Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 19:30, 08 lis 2016

wiklasia napisał(a)

A Ty świetną tę barierkę na wieszanie pościeli masz - bezczelnie będę się na niej wzorować, bo moja jeszcze niegotowa.
Jako osoba zawodowo związana z budownictwem projektując swój dom żadnego balkonu nie zaprojektowałam tylko rozwiązanie pośrednie czyli drzwi balkonowe + barierka (z przeznaczeniem na wietrzenie pościeli).

Natomiast zaobserwowałam, że palacze to taki specyficzny gatunek, który z balkonów korzysta.

No i okna z barierką ja z kolei nie czaju Ani na to wyjść, ani się na tym powiesić, ani kwiatuszka wystawić. Zapalić się nie da- już nie zobrazuję do czego się to według mnie nadaje
Gruszka_na_w... 19:39, 08 lis 2016

makadamia napisał(a)

Żywopłot grabowy super, tylko dobrze byłoby go gdzieś powtórzyć, żeby nie był taki trochę... nie przypiął, ni wypiął

Użyć go do zamaskowania warzywnika. Jeśli brzozowa będzie swobodna, to on się naturalnie wpisze- tak myślę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anna_t 19:41, 08 lis 2016

ojej to ty mentorką moja byś mogła być z takim pozytywnym podejściem do pracy ja raczej z tych mocno wyluzowanych osob ale po prawie 2 latach laby nagle 6h przed monitorem czytając meeega interesujaca lekturą o procedurach GIIF (pewnie wiesz co to miałam dooosyć..

pomysł z grabami bardzo fajny, szpaler jako taka luźna przeslona od sąsiada i nizszy zywopłot przed suszarką tak? super. i pod tym szpalerem hortensje bezobsługowe praktycznie i masz pięknie i z głowy wiekszość sezonu
coś jak tutaj tylko graby można by gęściej jeśli mają przeslaniać
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6996-ogrod-w-otrebusach
Gruszka_na_w... 19:46, 08 lis 2016

Makusia napisał(a)

No i okna z barierką ja z kolei nie czaju Ani na to wyjść, ani się na tym powiesić, ani kwiatuszka wystawić. Zapalić się nie da- już nie zobrazuję do czego się to według mnie nadaje

Oj tam, oj tam. Popularna nazwa tych barierek to rzygacze.
Moi sąsiedzi zrobili nowoczesne wykończenia- szare ramy okien, trochę drewna na elewacji, drzwi z pochwytem, subtelnie dobrane barierki- u nich te rzygacze akurat nieźle się prezentują. To chyba raczej takie zabezpieczenie przed wypadnięciem np. dzieci, a wysokie okno wpuszcza na poddasze więcej światła niż okno dachowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LyraBea 19:48, 08 lis 2016

Makusia napisał(a)

Haaa, a na moim (nie)balkonie to ja nawet pelargonie mam wystawione, powiesić się da i na upartego inhalację nikotynową przeprowadzić się da. A co by mi bylo po balkonie, jak ja marzę o wykończeniu tarasu a to jeszcze długa droga. O tym, żeby na tymże tarasie wypocząć z nogami wyżej de to pomarzyć mogę.
LyraBea 19:58, 08 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Użyć go do zamaskowania warzywnika. Jeśli brzozowa będzie swobodna, to on się naturalnie wpisze- tak myślę.
O tak, jeszcze w październiku byłam święcie przekonana, że mój warzywnik od ciekawskich spojrzeń z ulicy zasłaniać będzie żywopłot grabowy a skończyło się na cisach. Ale ja jeszcze gdzieś ten grab wcisnę. Bardzo mi się spodobała wizja brzóz i grabu w tle. Może u siebie przesłonie tak kompostownik. Nie mogę sie doczekać, jak u Ciebie Marta będzie to wyglądać.
Gruszka_na_w... 20:01, 08 lis 2016

Makusia napisał(a)

HAniu, Żywopłot grabowy nie mógłby być jednak grabami fastigata? Tak się AniCh i Reni mi te grabiszcza podobają, że może by przeszła taka przesłona grabowa, a nie typowy "cięty" pod linijkę" żywopłot? Co myślicie?

Może jako powtórzenie tych grabiszczy przed suszarą, mogłyby one posłużyć również jako zasłaniacz?

Problemem jest położenie warzywnika - o ile dobrze pamiętam to północno- zachodni róg działki. Jeśli posadzisz tam przesłonę w postaci wysokich grabów, to zapomnij o plonach.Drzewa będą rzucały długi cień na trumienki. Warzywa są wybitnie światłolubne, niestety.

Planując nasadzenia drzew, zawsze miej na uwadze , gdzie będzie padał cień. Wysokie drzewa bardzo zmieniają warunki świetlne na działce- z tym właśnie walczy teraz Asia.

Tam przy warzywniku potrzebna jest tylko parometrowa przesłona . Tnie się graby w styczniu, czerwcu i we wrześniu. Masz tam dobry dostęp. Zajmie Ci to 3x 30 min. Początkowo 3x 5 min, bo nie przycina sie boków.
Makusia 22:19, 08 lis 2016

Aniu Pergolowa- fajny namiar mi podrzuciłaś- tam chyba hortki przed żywopłotem, ale kumak zamysł A co do pracy- mój luz już nawet mnie zaczyna przerażać Ale z drugiej strony, jak trzeba przysiąść, to spinam poślady i jaki by mój system pracy nie był- sprawdza się

Beatko, a jak ja się nie mogę doczekać! Patrzę na Wasze ogrody i marzę tylko- to mi chociaż w jesienne dni pozostało- myśleć, że u mnie też kiedyś będzie pięknie!

HAniu masz niesamowity dar przekonywania. Nie mam pojęcia o żywopłotach, a tym bardziej o grabowym- jak się go sadzi- grab koło graba, czy na mijankę, czy krzyżowo jakoś? Musze poczytać i podpatrywać....(i proszę już nie używać terminologii "trumienka" )
Makusia 11:46, 09 lis 2016

Czy tak się robi żywopłot grabowy?
Czy takie są "sadzonki"?
grabowy żywy płot
Makusia 11:54, 09 lis 2016

Patrzyłam dzisiaj rano przez okno kuchenne i smuteczek normalnie...szaro, buro..szron chociaż coś rozjaśnił. Moja hortensjowa wygląda nieestetycznie- liście z hortek już opadły, a te, które nie opadły są brązowe i bleee..Gracków niemal nie widać zza badyli hortek i jestem chyba jedyną osobą na O., której brązowe kwiatostany hortek się nie podobają

Ale uwaga- mam też przemyślenia
Asiu Wichrzycielko, HAniu- szykujcie oręż żeby sprowadzić mnie na ziemię

Ponieważ dane mi było zobaczyć ogród Reni, który to wycisnął na mnie piętno takie, że spać po nocach nie mogę, zachorowałam na drzewa (co już chyba zdążyłyście zauważyć) - grabiszcza ale też i świdośliwy. Pomyślałam sobie dzisiaj rano, jakich słów dezaprobaty użyją Dziewczyny, jeśli zaproponuję świdośliwę tam, gdzie niebieska kropencja? Lub dwie świdośliwy, tam gdzie niebieskie kropencje....

Słucham