzdownica, musisz bardzo nisko uciąć gałązki. Wyczuj palcem, jak daleko jest miękka i sporo pod tym tnij i to dziadostwo spal. W środku są larwy, które wędrują do dołu roślinki w środku drążąc tunel.
Larwa bruzdownicy w róży
Ja tak miałam z Beroliną. 3 lata pod rząd, aż zmieniłam im miejscówkę. Tak się zniechęciłam, ze trzem załatwiłam inny ogród, a jedną przeniosłam na pamiątkę. W innym ogrodzie róże odżyły, aż zazdrość mnie brała
No ale cóż. Ta bruzdownica może być długo związana z miejscem...
Kasia_CS 04:04, 02 maj 2018

Iwk4 napisał(a)

Kasiu, jeśli to bruzdownica, musisz bardzo nisko uciąć gałązki. Wyczuj palcem, jak daleko jest miękka i sporo pod tym tnij i to dziadostwo spal. W środku są larwy, które wędrują do dołu roślinki w środku drążąc tunel.
Larwa bruzdownicy w róży
Ja tak miałam z Beroliną. 3 lata pod rząd, aż zmieniłam im miejscówkę. Tak się zniechęciłam, ze trzem załatwiłam inny ogród, a jedną przeniosłam na pamiątkę. W innym ogrodzie róże odżyły, aż zazdrość mnie brała
No ale cóż. Ta bruzdownica może być długo związana z miejscem...

No zmartwiłas mnie na razie wytoczyłam solidne działa, bo chemię, dostała oprysk mospilanem. To co znalazłam na krzewie to poobcinalam-wszystkie larwy byly ledwo za pąkiem, a miejsce cięcia oglądalam-wszędzie nienaruszony miąższ był. Będę każde śledzić, bo może ominęłam jakiś pęd. Obym nie musiała kiedyś zmieniać jej miejscówki tak jak Ty..
Kasia_CS 08:22, 02 maj 2018

Czy to może być guacamole?

i z dalsza
Magleska 08:59, 02 maj 2018

Współczuje robali różanych , ech .....zawsze jakieś dziadostwo atakuje nam roślinki ...

Wróciłam do początku Twojego ogródka i efekt teraz jest niesamowity , kawał dobrej roboty włożonej w ogród

Co do hosty .....śliczna , ale nie znam się na odmianach
mrokasia 09:04, 02 maj 2018

Kasia_CS napisał(a)

Kasiu a co to za różowe świeczki? Jakiś przetacznik?
O hoście guacamole Toszka pisała, że strasznie wielka rośnie. Twoja podobna z wyglądu.
Kasia_CS 09:26, 02 maj 2018

Magleska napisał(a)
Współczuje robali różanych , ech .....zawsze jakieś dziadostwo atakuje nam roślinki ...

Wróciłam do początku Twojego ogródka i efekt teraz jest niesamowity , kawał dobrej roboty włożonej w ogród

Co do hosty .....śliczna , ale nie znam się na odmianach

Dzięki Madziu :* No trochę się pozmieniało od nowości I pewnie nie raz pozmienia Ale to wyjdzie w praniu, haha

Co do hosty - uwielbiam taką kolorystykę, więc nawet jeśli to gigantka Guacamole, to zostanie, tylko będę dzielić i najwyżej rozdawać, póki starczy mi do niej cierpliwości