Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

sarenka 11:27, 12 sie 2019

effka napisał(a)

Pokaż u siebie fotkę?

Właśnie dodałam, ale nie wiem czy nie za blisko zrobione.
eVka 12:00, 12 sie 2019

sarenka napisał(a)

Właśnie dodałam, ale nie wiem czy nie za blisko zrobione.

Pobiegłam.
Kasia_CS 14:26, 12 sie 2019

Johanka77 napisał(a)
Anafalis mnie też się podoba!
A kicie też już mam... kurde... jesień...

No to trzeba i u Ciebie znaleźć miejsce na niego

Wiesz co, w sumie nie patrzę na te koreczki w tych kategoriach jesiennych, bo mam je po raz pierwszy u mnie cieszą ogromnie!
Kasia_CS 14:31, 12 sie 2019

Kim napisał(a)

Przepiękne nigdy nie miałam w ogrodzie Dalii ,ale jak widzę Twoje takie cudne to mus posadzić

Ja do dalii się przekonałam, że jak kwitną, to są niezawodne i nie szkoda mi ich do wazonu ściąć najbardziej lubię te duże, dekoracyjne odmiany. Polecam!
Kasia_CS 14:35, 12 sie 2019

inka74 napisał(a)
chyba twoją metoda lepsza od mojej - ja w zrywie poszerzam rabatę a potem okazuje się, że nie wiem co wsadzić. A to co kupiłam nijak nie pasuje na rabacie do siebie. Męczę się już drugi dzień z rabatą i finalnie chyba coś z niej wyleci. Chyba żółte rudbekie.

Bo te rabaty urozmaicone jak u Ciebie są mega trudne do skomponowania! masz bardzo dużo roślin, które muszą do siebie pasować, a to trudna sztuka, żeby nie tylko pasowały kolorem, warunkami siedliskowymi, ale jeszcze spełniły warunek rabaty atrakcyjnej cały rok.
Kasia_CS 14:38, 12 sie 2019

Helen napisał(a)
Kasia, też bardzo lubię zdjęcia wczesnoporanne. Taki ładny światłocień się robi i ekstra to wygląda na zdjęciach

A jeszcze jak jest taka równomierna rosa na trawce, to już bajeczka
Kasia_CS 14:42, 12 sie 2019

BKosimkArt napisał(a)
Chyba wszystko w tym roku tak nie chlusta jak w zeszłym, mimo wszystko róże piękne, nawet dalie, które niespecjalnie lubię masz śliczne

Niedługo powinny pokazać się też białe dekoracyjne, bo już pąki mają duże w tym roku testuje kilka odmian dalii, które dostałam od naszej Hani-Anabell i sprawdzam, czy dobrze dobrałam kolorystycznie do sąsiadujących roślin

Na razie jedna idealnie mi się zgrywa kolorem z Williamem Shakespearem
Kasia_CS 14:44, 12 sie 2019

sarenka napisał(a)
U mnie też rudbekie wysadzę z rabaty wiosną. Poczytałam, że żeby żółte kwiaty fajnie wyglądały to trzeba je duża ilością fioletu podbić,więc kwiaty pójdą na wjazd poza działkę, a na rabacie biało-rozowo/fioletowo
u mnie żółcie w dalszym ciągu niepożądane w ogródku-co prawda tojeść rozesłana kwitnie na żółto i mój czerwony wilczomlecz, ale jakoś zdzierżę
Kasia_CS 14:47, 12 sie 2019

sarenka napisał(a)

Kasiu, kiedy sadzilas trzcinniki KF? Pokażesz mi może zdjęcie z bliska? Liście bym chciała zobaczyć bo może coś innego mam
Liście są miękkie czy ostre?

Liście są ostre, a zdjęcie postaram się dziś wstawić. Swoje trzcinniki wsadzałam jesienią zeszłego roku
inka74 14:54, 12 sie 2019

sarenka napisał(a)
U mnie też rudbekie wysadzę z rabaty wiosną. Poczytałam, że żeby żółte kwiaty fajnie wyglądały to trzeba je duża ilością fioletu podbić,więc kwiaty pójdą na wjazd poza działkę, a na rabacie biało-rozowo/fioletowo
Zamówiłam sobie książkę o kolorach w ogrodzie. Próbowałam złagodzić niebieskością (perovskia) i bielą ale nie wychodzi przejście jednej rabaty w drugą. Za małe powierzchnie są i ten żółty akurat tam normalnie bije po oczach. Ostatnio biele polubiłam i odcienie cytrynkowe i amaranty