Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 13:07, 06 lip 2016

Toszka,
uznajmy, że jeśli będę musiała przesadzić klona, to zrobię to w niewiedzy, że nie można Klon jest dokładnie po środku półokręgu z rodków (mierzyłam- nie na oko). Innej opcji nie ma- albo musi tam zostać, albo out.

Z tymi carexami jest taki problem, że po 1. nie ma ich- musiałabym zamawiać przez internet, a po 2. drogie są (na necie).
Myślałam tam o wrzoścach- żółte liście (gałązki) i np. fioletowe kwiaty/liliowe. Wrzosy mają żółte liście i będą kwitły na biało.

Z półką absolutnie widzę problemy logistyczne z umiejscowieniem róż. Aż się tego bojam....

KLONY.
Nie lubią bezpośredniej patelni, a zatem pomyślałam (a częściowo już zrealizowałam), że wylądują na rabacie przed oknem kuchennym. Słońce tam jest, ale nie patelnia, więc chyba byłoby im dobrze. Wylecą z tamtąd dwie róże, wyleciała jedna hortka (na hortensjową), więc moje dwa kloniki (str. 43) pasują mi tam. Co myślisz?
Makusia 13:13, 06 lip 2016

AniuCh,
obawiam się, że cisów nawet "kolumnowych" na hortensjoą nie wepchnę- Gracki sa sadzone 60 cm od muru. No chyba, że między Grackami (bo są na mijankę z hortkami)- co myślicie?

Róże na pniu wylądują na półce, ale aż się boję...

Gosiu,
no może "ćwierćgębkiem"

Basik,
platany suuuuperrrrr No rewelacja wyglądają! Na jakiej wysokości u Ciebie szczepione? Bo chyba "głowa" musiałaby wystawać nad murek, co? (jesli miałyby robić za strażników)

Marzenko,
na to liczę. Liczę na rodki zwłaszcza, że nabiorą masy w przyszłym roku, bo na razie trzeba wiedzieć, że mają tworzyć półokrąg, bo zauważyć i domyślić się- ciężko
Gosiek33 13:20, 06 lip 2016

Klony nie lubią słońca? Chyba o klonach palmowych piszesz? Drzewa klonów w 95% bardzo lubią słońce. A na palmowych się nie znam... jeszcze
Toszka 13:20, 06 lip 2016

fajne miejsce

Odnosnie okularowej - wiesz chyba dobrze, że zdjęcia przekłamują perspektywę. Zapytałam się dla pewności Jak to mówią: kto pyta, nie błądzi
Makusia 13:25, 06 lip 2016

Gosiu- tak, o palmowych mowa.

Toszka- "fajne miejsce" to sarkazm?
(kto pyta, nie błądzi więc wolę zapytać )
Toszka 13:30, 06 lip 2016

Sarkazmu nie stosuję - wolę walić prosto w oczy
Tak więc określenie "fajne miejsce" traktuj dosłownie
Makusia 13:54, 06 lip 2016

Uff. No to dobrze. Wobec powyższego nastąpi zamiana miejsc: klony za róże.
Basiula 16:00, 06 lip 2016

Kochana, moje szczepione na 200-220. Sąsiadka ma jeszcze rok starsze, chyba z dwa razy większe niż moje, tak szybko rosną. polecam
elka_ 16:38, 06 lip 2016

Platany, dobry pomysł i jesienią duże liście łatwo pozbierać
Basiula 17:07, 06 lip 2016

elka_ napisał(a)
Platany, dobry pomysł i jesienią duże liście łatwo pozbierać

A to też fakt
i ładnie się przebarwiają na żółto