Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 15:17, 04 paź 2016

Oooo! Co ja widzę! Podpis Toszka masz Bo jeżeli wcześniej miałaś, tom nie zauważyła
Zapamiętam jednak "kto pyta, ten dostaje"

"Tytka" faktycznie wymiata
Toszka 15:20, 04 paź 2016

Fakt, nie miałam, dziś tylko pisząc odpowiedź u Ani_ przyszło mi tak do głowy, by praktykę zwerbalizować
Nett 15:28, 04 paź 2016

A nie boisz się Toszka, że po tak zachęcającym podpisie, zasypiemy Cię pytaniami?
Toszka 15:30, 04 paź 2016

nie przypuszczam, aby coś się zmieniło Chyba, że zaczniecie zadawać po dwa pytania
Juzia 15:38, 04 paź 2016

Toszka napisał(a)
nie przypuszczam, aby coś się zmieniło Chyba, że zaczniecie zadawać po dwa pytania

Gruszka_na_w... 15:52, 04 paź 2016

Faktycznie, do tej pory dawkowały.

PS. Makusiu, tyle pięknych słów nam się zapodziało. Niektóre lubię "odświeżać" nawet trochę wbrew ich pierwotnemu znaczeniu. Uwielbiam określenie "pacholę".
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
asiak 20:15, 04 paź 2016

Nett napisał(a)
A nie boisz się Toszka, że po tak zachęcającym podpisie, zasypiemy Cię pytaniami?

Anetko, przecież i tak ją zasypujemy pytaniami
Tylko, jak ją wyczaimy w jakimś watku, zaraz lawina pytań, bynajmniej z mojej strony
wiklasia 21:22, 04 paź 2016

Makusia to sprawdź jeszcze "tytę" - ta to dopiero jest smakowita (wskazówka - tematyka okołośląska)
elka_ 22:07, 04 paź 2016

Makusia napisał(a)

Musiałam sprawdzić

tytka [torebka papierowa]: Do zawijania przedmiotów służą w Galicji woreczki albo torebki papierowe, w Wielkopolsce tytki. Przechodzi koło nas kobieta z koszem gruszek. Jedną tytkę. Nie tak downij, kiedy sie szło cołką famułą do kupy z tytkami z jodłem dlo wszystkich. Na stole nojdłym kawaluńdek papiyru zez tytki od cukru. Jego kobiyta zostawiła mu ino jojka w tytce. Wszystko klupło do wody, a nojgorsze, że tytka zez sznytkami i sosyskom tyż. Tu ojczulek czasem wstępował, aby mi kupić "małą tytkę wiosennych klimków", czyli torebkę twardych cukierków. "W antrejce na ryczce stoją pyrki w tytce". Nie chciało im się schodzić do wychodka, więc robili w nocy do tytki i wyrzucali na podwórze. Królowała tam waga z nosami naprzeciw siebie, jakby się za chwile miały bić, jak dwa koguty, raz do góry i do dołu, gdy na jednym talerzu był ciężarek, a na drugim tytka z cukrem lub innym towarem. Kup mi dziecko tytke klymków. Zasłysz. Oczywiście żadna przekupka nie wsypała szablu czy innej jarzyny do koszyka [...] i chociaż była to tylko tytka skręcona z gazety, towar podany był zawsze w opakowaniu. Odstołym swoje w kolejce, kupiułym co trza, zapłaciułym jak trza, portmanejke położułym przy kasie i zaczunym wtykać tytki do torby.

Ha ha ha Martusia, skąd u Ciebie taka znajomość gwary poznańskiej?
Makusia 22:21, 04 paź 2016