Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

iwka 14:34, 09 cze 2017

Makusia napisał(a)
Anka- mówisz i masz

Iwi- ankieta zakończona ale na co byś głos oddała?
nie wiem, nic z tego nie mam ale kilka domów ode mnie mają w rogu właśnie magnolię, wielka już jest i piękna. Co roku z daleka widać białą olbrzymią plamę a w tym roku ta plama była czarna, zmroziło pąki doszczętnie.

Tulipanowiec też bardzo mi się podoba

a w donicach masz co? surfinia, begonia, tojeść i ipomea ?

kupiłam tą ostatnią, tylko ciemną i mi zakwitła, nawet nie wiedziałam że to kwitnie

edit. nie, to nie są surfinie! co tam wsadziłaś ? ładne to
Makusia 14:41, 09 cze 2017

Iwi to ładne, to tytoń ozdobny
Ipomeę ciemną miałam też w zeszłym roku- śliczne są, ale ta limonkowa bardziej mi tutaj pasowała

W donicach jest tytoń, biała begonia i w dwóch ipomea, a w jednej tojeść
Gruszka_na_w... 14:41, 09 cze 2017

Dlaczego tak bardzo boimy się wysokich drzew?
Strasznie zaburzają się teraz proporcje przestrzeni. Nic nie równoważy brył domów i przez to powstaje dziwne odczucie braku punktu odniesienia. Budynki wciąż nie chcą wtopić się w krajobraz i mimo upływu lat straszą nowością.
Zachwycamy się jednocześnie warszawskim Żoliborzem, wrocławskim Sępolnem i Biskupinem i zapominamy, że ich klimat bierze się właśnie z tego, że w przestrzeni zaplanowano miejsce na wysokie drzewa.
Też mam słabość do drzew i musiałam się uzewnętrznić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Toszka 15:11, 09 cze 2017

Tulipanowiec ma stosunkowo płytki system korzeniowy - jak na tak duże drzewo. Lubi gleby organiczne, żyzne, przepuszczalne o odczynie lekko kwaśnym (max. ph 6,5). Gliniaste, ilaste gleby też lubi, ale wzbogacone w materię organiczną. Lubi stanowiska wilgotne. Ta sama rodzina co magnolie.
Ponieważ rósł tam świerk, to dobrze by było ziemię przekopać z korą, kompostem, obornikiem, liśćmi dębowymi. Na zimę ściółkować tak jak rodki. Tulipanowiec będzie bardzo dobrym towarzystwem na okularowej.
Kawa 15:27, 09 cze 2017

Makusia uwielbiam twoje teksty
to twoje podsumowanie baaardzo mi się podoba
ooo tojeść w donicy
mam to wsadzę
iwka 16:16, 09 cze 2017

Kawa napisał(a)
Makusia uwielbiam twoje teksty
to twoje podsumowanie baaardzo mi się podoba
ooo tojeść w donicy
mam to wsadzę
wsadzaj też mam i wsadziłam
elka_ 22:05, 09 cze 2017

No i sprawa rozstrzygnięta
Pięknie obsadziłaś donice. Tytoń siałaś czy kupiłaś sadzonki?
Marzenaka 22:17, 09 cze 2017

Bardzo ładne masz donice. Ten tytoń świetnie wygląda. Lubię taki limonkowy kolor. Pozdrawiam.
Makusia 22:23, 09 cze 2017

HAniu obstawiam, że uczyłaś polskiego
Ja się dużych drzew nie boję, bo zwykle zakupując je nie mam świadomości, jakie duże będą

Toszka- złotą osobą jesteś! Liście dębu suche są jak trot- wysypywać pod rodki mimo tego?

Kamilo- rób , jak mówi Iwi- wsadzaj! Ja nie miałam świadomości jaka ta tojeść ładna jest

Makusia 22:29, 09 cze 2017

Elu dziękuję za pochwałę Tytoń kupowałam i nie miałam wiedzy, że on taki fajny jest Zobaczymy jak się sprawdzi

Marzenko- kolor mnie urzekł, sytuacja w ogrodniczym wyglądała mniej więcej tak:
PANI- Jaki kolor?
JA- poproszę ten limonkowy,
PANI-Jaki?
JA- no limonkowy...
PANI spojrzała pytająco...
JA-Zielony

I dostałam limonkowy wreszcie