Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

BKosimkArt 15:09, 12 lis 2018

Kasia_CS napisał(a)
No i jest zonk - Stardust się pomylił z deczka.. myslicie, że przeżyją zimę?

U mnie też już kapustki są, to normalne...
Voyage jaki ma kwiat świetny!
Kasia_CS 16:26, 12 lis 2018

Toszko, Ando
Info o rozchodniku budujące swoją drogą to tylko pokazuje w kolejnej odsłonie pancernosc tych roślin

Toszka napisał(a)

Lawenda kwitnąca w listopadzie to nie jest normalne zjawisko. To, że kwitnie (u mnie też) trzeba traktować jak atrakcję sezonu

Wiesz co, ona kwitnie od dawna, ale podejrzewam, że na niektórych krzakach może za dużo ciachnęłam po pierwszym kwitnieniu i może ścięłam zawiązki kwiatostanów na drugie tłoczenie?
Kasia_CS 16:27, 12 lis 2018

BKosimkArt napisał(a)

U mnie też już kapustki są, to normalne...
Voyage jaki ma kwiat świetny!

I kolejne potwierdzenie

A Voyage na razie lekko rozwinięta, jeszcze poszalejemy z kwiatem
eVka 16:37, 12 lis 2018

Lawenda i u mnie kwitnie, nie wiem, czy ja ścinać przed zimą czy zostawić? Kapustki rozchodników takie wiosenne, eh a to jeszcze cała długa zima przed nami...
asiak 16:39, 12 lis 2018

U mnie lawenda kwitnie ale pojedynczymi kwiatkami
as1112 16:49, 12 lis 2018

U mnie to samo, lawenda kwitła ale ją wczoraj przycięłam - zobaczymy co z tego będzie
Zuzka25 17:45, 12 lis 2018

Dziewczyny, wymieniacie co jakiś czas lawendę na nową? Moja zaczyna mnie denerwować, bo wiosną nie każda odbiła i teraz wygląda trochę jak taki śmieciuch. A dodatkowo posadziłam jako obwódkę na frontowej rabacie w żwirku i nie wygląda w kolejnym roku efektownie(. Wiosną pozbędę się żwirku i chyba całej tej obwódki

Ps. Byliśmy dziś na spacerze i widziałam przepięknie kwitnącą lawendę ( chyba Hidcote), co najmniej jakby wiosna była.
Kasia_CS 23:47, 12 lis 2018

effka napisał(a)
Lawenda i u mnie kwitnie, nie wiem, czy ja ścinać przed zimą czy zostawić? Kapustki rozchodników takie wiosenne, eh a to jeszcze cała długa zima przed nami...

Zostaw, na wiosnę krótko zetniesz, żeby trochę odmłodzić martwi mnie ta zima ostatnia tak się dłużyła, a ja byłam w ciąży jeszcze i tak chciałam już coś robić, żeby zdążyć przed porodem, że na maksa nie mogłam już się doczekać Teraz będzie mi się dłuzyła, żeby coś porobić, żeby mieć jak najdłuższy sezon zanim wrócę do pracy
Kasia_CS 23:48, 12 lis 2018

asiak napisał(a)
U mnie lawenda kwitnie ale pojedynczymi kwiatkami

ale zachowuje się inaczej niż w zeszłym sezonie?
Kasia_CS 23:52, 12 lis 2018

Zuzka25 napisał(a)
Dziewczyny, wymieniacie co jakiś czas lawendę na nową? Moja zaczyna mnie denerwować, bo wiosną nie każda odbiła i teraz wygląda trochę jak taki śmieciuch. A dodatkowo posadziłam jako obwódkę na frontowej rabacie w żwirku i nie wygląda w kolejnym roku efektownie(. Wiosną pozbędę się żwirku i chyba całej tej obwódki

Ps. Byliśmy dziś na spacerze i widziałam przepięknie kwitnącą lawendę ( chyba Hidcote), co najmniej jakby wiosna była.

Mam chyba za krótko lawendę, żeby się wypowiedzieć - moja najstarsza ma chyba 3 pełne lata i wygląda wg mnie całkiem dobrze, pozostałe są z zeszłego roku. Ważne jest dość niskie cięcie jej na wiosnę, żeby nie zdrewniała na wysokość zbyt szybko, bo potem masz suchy krzaczor w środku i tylko z czubków wypuszcza nowe gałązki i nieefektownie wygląda. Moje jak dotąd jeszcze nie miały problemu z zimowaniem, więc nie borykam się z takim aspektem.