Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

AnnaCh 08:30, 19 lip 2016

Właśnie dokładnie to samo co Asi przyszło mi do głowy. Jak dla mnie nawet lepiej by wyglądała rabata pociągnięta do kojca i przez nią rzucić kamienie jako ścieżkę do kompostownika
alis 08:44, 19 lip 2016

Marti, rabata brzozowa będzie bajka, uwielbiam takie klimaty.
Makusia 08:44, 19 lip 2016

Asiu, Aniu- ja tak wczoraj próbowałam, jednak mam wrażenie (już miałam takie przy kole frontowym), że rzut ma się nijak do rzeczywistości.
W praktyce pociągnięcie zaczętego pod brzozami koła nie sprawia, że koło, "kończy się" przy tarasie (który nomen omen jest nie prostokątny a półkolisty) lecz oznaczałoby, że koło powstanie na środku trawnika

Pociągnięcie tej rabaty do końca, absolutnie nie oznacza, że to kółko spod brzóz "spotka się" z tym pod ogniskiem- będę to dwa "niestykające się" koła...
Makusia 09:00, 19 lip 2016

W praktyce u mnie wygląda to raczej tak
I nie da się - nawet nie to, że nie umiem- nie da się zrobić tak, żeby "jednym" kółkiem obskoczyć i taras i pod brzozami ...

makadamia 09:04, 19 lip 2016

Czemu się nie da?
Sznurek za krótki?
AnnaCh 09:04, 19 lip 2016

No i co, że się nie da?
Kto powiedział, że ono musi być jedno?
Kilka kółek zrobisz i będzi ok Ale pociągnij rabatę do kojca
Makusia 09:13, 19 lip 2016

Beatko, to, że mi w ogóle coś tam się klaruje, to szał jest normalnie, bo mój pierwszy rysunek wyglądał tak

Anbu bardzo na to liczę, ale przede wszystkim chcę przytulny domek na zimę dla dobroci mikserowej stworzyć, bo póki co się gnieździ w przechowalniku...

Domi, no niby lecę, ale wszystko to radość mi daje ogromną
Makusia 09:18, 19 lip 2016

AniuCh, Asiu no mówię Wam, że się nie da- wczoraj były kombinacje alpejskie

Jak się "jakie takie" koło robi, to mi wchodzi w świerki, żeby było ok pod brzozami (czytaj- była tam w ogóle rabata), a jak mi wielkość rabaty pod brzozami pasuje (tak, jak teraz), to reszta kółka wychodzi na środku trawnika, a do świerków zostaje kilometr.
To nie kwestia latania z palikiem i różnych długości sznurka i nie kwestia ustawiania palika w różnych miejscach, choć tak mi się wydawało. Złudzeń pozbyłam się przy froncie.
Nie da się jednym kółkiem trzech stron w zadowalający sposób machnąć, bo albo jedna za wąska, albo druga za szeroka, a trzecia wychodzi u sąsiada
AnnaCh 09:21, 19 lip 2016

To zrobisz trzy koła
Ja rozumiem, że się nie da, bo działki z tyłu pewnie nie masz idealnego kwadracika. Ja mam kopnięty prostokąt, czyli chyba romb i w związku z tym skrzynki na warzywa nie są idealnie równo, a chodnik do domu, to już w ogóle porażka, bo ktoś jak wytyczał furtkę, to nie zauważył tego kopnięcia I co z tego? Nic, bez przesady. Wytyczysz rabaty trzema kołami i tyle
Makusia 09:23, 19 lip 2016

A dla uspokojenia burzy mózgów- hortensjowa z dosadzonymi Carex Bronze Form

Mówię Wam jak mnie drażnią te pozostałości awangardowej....już bym to chętnie wyciepała i wszystko korą obsypała, ale nie mam gdzie- przechowalnik już nie ma mocy przerobowych