Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

anbu 10:34, 29 cze 2016

Ależ masz tego dobra wszelakiego

Logistycznie ciężko z przesadzaniem, upychaniem
Wiem o czym piszesz, bo mam to samo z tą tylko różnicą, że ja się jednak większości roślin niechcianych pozbyłam Zostały tylko te chciane/lubiane a i tak z nimi latam po tych moich wąskich rabatach jak jakaś wariatka

O sadzeniu hortek było w moim wątku. Z tego co pamiętam sadzimy (te akurat) 90-100 cm od siebie i 60-70 cm od murku/płota

Karol99 10:38, 29 cze 2016

Makusia napisał(a)
Witaj Karolu, fajnie Cie widzieć u siebie. Śledzę sobie po cichutku Twoje wpisy i troszkę podglądam Twój ogród. Zastanawiałam się, czy kiedyś do mnie wpadniesz, no i proszę
Dziękuję za odwiedziny!

Do każdego się staram wpadać Ale tyle teraz mamy wątków, że czasami ciężko ogarnąć.
Toszka 10:39, 29 cze 2016

Bedę edytować posta w miarę czytania
żurawka to chyba Heuchera micrantha 'Palace Purple', wysoka, duża może być na słońcu.

Hosty, paprocie posegregowane w ładne zestawienia pod drewutnie i na okularowej. Na razie gdzieś od tyłu za rodkami możesz posadzić, by pod żywopłotem/siatką utworzyły zieloną masę.

Potrzebuję uczciwego wymierzenia półki z zaznaczeniem buka. Jeśli tam dobrze rośnie to można go zostawić i będzie ładnie komponować się w dywanie lawendowo-żółtym. Tam i trzmieliny (jeśli żółte) można wkomponować. Ale trzeba dobrze wymierzyć i zaplanować nasadzenia. Na oko tu juz się nie da. Koniec kropka

Na półce finalnie ma być żywopłot czy nie? Konkretnej odpowiedzi potrzebuję.

Jaśminowiec, bez forsycja... nie wiem...gdzieś w okolice kojca, brzozowej, sorki, dla mnie to chwilowe krzaczory, czyli tydzień kwiatów, a potem już tylko wiecheć.

Magnolia...no, żesz kurde, szkoda, że dopiero teraz o niej piszesz...
elka_ 10:41, 29 cze 2016

Marto, wchodzę na Twój wątek i jak tylko widzę rady Toszki, to zaraz je sobie zapisuję , możesz być szczęśliwa, bo to co Ona proponuje jest zazwyczaj trafione na 100%. Już wyobrażam sobie półkę w żółtych różach i lawendzie mmmmm
Makusia 10:58, 29 cze 2016

Aniu,
wiem...też bym się ich chętnie pozbyła ale nie mam jak- ktoś chętny ?

Za hortki dzięki- czytałam w Twoim wątku, ale za dużo wiedzy przyswajam ostatnio i wszystko mi się miesza, w dodatku skleroza i nie pamiętam gdzie i o czym czytałam...

Karolu,
oczywiście rozumiem. Czasu mało, a świat pędzi

Toszka,
żurawka nie jest wysoka, natomiast rozrasta się w naprawdę szybkim tempie. Nie wiem, czy miesiąc ją mam, a gołym okiem widać, że w szerz pędzi. Ala z marzenia ma bardzo podobne na swojej rabacie hortensjowej- czekam na info, czy może ona kupowała nazwane

Elu,
tak, Toszka to skarb ogrodowy (choć jak teraz myślę, co Toszka skarbem nazywa, to zmieniam zdanie...)
edit: Toszka to ogrodowy klejnot/cymes/perełka
dominika_ 11:11, 29 cze 2016

Najlepiej to jeszcze wklej miejsce, o którym mowa
Makusia 11:19, 29 cze 2016

pomarańczowa strzałka to "półka"

niebieska strzałka, to rabata z hortensjami

Gruszka_na_w... 13:52, 29 cze 2016

Makusia napisał(a)
Półmetrowy żywopłot po 10 latach...no k(piiiiii)!!!!

I co mam zrobić z czterema choinami Jeddeloh??? Miedzy róże za niskie- zdominują je.Nie wiem. No nie....

One są świetne jako podsadzenia właśnie. U mnie są w okolicach hortensji i róż. Zimą jak nie ma liściastych , one powodują, że jest na czym oko zawiesić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:09, 29 cze 2016

O półce się nie wypowiem, bo ekskluzywne rabaty to nie moja specjalność. Napiszę o hortensjowej. Między nimi tzn. hortensjami wsadziłabym wysokie miskanty chińskie(np. Malepartus) , w nogi żurawki i te choiny , co je nabyłaś. I lecimy przez wszystkie pory roku
wiosną masz choiny i żurawki, pojawiają się listki na hortensjach , trawy są ścięte
lato trawy nabierają masy, hortensje kwitną, są żurawki jako ciemniejszy akcent i słabiej widoczna choina
jesień kwitną trawy, kwiaty hortensji zaczynają zasychać , ale wciąż zdobią, mamy ciemna zieleń choiny i bordo żurawek
zima: mamy pióropusze zaschniętych traw, zaschłe kwiatostany hortensji, zieleń choiny i bordo żurawek. W razie opadów śniegu na choinach tworzą się poduchy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 14:25, 29 cze 2016

No, no, no HAniu....aż się rozmarzyłam...super to brzmi- już to nawet widzę trochę, choć nie wiem jak te miskanty wyglądają (zaraz wygoogluje)

Znalazłam blisko podobno choiny kanadyjskie. Pan przez telefon zastrzegł- "ale nie te kompaktowe, tylko naormalne- drzewa", zanim jeszcze zdążyłam zapytać
Podobno 50-60 cm po 8 zł. Wybiorę się w sobotę (zanim moja ta oto Siostra zjedzie...) i kupię.

Jeśli mówisz, że Jeddeloh nie zostaną zagłuszone przez hortensje, to mi ten pomysł się bardzo podoba.

Rozumiem, że to trzeba "piętrami" sadzić?
Miskant - hortensja (na przemian?)
choina Jeddeloh (ależ będę nadużywać tej nazwy )
żurawka