Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Toszka 16:15, 12 wrz 2016

Martuś, na różach się nie znam, ale jak podczytuję u Madżenki dyskusje i dylematy z doborem odcieni róż etc. to myślę, że do żółtych można by kremowe dopasować, lub białe róże z żółtym środkiem. Wszystko zależy od tego jaka to żółć.
makadamia 16:34, 12 wrz 2016

Miałam już gotowy elaborat, nawet poparty inspirami z pinteresta, ale zrezygnowałam, bo co ja się znam na różach.
Ale w zasadzie, o kolorach ogólnie przecież mogę, no nie?

IMO - zależy od odcienia.
Jasne i rozbielone dobrze będą grały z kremami i bielami.
Ciemniejsze i mocniejsze żółcie można podbić pomarańczem lub skontrastować z fioletem.
Do wyboru.
Ale inspiry pozamykałem i nie będzie
Gruszka_na_w... 17:56, 12 wrz 2016

Makusia napisał(a)
No pięknie. To co robić? Iść w tą śmietankę? Myślałam tam też o perovsky.

To front. W takim miejscu rabaty rządzą się innymi prawami. Z założenia przedogródki to miejsca bardziej formalne niż reszta ogrodu. Perovskia to bylinka zwiewna, delikatna, świetna na rabatę bylinową. Frontu nie da się oprzeć na bylinach (różach, lawendzie, perovskiej), bo od października do kwietnia będzie łyso i niechlujnie.
Coś zimozielonego, róże, cebulowe, lawenda.
Pytanie do Toszki:
Moje proso stoi, ale po bokach ma rozchodniki, jeżówki i róże. Może tam też by stało między różami?

Jeśli tam patelnia, to może wypełnienie zrobić z rozchodnika okazałego z ciemnymi liśćmi i kwiatami, a z traw wybrać zimującą owsicę wieczniezieloną (ma stalowy kolor)?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Toszka 18:41, 12 wrz 2016

Gruszko, moje proso stało 2-3 lata, a potem stało jak podwiązałam od tyłu. Teraz nie wiem czy stoi, czy się pokłada, bo Tessa nad rozlewisko wywiozła
Gruszka_na_w... 19:12, 12 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Gruszko, moje proso stało 2-3 lata, a potem stało jak podwiązałam od tyłu. Teraz nie wiem czy stoi, czy się pokłada, bo Tessa nad rozlewisko wywiozła

Miłość nad rozlewiskiem... do prosa?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anna_t 19:42, 12 wrz 2016

moze do żółtych takie morelowe jakieś
https://pl.pinterest.com/pin/95349717089766026/
Gruszka_na_w... 20:22, 12 wrz 2016

Trzeba szukać koloru spójnego z kwitnącymi hortensjami. Raczej bym tę żółtość róż tonowała niż potęgowała. Wszelkie pomarańcze, morele spowodują, że tam zrobi się ogniście. Przedogródek i ognistość mi się wyklucza.
Makusia 21:56, 12 wrz 2016

Makusia 21:57, 12 wrz 2016

Dla mnie to tam jest wysoko i nisko. Bez średnio.
Na miskanta nie patrzymy.
Makusia 21:57, 12 wrz 2016

Na chwasty też nie patrzymy...