Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 13:07, 06 wrz 2018

Mary napisał(a)

Kasiu,

Ja się jeszcze zastanawiam, czy jechać czy nie. Jeżeli pojadę to mogłabym Cię zabrać tylko fotelik potrzebny, bo już nie mam.

Marysiu, dziękuję za propozycję! Nawet Iwonka dobra Duszyczka się do mnie zgłosiła, ale że z Kają już na miejscu problematycznie byłoby się poruszać, to troche mnie hamuje - z wózkiem nie ma opcji, z nosidłem a'la plecak prędzej, ale musiałabym skądś wypożyczyć. Chyba spasuje Szkoda mi bardzo, bo chciałam zapolować na magnolię albo derenia kousa venus. Może jakieś trawki, bo carex montana bym chciała.

Marysiu, a Ty jeszcze masz te zawilce dla mnie, czy się pozbyłaś? Przepraszam, że ja tak się nie odzywałam w ich sprawie tyle czasu. Może któregos dnia teraz bym po nie podjechała, jesli jeszcze je masz oczywiście
Kasia_CS 13:09, 06 wrz 2018

tulucy napisał(a)
Wczoraj wymieniłam swoją kocimiętkę i Kleine Fontane już też czeka na wsadzenie i jescze dwa inne

A Ty na jaką? Ja wzięłam Walker's low, bo już od dłuższego czasu się czaiłam na tę odmianę. Wzięłam jedną sadzonkę, ale patrząc jak szybko się ta moja rozrosła, to stwierdziłam, że spokojnie tą rozmnożę w tempie ekspresowym.
Zana 14:13, 06 wrz 2018

Kasiu, ja mam carex montana i chyba po przesadzankach nie będę potrzebowała tylu egzemplarzy, to mogłabym się z Tobą podzielić. Ile byś chciała? Tylko nie wiem czy teraz kopać czy czekałybyśmy do wiosny?

A ja Pashminę lubię, długo trzyma kwiat (przynajmniej moja), owszem jak już przekwita to nie wygląda ok., ale jej wybaczam.
Mam zamiar właśnie Pashminkę połączyć z Lavender Ice. Będzie ok?
Mary 15:46, 06 wrz 2018

Kasiu

Sadzonki zawilców dla Ciebie nadal mam. Wiem, że masz teraz inne sprawie na głowie, więc nie przypominałam się. Zapraszam. Chcesz w tygodniu przyjechać czy w weekend?

A który carex montana byś chciała? Zielony czy zielonobiały?
eVka 15:58, 06 wrz 2018

Kasiu, u nas też gardłowe sprawy i u mnie i u mojej pierwszoklasistki. Uroki września.
Widzę, że ostatnio Kleine Fontanne jest na topie, wczoraj przyszły moje całe 12 sztuk na przedpłocie.
Kasia_CS 20:04, 06 wrz 2018

Zana napisał(a)
Kasiu, ja mam carex montana i chyba po przesadzankach nie będę potrzebowała tylu egzemplarzy, to mogłabym się z Tobą podzielić. Ile byś chciała? Tylko nie wiem czy teraz kopać czy czekałybyśmy do wiosny?

A ja Pashminę lubię, długo trzyma kwiat (przynajmniej moja), owszem jak już przekwita to nie wygląda ok., ale jej wybaczam.
Mam zamiar właśnie Pashminkę połączyć z Lavender Ice. Będzie ok?

A to już zależy kiedy chcesz te przesadzanki robić-jak się dopasuję. One miałyby iść na różankę, a że montany nigdy na żywo nie widziałam, to sama nie wiem ile wejdzie-ile miejsca zajmuje. I tak bym sobie podzieliła zapewne 1 sadzonka juz mnie uszczesliwi, a jak będziesz mieć na wydaniu więcej, to z radością przyjmę kolejną

U mnie Pashminka ma mega słońce i długo trzyma kwiaty, a pewnie przydałaby je dłużej przy odrobinie cienia z LI powinna ładnie się zgrać, obie raczej w chłodnej tonacji, choć Pashmina mieszana. Chcesz dać jej LI w pleckach?
Kasia_CS 20:36, 06 wrz 2018

Mary napisał(a)
Kasiu

Sadzonki zawilców dla Ciebie nadal mam. Wiem, że masz teraz inne sprawie na głowie, więc nie przypominałam się. Zapraszam. Chcesz w tygodniu przyjechać czy w weekend?

A który carex montana byś chciała? Zielony czy zielonobiały?

Raczej w tygodniu mam większy dostęp do auta, więc pewnie wtedy-jakoś się zgadamy carex zwykły zielony. Ten drugi zielonobiały to raureif? Ten mam u siebie
Kasia_CS 20:42, 06 wrz 2018

effka napisał(a)
Kasiu, u nas też gardłowe sprawy i u mnie i u mojej pierwszoklasistki. Uroki września.
Widzę, że ostatnio Kleine Fontanne jest na topie, wczoraj przyszły moje całe 12 sztuk na przedpłocie.

ech.. oby wszystkim te gardłowe sprawy szybko odpuściły i dały normalnie funkcjonować..

KF już mnie kusił z 2 lata temu, ale to był czas, kiedy wydawało mi się, że na tym garażu moim nie ma co sadzić miskantów i nawet nie marzyłam o jakichś poważniejszych nasadzeniach. Teraz już sobie na więcej pozwalam jak widzę, że rośliny jakoś dają radę
U Ciebie wielkie sadzenie się szykuje - ja mam raptem jedną doniczkę, którą zamierzam podzielić
Zana 21:04, 06 wrz 2018

Kasiu, a na jakieś długości chcesz posadzić te montany? Trzeba je sadzić co 45-50 cm. One rosną u mnie przy Lady, będę ją w przyszłym roku przenosić. Myślę, że najlepiej wykopać i ewentualnie dzielić je na wiosnę.
Mary 21:51, 06 wrz 2018

Kasia_CS napisał(a)

Raczej w tygodniu mam większy dostęp do auta, więc pewnie wtedy-jakoś się zgadamy carex zwykły zielony. Ten drugi zielonobiały to raureif? Ten mam u siebie

OK. To daj znać, kiedy chcesz przyjechać.
Chyba został mi jeden zwykły zielony. Sprawdzę.
Teraz jak napisałaś to coś kojarzę, że chyba Raureif kupowałaś na ZTŻ w zeszłym roku. Nie wiem, czy dobrze kojarzę.