Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

sarenka 15:11, 12 sie 2019

inka74 napisał(a)
Zamówiłam sobie książkę o kolorach w ogrodzie. Próbowałam złagodzić niebieskością (perovskia) i bielą ale nie wychodzi przejście jednej rabaty w drugą. Za małe powierzchnie są i ten żółty akurat tam normalnie bije po oczach. Ostatnio biele polubiłam i odcienie cytrynkowe i amaranty
ta książkę o której Tamaryszek pisała? Przejrzałam na jej blogu opis tej książki i właśnie tam o tym żółtym kolorze poczytałam. Myślę, że wzdłuż drogi poza działka moim rudbekiom będzie dobrze, dam im tam jeszcze juki i kilka szmaragdów, a kiedyś dosadze.miniaturper hortki
Kasia_CS 21:46, 12 sie 2019

sarenka napisał(a)

Kasiu, kiedy sadzilas trzcinniki KF? Pokażesz mi może zdjęcie z bliska? Liście bym chciała zobaczyć bo może coś innego mam
Liście są miękkie czy ostre?

tu masz link po posadzeniu - sadziłam na początku września - dopiero teraz widzę, że te dłużej nasłonecznione to jakos specjalnie nie przyrosły nawet na grubość

a tu masz źdzbła

sarenka 22:03, 12 sie 2019

Te moje chyba mają też takie co ile je sądzilas? Muszę zerknąć jak duże one rosną wszerz
Kasia_CS 23:32, 12 sie 2019

sarenka napisał(a)
Te moje chyba mają też takie co ile je sądzilas? Muszę zerknąć jak duże one rosną wszerz

Dałam je co 80cm
Agania 08:19, 13 sie 2019

Wspaniały azyl stworzyłaś
KF ładnie wygląda, a co to będzie jak się bardziej rozrośnie

Ładne tworzysz zestawienia lubię te delikatne i zwiewne kadry u Ciebie
ewsyg 08:55, 13 sie 2019

Witaj Kasiu

Pierwszy raz widzę anafalisa, nie znałam tej rośliny Zastanawiałam się co za ładna trawa wyrosłą u mnie na działce w części totalnie zaniedbanej. To chyba trzcinnik. Mam go bardzo dużo. i zapewne znajdzie miejsce w bardziej reprezentacyjnym miejscu

Ogród dzięki trawom wydaje się bardzo zwiewny

Pozdrawiam
Zakrecona 11:13, 13 sie 2019

Kasiu od Mrokasi poszłam z ciekawości na Twoją pierwszą stronę i normalnie wygląda to jak abstrakcja

Nieprawdopodobne jak wszystko przyrosło, piękne miejsce stworzyłaś i to w dość trudnych warunkach
BKosimkArt 12:32, 13 sie 2019

Kasia_CS napisał(a)

Niedługo powinny pokazać się też białe dekoracyjne, bo już pąki mają duże w tym roku testuje kilka odmian dalii, które dostałam od naszej Hani-Anabell i sprawdzam, czy dobrze dobrałam kolorystycznie do sąsiadujących roślin

Na razie jedna idealnie mi się zgrywa kolorem z Williamem Shakespearem

będziesz je wykopywać?? czy co roku nowe?
TAR 12:57, 13 sie 2019

no powiem Ci moja droga, ze jest pieknie, ogromny progres w stosunku do ogrodka z pierwszych fotek. Kawałek raju w betonie. Ci sasiedzi nad Wami to trafili jak pączki w masle. Taaaakie widoki.
Kasia_CS 21:07, 13 sie 2019

Kasya napisał(a)
Kasia, sama kładłas ta ścieżkę ? Czy to metrowe krawezniki ?
Opowiesz co robiłaś kolejno ?

Wczoraj się zgapiłam i na część postów nie odpisałam..

Ale już naprawiam błąd

Scieżkę zaczęłam sama, ale zrobił w końcu eM - ja w tym czasie robiłam przeszczepy trawnika z wyciętych kawałków (2 się nie przyjęły i mam łyse a raczej żółte placki w trawie )

A układanie wyglądało tak: kładliśmy płyty na trawie już w wymierzonych odległościach, półkciężycem robione były po obwodzie krawężników głębokie nacięcia, a potem szpadlem wycinana darń już ograniczona nacięciem. Płyty kładliśmy prosto w wycięcie i ewentualnie trzeba było wyrównać albo podsypać ziemią. Krawężniki kupiliśmy 50cm, bo metrowe niemal w całości wypełniłyby tą przestrzeń i chyba byłoby to przytłaczające. A jeszcze zostawiłam taki marginesik po prawej, jakby kiedyś mi strzeliło do głowy poszerzać rabatę o 10 cm