Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 22:07, 06 wrz 2018

Zana napisał(a)
Kasiu, a na jakieś długości chcesz posadzić te montany? Trzeba je sadzić co 45-50 cm. One rosną u mnie przy Lady, będę ją w przyszłym roku przenosić. Myślę, że najlepiej wykopać i ewentualnie dzielić je na wiosnę.

Nie będę robić z nich szpaleru, tylko między róże gdzieś chcę wetknąć, żeby źdzbła ładnie się przeniknały co o tym sądzisz?
Kasia_CS 22:11, 06 wrz 2018

Mary napisał(a)

OK. To daj znać, kiedy chcesz przyjechać.
Chyba został mi jeden zwykły zielony. Sprawdzę.
Teraz jak napisałaś to coś kojarzę, że chyba Raureif kupowałaś na ZTŻ w zeszłym roku. Nie wiem, czy dobrze kojarzę.

Dobrze dobrze - wtedy zamówiłam w ciemno raureif, ale to niska trawka, choć bardzo wdzięczna, lubię ją w każdym razie ale na różankę się nie nadaje

Jeszcze z Małżem skonsultuję kiedy nie potrzebuję autka po południu w przyszłym tygodniu i się odezwę
Kasia_CS 22:13, 06 wrz 2018

a w ogóle to się zastanawiam, czy każdej trawie dogadzamy w glebie...

Będę sadzić trzcinniki KF i właśnie zerwałam darń na planowanej rabacie. Czy one łakną końskiej qpy, mączki, kory, kompostu tak jak hakone, czy jednak wolą nieco gorsze warunki bytowe ?
Zana 22:19, 06 wrz 2018

Kasia_CS napisał(a)

Nie będę robić z nich szpaleru, tylko między róże gdzieś chcę wetknąć, żeby źdzbła ładnie się przeniknały co o tym sądzisz?

Ona rośnie w formie tak samo jak Raureif, czyli fontannowo rozkłada się na boki. Docelowo jest wyższa od Raureif, ale nie należy do wysokich smukłych traw, myślę że osiąga ze 40 cm. Pamiętam, że u Madżenki to były "tłuste" kępy. Wydaje mi się, że raczej źdźbła będą kładły się na liściach róż. Przed róże bym je dała, ale pomiędzy chyba nie.
Mary 00:04, 07 wrz 2018

Hmm. Muszę to jutro sprawdzić. Wydaje mi się, że u mnie Raureif nie jest niższa.
tulucy 01:29, 07 wrz 2018

Purple Haze, o ile nie pokręciłam, to chyba u Janki ją widziałam. Niższa jest i mam wrażenie, że taka gęściejsza, bardziej mięsista
paulina_ns 06:46, 07 wrz 2018

Tyle wpisów ujrzałam,że byłam pewna,że zdjęcia będą no ale zawiedziona idę nadrabiać u innych wątki
inka74 07:14, 07 wrz 2018

U mnie Montany przed różami. 2 rok niskie są. Nawet bardzo. Wydają się obwódkową trawką
DorKa 08:43, 07 wrz 2018

Cześć kochana, szaleństwo różane u Ciebie piękne.
Mówisz ,że hakone wybreda jest ? To niedobrze Bardzo chętnie poczytam o potrzebach trawek bo też szukam aktualnie mało wymagającej trawy na suche stanowisko.

ps jak tam nasza dzidzia ?
Kasia_CS 08:59, 07 wrz 2018

DorKa napisał(a)
Cześć kochana, szaleństwo różane u Ciebie piękne.
Mówisz ,że hakone wybreda jest ? To niedobrze Bardzo chętnie poczytam o potrzebach trawek bo też szukam aktualnie mało wymagającej trawy na suche stanowisko.

ps jak tam nasza dzidzia ?

nieee, nie wybredna, ale jak jej takie diobra zapodasz to oszaleje z zachwytu

A na Twoje potrzeby nada się sesleria jesienna, jesli nie szukasz jakiejś bardzo wysokiej.

Dzidzia właśnie konsumuje słodycz