Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

anbu 09:12, 05 lip 2016

Ty to umiesz budować napięcie Marta, no zapodaj te foty wreszcie a nie tylko opisuj co tam nawsadzałaś
Makusia 09:13, 05 lip 2016

Iwi, o fajnie, że mi potwierdziłaś, że te żurawki nadają się do słońca. Pani wczoraj też tak twierdziła, ale nie była przekonująca...poczytałam wprawdzie "na szybko"- będąc w szkółce na temat tej odmiany, ale co strona, to inne informacje. Teraz już wiem z autopsji (Twojej), że powinny dać sobie radę

Lawenda jest odmiany angustifolia. Zimuje. Tak mi się zdaje przynajmniej
Makusia 09:13, 05 lip 2016

Aniu,
no zdjęcia muszę robić z ukrycia przed Siostrą żeby nie wzbudzić Jej zainteresowania
A to już nie jest takie proste
Makusia 09:25, 05 lip 2016

Wrzosy kupiłam "Kinlochruel" (chyba- w każdym razie białe są, bo to widzę po zawiązkach kwiatów, a Pani przynajmniej prawdę wprost powiedziała, że ona "nie wie")

A czy to Glediczje? Dwie różna? Jedna ma kolce, a druga nie

1.

2.
inka74 09:49, 05 lip 2016

35 stopni na patelni u mnie wytrzymała i to bez podlewania przez 5 dni bo mąż uznał, że 5 minutowy deszczyk załatwia sprawę. Dobrze, że tylko 2-3 doniczkowe mi w ten sposób załatwił bo jak padało to na tarasie nie trzeba podlać przecież ;((. Tak samo o dziwo obsydian się u mnie zachowuje - mam wrażenie, że wręcz kocha słońce bo jest już z 2 razy większa. W sumie nie wiem czy z obu odmian może z 2 listki musiałam usunąć. Lime marmelade przypala górne listki te przy kwiatach na mocnym słońcu ale też pięknie się trzyma. Zobaczymy po lipcu bo wtedy najwięcej słońca dostaną.

Najpopularniejsza z tych lawend to Hidcote (ciemne niebiesko-fioletowe, drobne kuleczkowe kwiaty) bo Dwarf rzadziej sprzedają (jasna, dużo niższa odmiana). Zimuje, wymaga okrycia stroiszem a w lato dużo słońca jak to lawenda.
Toszka 09:58, 05 lip 2016

glediczije, glediczije...
jak ci to zgrabnie powiedzieć... hmmm, może lepiej na to miejsce brzoskwinię posadź, to chociaż potomek będzie miał radochę z owoców
inka74 10:06, 05 lip 2016

Pierwsza wygląda na odmianę Sunburst - nie ma kolców, jest taka miękka z dotyku, delikatna, bardzo duża rośnie i na początku wiotkie ma pędy. Kładzie się i rozrasta na boki. Jak chcesz mieć prosty pień i jeden przewodnik - prowadź przy paliku od razu jak zauważysz pokładanie a boczne pędy wybijające w górę tnij. Ja tego nie zrobiłam i teraz ją prostuje co marnie idzie. Bardzo dobrze znosi cięcie. U mnie wystrzeliła dopiero po roku. Ale jak już ruszyła ciężko mi ją okiełzać. Pięknie na żółto przebarwiają się młode listki. U mnie w półcieniu rośnie. Może dlatego jej nie przypala.

Drugiej nie znam.
Gosiek33 10:11, 05 lip 2016

Makusia napisał(a)

Siostra również obiad ugotuje i okna wszytskie wymyła- chyba jestem wredna, ze jej nie doceniam

Taka siostra to skarb.... odnaleziony
anbu 10:15, 05 lip 2016

Gosiek33 napisał(a)

Taka siostra to skarb.... odnaleziony

No właśnie czytam o umytych oknach i czytam Chętnie ją przysposobię na siostrę
Makusia 10:37, 05 lip 2016

Toszka rozumiem, że owe glediczje powinny zrobić out i to taki for ever?