Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 11:19, 02 sie 2016

Iwi, Roma, Aniu- idę już idę na ten urlop- od czwartku Co Wy mnie tak wyganiacie? Spokoju trochę ode mnie chcecie?

Johanko, o tak! Uwielbiam te komentarze w stylu "z choin? z choin kanadyjskich w życiu Pani żywopłotu nie zrobi"
Trzeba walczyć, słuchać uwag i sugestii, ale jak jesteś przekonana do swoich racji, masz podbudowę merytoryczną- choćby wyczytaną, a nie z doświadczenia, to nie można odpuszczać, bo robisz coś na lata, a nie na lato!
Makusia 11:21, 02 sie 2016

Domi, Romo, Elu i Ewo- wszystkim Puchatkowo zakręconym macham przedwakacyjnie
HAniu Ciebie też zaliczam do grupy Puchatkowców

PS. Uwielbiam tez króla Juliana
Toszka 11:37, 02 sie 2016

U mnie ostatnim hiciorem jest brazylijska puma, ostatnio tylko ją cytujemy
bdan 06:46, 03 sie 2016

Makusia napisał(a)
AniuCh, Domi, Bea, Basia, Wiklasia i druga Domi

...i wreszcie jest niemal tak;
Słońce grzało tak rozkosznie, a kamień na którym siedział od dłuższego czasu, był tak przyjemnie ciepły, że Puchatek już sobie postanowił, że przez całą resztę poranka będzie siedział pośrodku strumyka i cieszył się z tego, że jest Puchatkiem.

Chciałabym być takim Puchatkiem, niestety choć siądę na tym kamieniu ( w mnie na tarasie)to cały czas coś w głowie się kręci, co jeszcze do ogarnięcie, przesadzenia, poprawienia jest. I tez nie wiem od czego zacząć i która to ta prawa
Makusia 08:48, 03 sie 2016

Danusiu ależ się cieszę, że mnie odwiedziłaś- podziwiam Twój wątek i Twoje poczynania w ogrodzie. Dla mnie jesteś tak cudownie konsekwentna i z wizją, a ja bardzo cenię takich ludzi!

bdan 09:28, 03 sie 2016

Makusia aż się wzruszyłam, że moje poczynania w ogrodzie komuś się podobają.
Będę zaglądać
Makusia 09:30, 03 sie 2016

Brazylijska pumo

Widzisz u mnie w tym sezonie możliwość posadzenia czosnków na jesień? Gdzie/jakie/ile/jak?
Toszka 10:05, 03 sie 2016

Czosnki sadzimy wszędzie - w ilościach hurtowych
Na pierwszy ogień bym wzięła lawendową!
Makusia 10:16, 03 sie 2016

Dobra- jeśli w ilościach hurtowych, to jaka odmiana? Takie "przy ziemi" to niekoniecznie, ale jeśli hurtowo, to nie takie po jednej cebulce za 10 zł.
Czosnek (Allium) Aflatunense?
Czosnek (Allium) Purple Sensation?
Czosnek główkowaty (Allium Sphaerocephalon)?

Podobają mi się niebieskie/fioletowe...
Toszka 10:59, 03 sie 2016

Dokładnie te. Główkowate sa tanie, mozna upolować w Lidlu, w Biedrze i kupuje się na paczki w sporych ilosciach tychże paczek.

Najdroższe sa Giganteum i jemu podobne. Ale na to tez jest rada aby nie zbankrutować, a zacząć cierpliwie pomnażać majątek - trzeba niestety na start kupić kilka cebul. Każdą sadzi się w większej doniczce (ok 2l) w kompoście. I zakopuje. W następnym roku w okolicach września wykopuje się doniczkę, cebula zazwyczaj podzieliła się na 2-3. Rozdziela się, i każdą sadzi w nowej doniczce z kompostem. W doniczce sadzimy te cenne cebule bo: po pierwsze przekopując zawsze łatwo doniczkę znaleźć, po drugie łatwo cebulę wykopać bez uszkadzania jej